Hogyan fűszerezzek? A csirke
Címlap / Asztalra / Hogyan fűszerezzek? A csirke

Hogyan fűszerezzek? A csirke

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Csirke fűszerezés kisokos, plusz két klassz csirke recept - egy klasszikus és egy kicsit szokatlanabb finomság, na és a csirke elkészítésének konyhatrükkjei. A csirke az egész világon a legtöbbet használt húsféle, minden nép ízvilágába kiválóan illeszkedik.  

A csirke elég semleges ízű hús ezért sokféle fűszerezést elbír. Van néhány alapvetés, amit érdemes tudni róla. 

  • Szereti a pácolást, vagyis ha állni hagyjuk a fűszerekkel egy ideig. 
  • Ha túl lassan készül, esetleg száraz és rágós lehet (természetesen vannak lassúfőző edények, eljárások, amikkel mégis finom marad) 
  • Egyben és részeire szedve is kiválóan elkészíthető, mivel az egyes részek sütési/főzési ideje közel azonos, így nem kell trükközni azért, hogy minden része átsüljön.
  • Előfőzés után is süthető

Ki lehet próbálni számtalan párosítást, nagyon nem tudunk mellényúlni. Jó tulajdonsága,hogy nem igényel komoly és időigényes előkészítést- alapos mosás, igény szerint a bőr eltávolítása és megtisztítása után már fűszerezhető is. A fűszereket rászórhatjuk közvetlenül a húsra is de akár olivaolajjal, vagy citursfélékkel, alkoholos italokkal egy kencét készítve bemaszírozhatjuk vele a húst.



Milyen fűszerek illenek általában a csirkéhez?

Bors, majoranna, oregano, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, rozmaring. Ezek a magyar klasszikusok de nagyon jól illik hozzá a kínai, indiai, thai vagy a mexikói ízvilág is.

Kísérletezz, csak a képzeleted szabhat határt!

Milyen egyéb ízesítőket használhatsz a csirkéhez?

A mustár, ketchup mint alapízesítők egy kis fűszerrel nagyon feldobják például a csirkecombot. Emellett finom pácot készíthetsz szójaszósz, balzsamecet, fűszerezett ecetek, olivaolaj vagy citromlé felhasználásával is!

 

Íme egy recept szokványosan:


Zöldfűszeres csirke - sütőzacskóban sütve

Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 1 tk. kakukkfű, 1 tk. oregano, 1 kk. só, fél kk. bors, 2-3 evőkanál olivaolaj, 1 sütőzacskó

A húst megtisztítom, megmosom és megtörlöm. Egy tálba teszem, az összekevert fűszereket az olajjal összevegyítem és a húsra öntöm. Alaposan bemaszírozom vele a combokat aztán a sütőzacskóba teszem. 180 fokon 40 percig sütöm.

Megjegyzés: A sütőzacskót lezárás után szurkáljuk meg nehogy felrobbanjon!

Egy másik pedig egy kicsit extrább ízesítéssel:


Csirke Földközi tenger módra


Hozzávalók:
8 db csirkecomb, 1 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. bazsalikom, 1 tk. koriander, 1 tk. őrölt római kömény, 3-4 ek. olivaolaj

A fűszereket, a hagymát, a fokhagymát és az olajat a késes aprítóban pépesre keverem. Ezzel a péppel kenem be a megmosott, megszárított húst. Lehetőleg félreteszem néhány órára hideg helyre ezután átteszem egy tepsibe vagy tűzálló edénybe és lefedve 180 fokra teszem sülni. 45 percig sütöm majd fedő nélkül még egy kicsit meg is pirítom.

Friss zöldsaláta - jégsaláta,uborka, paradicsom, lilahagyma kevés olivaolajjal, oreganoval fűszerezve- illik hozzá!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 101971 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x