Szombaton Jan Palach és Az elárult arany
hirdetés
Címlap / Ajánló / Szombaton Jan Palach és Az elárult arany

>

Szombaton Jan Palach és Az elárult arany

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-20

Szombat este a Jan Palach és Az elárult arany című film szerepel a Cseh Filmkarnevál műsorán. A vetítés a Toldi moziban lesz.  


Rendezvénynaptár
Robert Sedláček a tragikus sorsú Jan Palachról forgatott életrajzi filmet.

Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969 januárjában az egyetemista Jan Palach felgyújtotta magát a prágai a Vencel téren, hazája 1968-as szovjet megszállása ellen tiltakozva. Palach Csehszlovákia nemzeti hőse lett. A film egy megalkuvást nem ismerő fiatal férfit mutat be, aki elment a végsőkig abban a reményben, hogy felrázza a megszállás után közönybe süllyedt ország lakosságát. Élete utolsó hónapjait követhetjük nyomon, ahogyan a szerető fiú, ragaszkodó barát és érdeklődő diák lélekben az „első számú fáklyává” válik. A megszállt Csehszlovákiában még ketten gyújtották fel magukat tiltakozásul. Húsz évvel később, 1989-ben a Palach emlékére szervezett tüntetések is hozzájárultak a kommunizmus csehszlovákiai bukásához.A film negyed 7-kor kezdődik a Toldi moziban (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, 1054) a Staropramen támogatásával.

Radim Špaček romantikus mozijának fókuszában a német megszállás és a szerelem áll.

Egy történet a szenvedélyes szerelemről, a kosárlabdáról és az életeket befolyásoló politikáról. A film története 1938-ban, Csehszlovákia német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabdaválogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. A háború után megrendezett genfi kosárlabda EB-n a fiatal jogász és élsportoló Franta megismerkedik egy lengyel emigráns táncosnővel, akivel végzetes szerelmi viszonyba kezdenek. Történetük, melynek alakulására a nagypolitikán kívül két egymással szemben álló alak, az egykori edző, Valenta és a sporthivatalnok, Hrabal is befolyással van, 1951-ben csúcsosodik ki, amikor Európát már hosszú időre kettéválasztotta a vasfüggöny.
A film kezdési időpontja 20.30
 
 
[ 733 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x