Jézus nyomában: film a Jeruzsálem-szindrómáról
hirdetés
Címlap / Ajánló / Jézus nyomában: film a Jeruzsálem-szindrómáról

>

Jézus nyomában: film a Jeruzsálem-szindrómáról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés lesz a lengyel multimédia-művész, Katarzyna Kozyra új dokumentumfilmje, a Jézus nyomában (Looking for Jesus) budapesti bemutatója alkalmából a Ludwig Múzeumban. A filmben a rendező a kutató szerepébe bújik, aki Jeruzsálem utcáit járva Jézust keresi.  


Rendezvénynaptár
Az alkotó számára a kezdő impulzust az adta, amikor a művész találkozott az ún. Jeruzsálem-szindrómával, azzal a hirtelen fellépő téveszmés betegséggel, amely minden évben közel 200 Szentföldre látogató embert érint.

A Jeruzsálem-szindrómában szenvedő betegek bibliai szereplőkkel, gyakran magával Jézussal azonosítják magukat. Katarzyna Kozyra felkutatja és bemutatja ezeket a különleges egyéniségeket, akik mind menekülnek a hit megszokott, intézményesített keretei közül, felszabadultak a társadalmi kényszerek, konvenciók és minták alól és a hit kérdését egyéni módon közelítik meg, A film formátuma eltér a mozik közönsége által megszokottól: átmenet a dokumentumfilm, az útinapló és a művészfilm között.Katarzyna Kozyra 1963-ban született Varsóban. Szobrász, fényképész, performansz-művész, filmrendező, videóinstallációk és művészeti akciók szerzője. A lengyel kortárs művészet vezető alakja, kritikai művei fontos kérdéseket járnak körbe, sőt sokszor vitát is generálnak a művészet szerepéről a társadalmi párbeszédben Kozyra munkái az emberi létezés alaptémáira irányítják a figyelmet: identitás és mulandóság, élet és halál, betegség és öregség, vallás és szex. Vizsgálja az emberi testhez kapcsolódó kulturális tabukat, valamint a társadalmi életbe ágyazott sztereotípiákat és viselkedési formákat.

Gazdag és változatos életművében olyan alkotások szerepelnek, mint Az állatpiramis (1993), a Tavaszi áldozat című installáció, amelyet a 20. század egyik legfontosabb művének tekintenek, vagy Az álmok valóra válnak című hosszútávú művészeti projekt (2003-2008). 2012 óta dolgozik a Jézus nyomában című projekten.

Kozyra Magyarországon akkor lett ismert, amikor a budapesti Gellért fürdőben rejtett kamerás videofelvételeket készített. A Férfi fürdő és Női fürdő című munkákban azt vizsgálta, hogy vajon megváltozik-e a nők vagy férfiak viselkedése a másik nemtől mentes környezetben.

Jézus nyomában - Katarzyna Kozyra dokumentumfilmjének bemutatója
Filmvetítés és közönségtalálkozó
IDŐPONT: 2019. október 31. csütörtök 18.00
HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 1. emeleti előadóterem
A filmet angol nyelven, angol felirattal vetítik, a beszélgetés nyelve angol.
A program a Katarzyna Kozyra Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg.
  
 
[ 573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x