A budapestiek közel fele akkor is becsületes, ha más nem látja...
Címlap / Otthon / A budapestiek közel fele akkor is becsületes, ha más nem látja

A budapestiek közel fele akkor is becsületes, ha más nem látja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Három hete egy izgalmas kezdeményezés kezdődött a fővárosban a nyugat-dunántúli becsületkasszák régi hagyománya nyomán, melynek célja az volt, hogy játékosan vizsgálja meg, miként is állunk a becsületességgel Budapesten. Az ásványvizet tartalmazó italautomatákba nem kötelező pénzt bedobni, fizetés nélkül is el lehet vinni a vizet, de ezzel a "vásárló" a beteg gyerekeket segítő Csodalámpa Alapítványt rövidíti meg. A kampány első három hete alatt korántsem reprezentatív, mégis érdekes eredmény született. A belvárosban és Óbudán kihelyezett kasszák szinte hajszálpontosan ugyanazt az eredményt hozták. 

Ahogy azt a becsületkassza.hu oldalon követni lehetett, a budapesti "becsületkasszák" valóban megosztották a járókelőket. A két  italautomatából összesen közel 8 ezer palack víz fogyott el eddig, mely mennyiség alapján már tendenciáról is beszélhetünk: a kampány harmadik hete után kiderült, hogy a vízért a "vásárlók" közel 40%-a fizetett, 60%-uk pedig fizetés nélkül távozott vele.


Az automatákat nem egy vidéki városban helyezték el, ahol szinte mindenki ismeri egymást, hanem az ennél sokkal személytelebb fővárosban. A kísérlet egyik szemléleti alappillére az volt, hogy az automatákat nem őrzik. A szervező a negyven százalékos fizetési hajlandóságot a körülményekhez képest elfogadható eredménynek tekinti. A “hűség városából” érkező Sopron Bank ezzel a kezdeményezéssel arra a következtetésre jutott, hogy a számára fontos általános alapértékek, mint a becsületesség és a tisztesség, a budapestiek jelentős része számára szintén fontosak.


Nemcsak a végeredmény, hanem a használatban tapasztalható változás is figyelemre méltó. A kampány indulásakor a meglehetősen nagy sajtóérdeklődés közepette az arány épp a végeredmény fordítottja volt. Eleinte sokan figyelték az automatákat és az azokat használókat, vélhetően ezért az emberek inkább fizettek, mint nem. A médiazaj csökkenésével együtt a vásárlókedv ugyan nem, a fizetési hajlandóság azonban csökkent. A szervezők azt feltételezik, hogy az arra járók megszokták a gépeket és úgy érezték, a figyelem lanyhultával ők is lazíthatnak.

Kérdés volt az is, hogy lesz-e különbség a pesti és a budai automata eredményei közt. Ahogy ez a naprakész becsületindexen is látszik (becsuletkassza.hu), nem volt számottevő eltérés a két városrész közt, mindössze 1% eltérés mutatkozik Buda javára.

Megkérdeztük az alapítványt arról is, hogy a pénzügyi haszon mellett mennyire volt számunkra előnyös a kampány kommunikációs, pr szempontból. Pontosabban: az emberek vajon mennyire voltak tudatában annak, hogy miben segítenek a víz megvásárlásával és mitől vonják meg a támogatást, ha nem fizetnek érte?„Az alapítvány kommunikációs vezetőjeként nagyon hasznosnak tartom a hasonló kampányokat
– mondta kérdésünkre Felkai Márta -, hiszen azon kívül, hogy konkrét pénzösszeghez jutunk, amiből kívánságot tudunk teljesíteni, sokan értesülnek a hír kapcsán arról is, hogy létezik egy szervezet, mely súlyos beteg gyerekeknek segít az álmuk valóra váltásában. S nem mellékesen azt gondolom, ilyen cikkeket olvasva, riportokat hallva az emberek elgondolkodnak azon, vajon ők miben tudnának segíteni. Azt tapasztaltuk, hogy a kampány hatására és a médiamegjelenéseket követően megugrott a csodaalampa.hu oldalunk látogatottsága, illetve többen bejelentkeztek, hogy miben tudnának segíteni. Úgy gondolom, egy ilyen összefogott együttműködésben mindenki jól jár!”

A kampány szeptember 23-áig még tart, így a Sopron Bank további lehetőséget ad a járókelőknek, hogy egy-egy palack víz megvásárlásával hozzájáruljanak a bank jótékony céljához. A szervezők az italautomatákból befolyt összeg dupláját ajánlják fel a Csodalámpa Alapítvány részére. A bank támogatásával és vezetőinek közreműködésével egy zalaegerszegi beteg kislány kérésére játszótér épül az otthonában.

www.csodalampa.hu

Kép: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3578 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x