HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-27
Címlap / Asztalra / Receptverseny - Ischler mánia

Receptverseny - Ischler mánia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-27

E heti nyertesünk Józsa Evelin, aki egy kis történetet is írt a süteményrecept mellé, ötletes! Gratulálunk neki!  

 

Az eredeti receptet I. Ferenc József császár számára készítették először, amikor Bad Ischl-ben pihent meg. Ettől a naptól fogva a korabeli pletykák szerint kedves délutáni süteménye volt a császárnak. Az eredeti Ischler csokoládéval bevont, és a hagyomány szerint valódi ribizli lekvárral töltött kétlapos, omlós tészta tallér. A mai háziasszonyok azonban ezt is felturbózzák – hiszen nekünk jobb jár, mint a királynak!

Hozzávalók
A tésztához:
50 g porcukor,
100 g vaj,
140 g liszt,
50 g durvára tört dió,
0.5 kávéskanál fahéj,
Töltelék – alapvetően ribizli lekvár, de a változatoknál több ötlettel szolgálunk.

Csoki a bevonáshoz (tej vagy ét, esetleg fehér bevonó massza, cukormáz…)

Elkészítés:
A diót törjük egész apró daraboka, vagy daráljuk durvára. Ha azonban különleges receptet akarunk, akár „öregre”, durvábban végottra is hagyhatjuk. A receptbe a dejó (diópótló) nem való, viszont más magokkal, például az édes ízű napraforgómaggal, szintén megpróbálkozhatuk.
Különleges íz hatást ad a pisztáciás tészta. Fontos, hogy nem sózott, hanem natúr pisztáciát használjunk, és zúzzuk durvára. Ezzel igazán különleges lesz a végeredmény.
A tészta összes hozzávalóját csak addig kell gyúrni egy tálban, míg homogén massza lesz. A cukrászok azt mondják, hogy a kész süti törős lesz, ha túlgyúrjuk.
A kész tésztának nagyon jót tesz, ha egy üvegtálban lefedve, vagy egy átlátszó fóliával becsavarva a hűtőbe tesszük, úgy negyedórácskára. 
Az eredeti korongok női tenyér méretűek, de a teasüteménynek szánt ischlereket akár pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk, és a tölteléküket, bevonatukat variálhatjuk.  A korongok körülbelül fél kisujjnyi vastagságúak legyenek, és előmelegített sütőben (200 fok) kell kisütni őket, éppen csak addig, míg barnás színük lesz, különben kiszáradnak és törnek. Ez körülbelül 5-8 perc.
Hűtsük ki a korongokat, mindenképpen egyenes lemezen, vagy deszkán, különben meghajlanak! Amikor a korongok kihűltek, töltsük meg a közepüket. Ha a hagyományos lekváros mellett érdekesebbet akarunk, íme:
Tippek:
A túrós ischler különleges ízű. Keverjük símára a túrót vaníliás cukorral, megvágott mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel keverjük össze, és kenjük a korongok közé.
Ha a tésztába pisztáciát tettünk, akkor a töltelék is lehet pisztáciás. Daráljuk apróra a pisztáciát, és keverjük el egy kanálnyi vaj, egy evőkanálnyi cukor és egy kevés tejszín keverékével, ezt kenjük a tésztákra. Akkor jó, ha kenhető masszát kapunk.

A kész sütiket hagyjuk egy napig állni, hogy a töltelékben található nedvesség átjárhassa a tésztánkat, és finoman omlós legyen.
Bevonás: A csokoládét felolvasztjuk, vagy kikeverjük, attól függően, hogy mi az előírás, majd egyesével megmártjuk benne az ishlereket.

Persze a bevonat szintén lehet a hagyományos mártott csokis mázon kívül többféle. Tehetünk a közepükre diót, megszórhatjuk darált dióval, tehetünk a közepére drazsészemet, vagy éppen aszalt gyümölcsöt, megszórhatjuk tortadarával, de akár színes cukormázzal is megcifrázhatjuk. Jópofa lehet a marcipáncsíkkal bolondított, pisztácia szemmel díszített pisztáciás süti is. Minél vékonyabb a csoki máz, annál jobb, tehát csorgassuk le a sütiket alaposan.




Rendezvénynaptár



 
 
[ 6935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x