Család, karrier, szerelem, személyiség - Sarkalatos pontok...
Címlap / Ezotéria / Család, karrier, szerelem, személyiség - Sarkalatos pontok a horoszkópodban

Család, karrier, szerelem, személyiség - Sarkalatos pontok a horoszkópodban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Mi az, amire mindenki kíváncsi saját egyéni, személyes horoszkópjából? Természetesen a magánélet, a szerelem, a családi történések, legyen az, akár amelyből származunk, vagy akár az, a melyet mi magunk alapítunk, a munkalehetőségek, karrier kérdésköre, illetve mindet összekapcsoló, személyiségünk, egónk fejlődése, lelkünk történései. 

Ascendens
Az asztrológia négy sarkalatos pontot különböztet meg. Sorban az első az ascendens (AC), a felkelő jegy vonala, vagyis az a pont, amely születésünk pillanatában a mi adott születési helyünkről keleten, a horizonton éppen felkelt. Ez a pont történetesen mindig egy csillagkép része, amit az asztrológiai hagyomány 30 fokos területekre bontva vetít az ekliptikára, vagyis a Nap pályájára. Ezek a csillagjegyek, a Kostól a Halak jeléig.

Az ascendens vonala egy nagyon fontos, s talán mondhatjuk, hogy leglényegesebb sarkalatos pont, hiszen a személyiségről informál. Míg a nyugati asztrológiai hagyomány úgy tartja, ez személyünk egy kifelé mutatott darabja, (a hetes ház tartalmaival egyetemben), addig keleti asztrológiában, különösen a védikus rendszerben, a Napnál is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki, és valódi belső lényegünknek tartják.

Az ascendens a személyiség, az egó, az arculat, az, akik mi magunk vagyunk, vagy legalábbis lenni szeretnénk, összes jó, és rossz tulajdonságunkkal együtt.

Az ascendens jelének hatásai minden aspektusukkal együtt erősen 12 és 18 éves kor között nyilvánulnak meg, 18 esztendős kor után kezd a napjegy, vagyis a Napban álló jel hatása erősödni életünkben.

Az ascendens jele nagyon fontos. A jeleket a 4 őselemhez soroljuk, megkülönböztetjük kardinalitásukat, (kardinális, szilárd, változó jelekről beszélhetünk) és hogy pozitív, vagy negatív, férfias, vagy nőies az adott jel. Az ascendens jele elsősorban az eleme miatt fontos. Ha egy társkapcsolatban a szülöttek ascendense azonos elemhez tartozik, jó jelnek számít, harmónia alakítható ki, hasonlóképpen ahhoz, amikor az egyik szülött napjegye megegyezik a másik szülött ascendensével, ilyenkor pedig, arról beszélhetünk: az egyik személy érti, ismeri a másik belső személyét, titkos vágyait és képesek egymást képviselni a világban.Az ascendens körül elhelyezkedő bolygók nagyon fontosak!
Egyrészt a születés körüli eseményekre, gyermekkori élményekre, gyakran betegségekre utalnak, az életet veszélyeztető állapotokra, másrészt a személyiségben erős, kifelé is megnyilvánuló hatásokat hoznak. A Jupiter az ascendensen pl. egy nagyvonalú természetet, a Mars egy csípős, kritikus, akár agresszív természetet, a Hold pedig pl. labilitást, vagy bizonytalanságot hoz. Az ascendenssel pont szemben álló bolygók is veszélyeztethetik az egészséget, ezért vizsgálatakor meg kell néznünk, hogy vele szemben találhatók-e bolygók.

Fontos az is, hogy az I. vagy 12. házban áll-e az adott bolygó. Mert míg az elsőben pozitívan, erősen és nyíltan nyilvánul meg egy erő az ascendens körül, addig a 12. házban elfojtva félelemtől tarkítottan, esetleg intim szférát sejtetően, mások elől eltakartan éli meg a szülött a hatást – még ha az kellemes is.

Descendens
Az ascendenssel éppen szemben helyezkedik el a descendens vonala. Ahogy az ascendens az Én, úgy a descendens a Te vonala, és a hozzájuk kapcsolódó I. illetve VII. ház, vagyis a sarokházak – melyeket egyébként eltérően a többitől, erejüket kifejezendő római számmal jelölünk – is az Én illetve a Te világát fejezi ki.

A descendens (DC) nagyon fontos lehet abban a kérdésben, mi az amit tudatosan mutatunk a külvilág felé. Mik a felvállalt szerepeink, társadalmi funkcióink. Ide kapcsolódik a társ, a felvállalt elsősorban a törvényes társ a férj és feleség kérdésköre, de ide kapcsolható a társadalomban elfoglalt pozíció, ha hangunk van, médiában, politikában, vallási életben, ha tanítók, előadók, úgymond híres emberek vagyunk. Ezek minősége, hogy milyen téren kerülünk a közönség elé, már árnyaltabban jelenik meg más házakkal való kapcsolatokból, más csillagállásokból következtethetünk rá, itt inkább csak főbb csapásirányok látszanak. A descendens, mint az ascendenssel szemben álló pedig, jelzi még, az életet veszélyeztető helyzeteket, baleseteket, illetve az ellenségeket is, akiket elsősorban nyilvános tevékenységeink során szerzünk. Az, hogy valaki házas életet él-e, vagy örökre pártában marad, agglegény marad, hogy könnyen nősül, válik-e vagy házastársával zsörtölődő-e ezekről szintén innen értesülhetünk. A descendens a horizont nyugati pontja, az ascendenssel éppen szemben található helyszín.

