Zöld iskolakezdés - 10 tipp szülőknek
Címlap / Otthon / Zöld iskolakezdés - 10 tipp szülőknek

Zöld iskolakezdés - 10 tipp szülőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

Bár már a legtöbb helyen elkezdődött a tanév, még nem késő zöld üzemmódra váltani. Hogyan szerelkezzünk fel a tanévre anélkül, hogy anyagilag tönkremennénk és feláldoznánk a tanulás oltárán a bolygó gyorsan fogyó erőforrásait? 10 ötlet a fenntartható, zöld iskolaévre!  

1. Gondoljuk át, mire lesz szükségünk
Mielőtt nekivágunk a bevásárlásnak, állítsunk össze gyermekünkkel közösen egy listát, amin 3 csoportba osztjuk a beszerzendőket: amire tényleg szükség lesz, amire talán szükség lesz és amire a gyermekünk „csak úgy” vágyik. Ha a lista kész, indulhatunk – természetesen az első csoport dolgaira koncentrálva… Fontos, hogy ne hagyjuk a vásárlást az utolsó pillanatra!

2. Készítsünk leltárat
Nem feltétlenül kell mindent újonnan beszerezni. Nézzünk körül otthon és írjuk össze, mi az, amit még tudunk használni, ld. ruhák, cipők, iskolatáskák. Leltározás közben jó eséllyel eddig még használatlan toll- és jegyzetfüzet-készletekre is bukkanhatunk…

3. Válasszunk környezetbarát tollakat, ceruzákat, irodaszereket
Ld. lebomló kukoricakeményítőből készült toll, cserélhető betétes fatoll, újrahasznosított műanyagból készült tollak, környezetbarát lakkozású, ólommentes színes ceruzák. A ragasztó és festék legyen mérgező vegyszerektől mentes, vizes bázisú.4. Ne halmozzunk fel felesleges készleteket

A nagyobb holmikból, pl. iskolatáska, és azokból, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek a suliban, ld. ragasztó, színesceruza, sorkihúzó filc, nem kell nagyobb mennyiség!

5. Csökkentsük a papírhasználatot
Figyeljünk oda otthon a papírfogyasztásra! A beszerzett papírárut az utolsó üresen maradt négyzetcentiig használjuk, nyomtassunk a papír mindkét oldalára, és amit lehet, olvassunk a számítógépen. Olyan füzetet/jegyzetfüzetet/mappát vegyünk, amely  újrahasznosított, fehérítetlen papírból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából (FSC) készült. Keressük a terméken a környezetbarát termékjeleket!

6. Nem mindegy, mibe tesszük a tízórait
A tízórait, ebédet, uzsonnának valót tegyük mosható, újrahasználható, PVC-mentes, hőtartó dobozba. Ne használjunk eldobható csomagolást (papír- vagy műanyag zacskó, alufólia, folpack stb.). Az innivalót se eldobható műanyag flakonba tegyük, hanem pl. kulacsba!

7. Mit csomagoljunk?
Egészséges, szezonális, lehetőleg helyben termelt alapanyagokból készítsük az ételt – a gyerekeket vonjuk be a hozzávalók kiválasztásába, így valószínűbb, hogy meg is eszik, amit kapnak.

Ötletek, hogy mi mindent tehetünk a dobozba >>

8. Séta, bicikli, busz: bejárás autó nélkül
Környezeti szempontból a séta vagy a bicikli a legjobb megoldás az iskolába járásra és az autózás a legrosszabb. Ha az iskola kilométerekre van, használjunk tömegközlekedést.

Egy érdekes nemzetközi kezdeményezés a gyalogló buszok szervezése, amelynek célja, hogy a gyerekek a nagyvárosban biztonságos körülmények között gyalog mehessenek  iskolába. A gyerekek kijelölt találkozó pontokon („megállókban”) csatlakozhatnak a  gyalogló buszhoz, amit mindig más felnőttek kísérnek.  További infó itt : http://www.iwalktoschool.org/

Kisdiákok „lábbuszban” Olaszországban

Ha muszáj autózni, a szülők összefoghatnak, és vihetik telekocsival felváltva a gyerekeket.

9. Öko öltözködés

Új tanév, új ruhák – a családi költségvetésben ez is jelentős tétel szokott lenni. Környezeti szempontból jobb, ha az olajipar melléktermékeiből készülő anyagokat, ld. nejlon és akril, kerüljük; ha tartós ruhadarabokat veszünk vagy varrunk mi magunk; ha megújuló alapanyagokból készült ruhákat keresünk, ld. gyapjú, selyem, kender és biopamut.

10. Év közben se adjuk alább
A tanév eleji környezettudatos ráhangolódás tartson ki egész évben. Ragaszkodjunk a jól bevált családi zöld szokásokhoz, a  szemléletet pedig alkalmazzuk életünk más területein is (ld. az egyéb beszerzéseknél).

Forrás: A Greendependent Egyesület Kislábnyom hírlevele
www.kislabnyom.hu

Kép:
http://www.iwalktoschool.org/
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5992 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x