A kísértésekkel teli (egészségtelen?) magyar konyha
Címlap / Asztalra / A kísértésekkel teli (egészségtelen?) magyar konyha

A kísértésekkel teli (egészségtelen?) magyar konyha

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-17

A magyar lakosság feltűnően nagy százaléka túlsúlyos. Életmódbeli, társadalmi sajátosság, hogy táplálkozásunk nem követi a reforméletmód, a modern konyhaművészet felfedezéseit? 


Rendezvénynaptár
A magyar lakosság feltűnően nagy százaléka túlsúlyos. Életmódbeli, társadalmi sajátosság, hogy táplálkozásunk nem követi a reforméletmód, a modern konyhaművészet felfedezéseit? A válasz sokkal összetettebb. A magyaros vendégszeretetre leginkább jellemző tényezőként a legtöbb külföldi látogató a jó kedélyű, nagy zabálásokat említi meg. Ha szóba kerülnek híressé vált magyar ételek, azok többnyire nehéz zsírosak, fűszeresek, de kevesen vitatják, hogy finomak is egyben. Így őrlődünk a kulináris élvezetek és az állandó fogyókúrák elhatározásai közepette. Mi határozza meg egyáltalán, hogy mi kerül az étkezési asztalunkra és onnan a gyomrunkba?

Miért konzervatív a magyar ízlés (konyha)?
A válaszhoz meg kell ismernünk az ízlés és a szokások területét. Akárhogy is ellenkezünk, az ételek kiválasztásában ízlésünkre hagyatkozunk a mindennapokban. Az ízlés a társadalomban az egyén ön- és fajfenntartási funkcióit segíti. Kijelenthetjük, hogy mára az élelmiszereknek határozott társadalmi garanciája, előtörténete van, az ízlés az ezen belüli különbségeket fejezi ki. Hogy mi ízlik és mi nem, azt az ételnek az anyagcsere folyamatunkba való beilleszkedési viszonya határozza meg.

"Ami nem ízlik, az káromra válik!" Avagy miért nem szeretik a gyerekek a spenótot?
A címben idézőjelbe tett megállapítást egy régi népi mondás vallja. És valóban bebizonyosodott - tudományosan is alátámasztva - , hogy miért viszolyognak a gyerekek a spenóttól? Az élelmiszer vegyészek felismerték, hogy a spenót sok vasat tartalmaz. A modern szülők azonnal spenóttal próbálták tömni csemetéiket, hiszen közismert volt a vas, növésben lévő szervezetre gyakorolt kedvező hatása. De a gyerekek többnyire undorral próbáltak ellenállni. A spenót a vas mellett jelentős nitrát vegyületeket is tartalmaz. A nitrát a szervezetben nitritté alakul át, a nitrit vegyületek pedig csökkentik a vér oxigénfelvevő képességét. A gyerek mind tudják ezt (ugye?).

Íz-emlékképek
Ennek ellenére az ízlés kialakulásában mára nagyon elenyészővé vált az ilyen irányú szabályozás. A táplálék kiválasztásának kockázata az ön- és fajfenntartás szempontjából teljesen jelentéktelenné vált azzal, hogy az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek szennyeződése, idegen vagy mérgezőanyag tartalma minden ismert tűréshatár alatt van. Mégis válogatunk az ételek között. Döntéseink nem eredetiség keresésen, hanem előzetes tapasztalatainkon alapulnak. Az ízekről alkotott emlékeink nem a hétköznapi ésszerűségre fókuszálva alakulnak. Például, a vallási eredetű előírások többnyire nem magyarázhatók meg hétköznapi racionalitással.

Az ízlés összhangban van a környezet táplálkozási lehetőségeivel.
Rögtön egy kivételt érdemes itt megjegyezni. Az édes ízek minden időben ott vannak miden nép asztalán, és elfogyasztásukat kellemes érzelmek kísérik. Semelyik kultúrában sem képezi tabu tárgyát a méz, a cukor, a gyümölcs. Minden más étel megítélésénél sok esetben szélsőségesen különböznek egymástól az ízlések. Amit mi ízletesnek tartunk, azt egy távoli földrészen élő undorítónak és fordítva. (sokunk számára kelt undort az egyébként magyar ízlésnek is befogadható kínai konyhából a fecskefészek, vagy a százéves tojás) Sőt, az ízlés különbözhet egy adott népen, népcsoporton, közösségen belül is. Például két felekezet lakta magyar faluban másként sütötték a kalácsot a katolikusok, mint a reformátusok. Egységes ízlés kialakítója és hordozója a család lehet. Ételválasztásnál még ma is jelentős százalékban érzelmi élményekre hagyatkozunk. Az evés önmagában egy öröm. Hol élhetné át ezt egy ember először, mint gyermekként az anyja ölében a közös étkezésekkor. Ami ízlés a gyereknél kialakul az általában tartós szokássá válik. A étkezés valaha egy társadalmi szerepre való nevelés fontos helyszíne is volt egyben. A múlt század elején egy falusi család étkezésénél büntették a gyereket, ha "kinézte a falatot az apja szájából". A gyerek ezúton tanulta meg a családfő hatalmát, hogy bizony neki járnak a finom falatok. Ennek ellenére a jó családokban a gyerekeknek is járt a legjobb falatokból és dicséretet, szeretete kaptak jó étvágyukért.

Magyarország felnőtt nemzedékeinek ízlését jobbára a gyerekkorban, családi miliőben kialakult értékek, szokások határozzák meg. Az ország sajátos gazdasági és társadalmi fejlődése, az állandó elmaradottság késleltette a valóban egészséges táplálkozási szokások kialakulását. A megelőző tapasztalat keletkezésének körülményei miatt, azok minduntalan követése a konzervatív ízlés fennmaradásának legfőbb okává vált.

A nagy társadalmi változások
A II. világháború befejeződése után jelentős mértékben és igen gyorsan ment végbe a társadalom teljes átalakulása. Vidéki, parasztemberek százezreiből váltak városlakó munkások, és státuszuk megváltozásával nagyon nehezen változott meg a gondolkodásuk. Ezért megállapítható, hogy jelentős számú, városban lakó munkás és értelmiségi szokása, ízlése még őrzi a paraszti, vidéki táplálkozás tradícióit. De mindezek közepette fokozatosan veszít fontosságából a családi együtt étkezés. Az ételeket gyorsan, kapkodva fogyassza el a felgyorsult élettempót (kényszerből) választó ember. A közétkeztetés színvonala az utóbbi évtizedben talán egy kicsit előnyére változott, de azzal, hogy a nagy átlagnak főznek, az új ízlés megteremtése teljesen szükségtelenné válik. Amennyiben átlagízlést kívánnak kielégíteni a konyhák, akkor követniük kell azt a fogyasztói elvárást, amivel a "házi koszt" eszményét várják. Így válnak a tömegeknek termelő konyhák a konzervatív ízlés ledönthetetlen bástyáivá.

Csupor Tibor, "A táplálkozás paradoxonai" c. könyve alapján
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3030 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x