HarmoNet tipp:
A házak és a részhoroszkópok a védikus asztrológiában >>

Immum Coeli

A Földről tekintve az égbolt egy kupola, ennek az alja, az úgynevezett ég alja, melyet szokás Nadírnak is nevezni az Immum Coeli (IC) pontja. Ez a IV. házhoz kapcsolódó sarkalatos pont, és elsősorban családról, gyermekkorunkról, az ezzel kapcsolatos örömökről és terhekről informál, gyökereinkről, melyek nélkül – mint azt már tudjuk – nem bonthatunk szárnyakat.

A család vonala jelképezi életünkben az édesanyát, és viszonyát velünk és a családdal, ezt árnyalja a képletben a Hold helyzete. Az IC vonalának jegye mutatja, hogy milyen típusú a légkör otthon a családban, a 4. ház másodjele, vagyis a csúcstól távolabb eső jel mutatja, milyen hangulat abban a családban, amit mi alapítunk.

HarmoNet tipp:
Természetes módok a gyermeknevelésben - ezoterikus irányzatok (Ezobaba) >>

Az IC körüli bolygók mutatják a gyermekkori traumákat, komoly problémákat kiskori baleseteket, öröklött, hozott betegségeket, illetve a költözéseket, lakóhelyváltásokat. A negyedik ház informál arról is, hogy szeretünk-e otthon tartózkodni, mennyire van szükségünk egy intim szférára, szeretnénk-e otthon dolgozni, és könnyen, rugalmasan tudjuk-e járnia a világot. Az IC vonala azért is fontos, mert a képlet az ascendenstől az IC-ig tartó ¾ körívét az ember életének tekintik, és az IC-t érő bolygók illetve fényszögek jelzik az élet végét, esetleg az ún. halálpontot, és halálokot. Az ascendenstől az Immun Coeli pontjáig minél nagyobb távot találunk, fokban, annál hosszabb életet jósolhatunk a szülöttnek. Mivel a Nadír pontja az ég alja, ezért az elménk mélyére a tudattalanba nyúló pont is az IC, így előfordulhat, hogy a psziché egyes történéseiről tudósít állapota.Medium Coeli

Az IC-vel szemközti pont pedig, a horoszkóp utolsó sarkalatos pontja, ez pedig, az ég teteje, a Medium Coeli (MC), a legmagasabb pont. Nagyon jelentős pont a karrier az előmenetel szempontjából, de ennél sokkal messzebbre mutat. Pusztán az, hogy milyen csillagjegybe, illetve milyen elemű csillagjegybe esik, már tudható, hogy az egyén az élete során milyen életritmust, milyen életformát alakít ki, és az adott csillagjegy tulajdonságai lesznek fontosak számára. Az MC vonala mutatja a karriert, lehetőségeinket, az egész hozzá kapcsolódó ház pedig (X. ház), hogy céljainkban, terveinkben és álmainkban kik, és milyen mélységben segítenek, vagy hátráltatnak. Értesülhetünk arról, ha valaki vezető lesz, akár állami, vallási, vagy akár csak egy cég vezetője, arról, ha egy nő pl. a családanyaság végett lemond karrierjéről, arról, hogy férfiak vagy nők segítenek inkább utunkon, arról ha hátráltatnak bennünket, vagy ha éppenséggel több vasat tartunk a tűzben, és szakmánkban elaprózzuk magunkat. Az is megtudható, hogy felfutó sikerek után visszaesünk-e vagy megtartjuk pozíciónkat. Az MC vonalára ráálló bolygók nagyon erős hatások. Minőségüktől függ, hogy pozitív, vagy negatív behatást gyakorolnak életünkre, de minthogy ez a pont szemben áll a család vonalával, ezért a családi életet mindig labilissá, kicsit izgalmassá teszik. Az MC az édesapa vonala is, így a családi életen belül erről is informál a Nap (és olykor Jupiter, Szaturnusz) elhelyezkedésével egyetemben. 

HarmoNet tipp: Meddig bírod erővel? Hatalom, félelmek és elmúlás - A 8. ház mondanivalója az asztrológiában >>

A horoszkópkör e négy sarkalatos pontja határozza meg személyiségünk 80%-át
, szerelmi életünk, társválasztásunk, családi helyzetünk és a lehetőségeink tárházát. Már pusztán az, hogy milyen jegybe esnek ezek a pontok, nagyon sokat segíthetnek, így nem kell profi asztrológusnak lennünk, hogy egy kis utánajárással az adott jegyekről való olvasással és a horoszkópkör megtekintésével aprócska információkhoz jussunk személyiségünk rejtett lényegéről. Ha igazán pontos elemzést szeretnénk, akkor persze érdemes a legjobb szakemberek egyikéhez fordulnunk.

A sarkalatos pontok azért is lényegesek, mert már a gyermekek képletében is sokat elárulnak lehetőségeikről. Míg ott, még a társról, vagy karrierről nem beszélhetünk, addig is, tájékoztat arról, hogy a gyermek mennyire nyitott a külvilágra, képes-e részt venni csoportos tevékenységekben, kíván-e mondjuk sportolni, tiniként valahol szerepelni, fellépni, mik a lehetőségei a tanulásban, és mi az, ami érdekli. Milyen tanulmányi sikereket tudhat be magának, aminek egyenes következménye lesz a szakmai elismertség, vagy éppen megvetettség, illetve arról is értesülhetünk, hogy kistini gyermekünk milyen korán kezdi a társas életet. Vagyis ezek a fő pontok már a gyermek képletéből is sok-sok részletet elárulnak.

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12376 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x