Éljünk szén-szegényen! Klímabarát tippek családoknak
Címlap / Otthon / Éljünk szén-szegényen! Klímabarát tippek családoknak

Éljünk szén-szegényen! Klímabarát tippek családoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

A környezettudatos háztartás nemcsak egészségesebb, olcsóbb is! A családosok számára ez komoly érv, az alábbiakban pedig néhány ötletet is adunk a zöldebb életmódhoz a Nagycsalád-kis lábnyom energiatudatosság-növelő projekt keretein belül. 

2010. május 1-én indult a KEOP által támogatott, „Nagycsalád – kis lábnyom” névre keresztelt energiatudatosság-növelő program a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete szervezésében. A projekt átfogó célja a családok, ezen belül a nagycsaládok klíma- és energiatudatosságának növelése, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítése, terjesztése és elősegítése.

De miért is jó klímabarát háztartást és házat/otthont fenntartani?

Először is, mert egészségesebb: kevesebb egészségünkre ártalmas anyagot használunk és bocsátunk ki: környezetünkre jobban odafigyelünk, kevésbé szennyezzük, így a minket érő káros hatások is csökkennek.


Ezen kívül a pénztárcánkkal is jót teszünk: a klímabarát élet hosszú távon olcsóbb! Energia- és vízfelhasználásunk csökken, remélhetőleg kevesebbet vásárolunk és autózunk, több mindent megtermelünk magunknak – ha más nem ablakpárkányunkon, és felfedezzük újra az energiatakarékos szórakozási formákat: gyertyafényes vacsorákat szervezünk, társasjátékozunk…
Végül fontos megemlíteni a jó érzést, amit az okoz, hogy gyermekeinkkel, unokáinkkal, a jövő generációkkal közös jövőnkért teszünk: hozzájárulunk, hogy a környezetet minél jobb állapotban megőrizzük számukra, illetve az erőforrásokból nekik is jusson.

Általános megfontolások, ha klímabarát háztartás-működtetők szeretnénk lenni:
1. A környezet- és klímabarát, zöld, tudatos élet a beszerzéssel – vagyis gyakran a be NEM szerzéssel – kezdődik:
  • Első lépésként tehát mindig jól gondoljuk át: tényleg szükségünk van arra, amit meg szeretnénk venni? Nincs már otthon belőle? Nem javíttathatnánk meg a régit? Nem kérhetnénk kölcsön? Nem használhatnánk valakikkel közösen?
  • Ha szükségünk van rá – és itt igyekezzünk a szükséget nem összekeverni birtoklási vagy fogyasztási vágyunkkal, lustaságunkkal… - szánjuk rá az időt: kutassunk, és környezetbarát, energiatakarékos dolgot vegyünk!
  • Igyekezzünk ezen kívül helyi vagy a közelben termelt, előállított terméket beszerezni! Olyat, ami jó minőségű, amire van garancia, amit lehet javítani és újrafelhasználni. Közben ne feledjük: befektetésünk megtérül, hosszú távon biztosan!2. A következő, igazából sokszor párhuzamos lépés, a tudatos és környezetbarát használat:
  • Beszerzett környezetbarát és energiatakarékos dolgainkat SE használjuk pazarlóan: ne hagyjuk őket bekapcsolva éjszakára, ne nyomtassunk ökocímkés nyomtatónkkal pazarlóan, ne indítsunk be mosást félig tele A energiaosztályú mosógépünkkel, tegyük a hulladékokat a megfelelő gyűjtőbe stb.
  • Sok esetben új beruházás nélkül, viselkedésbeli változtatással is jelentős pozitív hatást érhetünk el: pl. ha megszüntetjük a készenléti üzemmódokat, ha fedővel főzünk, ha lejjebb vesszük lakásunkban akár csak 1-2 fokkal a fűtés hőfokszabályzóját és felveszünk egy pulóvert télen, ha elkezdünk komposztálni kertünkben vagy a társasház udvarán stb.

3. Végül, nagyon fontos, hogy fogyasztásunkat nyomon kövessük, felülvizsgáljuk, és csökkentsük:
  • Ennek egyik módja, ha nem az átalánydíjas rezsi-fizetést választjuk: így minden hónapban pénztárcánkon érezzük fogyasztásunk hatását.
  • Emellett (vagy alternatívaként) érdemes mérőóráinkat havonta leolvasni, az autónkkal megtett kilométerek számát lejegyezni, hogy nyomon kövessük környezetbarát elhatározásaink hatását. Nem utolsósorban a fogyasztás rendszeres ellenőrzése abban is segít, hogy készülékeink meghibásodásait (amit gyakran a fogyasztás megugrása jelez) hamarabb észleljük és kezelhessük!

Vadovics Edina
GreenDependent Egyesület

Képek:
piqs.de: FZ18 - Tropfen Reworked
piqs.de: Nikonlaus - Kohlekraftwerk
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5120 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x