A biztonságos autózás egyik alapja a megfelelő gumiabroncs...
Címlap / Ajánló / A biztonságos autózás egyik alapja a megfelelő gumiabroncs

>

A biztonságos autózás egyik alapja a megfelelő gumiabroncs

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-25

A közlekedéssel kapcsolatban napjainkban két dolog is reflektorfénybe kerülhet: az egyik a biztonság, a másik pedig a gazdaságosság. Az autógyárak folyamatosan arra törekednek, hogy az egyre újabb kihívásoknak megfeleljenek, és mind aktív, mint passzív téren a lehető legbiztonságosabb autókat állítsák elő, ám az emberi tényezőt a közlekedésből természetesen nem lehet kizárni, így ezen a területen nem is létezik 100 százalékos biztonság. Te gondoltad volna például azt, hogy a vezetők több mint 80 százaléka még vészhelyzetben sem nyomja kellő erővel a fékpedált? Vagy azt, hogy az autóvezetők egyharmada egyáltalán nem törődik azzal, hogy éppen milyen típusú gumiabroncs van a kocsija kerekein, annak ellenére, hogy ezzel számos veszélyhelyzetet idézhet elő?  

Miért olyan fontos figyelni a gumiabroncsainkra?

Az autózás valóban egy veszélyes üzem, éppen ezért maximális odafigyelést igényel. Autótulajdonosként a mi felelősségünk az, hogy hogyan viselkedünk az utakon, mint ahogy az is, hogy autónk a közelgő forróságra megfelelően fel van-e készítve. A gumiabroncs a gépjármű egyik legfontosabb része, hiszen a gumi tudja az autó és az út kapcsolatát biztosítani.

Sokan úgy gondolják, hogy ha az adott gumiabroncs megállta a helyét télen, a jeges és havas utakon, akkor nem fog neki problémát okozni az sem, ha kicsit tovább, vagy akár az egész nyári szezonon keresztül fennmarad az autónk kerekein. Pedig a nem megfelelő gumiabroncs használata számos problémát, és veszélyhelyzetet idézhet elő.

A nyári gumikat akkor kell felszerelnünk a kocsinkra, mikor tavasszal a hőmérséklet már tartósan 7 fok felett marad. Ezek az abroncsok a téli társaival szemben, kifejezetten a forró utakhoz és a nyári időjárási viszonyokhoz lettek kifejlesztve, éppen ezért egy jó minőségű nyári gumi nem kopik, és nem deformálódik el a felforrósodott aszfalton. Ezt a téli abroncsokról értelemszerűen nem mondhatjuk el. A téli gumik nagyon hamar tönkre mennek a nyári forróságban, arról nem is beszélve, hogy tapadásuk sem lesz az igazi.Honnan tudjuk, hogy tönkrement és elhasználódott a gumiabroncsunk?

Az autógumiknak mindig jó állapotban kell lenniük! Ez természetesen nem csak azért fontos, mert minden évben elérkezik a műszaki vizsga ideje, hanem azért is, mert csak megfelelő típusú és minőségű abroncsokkal tudjuk a balesetmentes közlekedést biztosítani. Ha például egy nyárigumi nagyon el van már kopva, akkor az autót nehezebb lesz irányítani, sőt egy elhasználódott gumiabroncs gyengébb tapadást is fog biztosítani az utakon, és csapadékos időjárásban növeli az igen veszélyes aquaplaning kockázatát is. Ha az autónk nyári abroncsainak kopása már elérte az 1,6 millimétert, mindenképpen új abroncsszettet kell vásárolnunk!

Ha új gumiabroncsot kell vásárolnunk a nyári hónapokra, akkor választhatunk a nyári gumik, illetve az egyre népszerűbb négyévszakos abroncsok között. A négyévszakos gumiabroncsok megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen ezekkel a gumikkal megúszhatjuk a tavaszi és őszi abronccserét, így időt, és pénzt is megspórolhatunk, de fontos kihangsúlyozni azt is, hogy ezek az abroncsok nem ideálisak minden autóvezető számára. Csak akkor ruházzunk be egy négyévszakos abroncsszettre, ha a nyugodt és körültekintő vezetést preferáljuk, és ha autónkat leggyakrabban városi körülmények között használjuk.
 
 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)
 
 
[ 491 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x