Luca széke, gyertyája, búzája
Címlap / Ezotéria / Luca széke, gyertyája, búzája

Luca széke, gyertyája, búzája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

Luca napjához (december 13.) számtalan hagyomány, szokás és babona kapcsolódik. Luca-szék, jóslások, szelleműzés, a boszorkányok meglátása... Nézzük sorban!  

Miért pont Luca napja?

December 13-a a naptárreform életbelépése előtt az esztendő legrövidebb napja , egyúttal a a téli napforduló kezdőpontja volt. Szent Luca vértanú nevenapja, akinek neve Világosságot jelent, hiszen ezen a napon a világosságra van a legnagyobb szüksége az embereknek. Luca vértanú emlékére tradíció a "luca koszorú" viselése, melyen gyertyaszál ég. Luca napját egyben gonoszjáró napnak tartották a legerősebb sötétség okán, ezért a mágikus népi hagyomány e napi hiedelmei is bajelhárításra, termékenységvarázslásra vagy időjárásra vonatkoztak. Ilyen, hogy csak a legfontosabbakat említsük, a lucakalendárium, a lucaszék, a lucapogácsa, a lucabúza és a kotyolás. A napi javas erre a napra szintén nem sok jót jelez.  

Babonák Lucának

Este, lefekvés előtt el kell tenni a söprűt, a boszorkányok lovát, fokhagymát kell nyelni rontás ellen és érdemes fokhagymát tenni a párna alá. A tyúkok tojójának megpiszkálása (durkálás, kurkálás, sutulás, monyolás) a jó tojástermést biztosítja. A baromfinépre ilyenkor fokozottabb veszély vár, ezért az ólak szemöldökfáját, akárcsak a házét, bekenik fokhagymával. Az asszonyok ezen a napon nem varrnak, mert "bevarrják a tyúk tojóját", és nem illendő látogatóba menniük, mert elvinnék onnan a szárnyasok hasznát. Több helyen hagyomány, hogy a Luca napján érkezőnek tyúkszarral kenték be az orrát. Ezen a napon a szerszámok nyelét sem szabad kiszáradni hagyni, ezért ha mégis nő jönne a házhoz, a nagyfejsze nyelére kell pisilnie.

A lassan elkészülő holmira mondják, hogy úgy készül, mint a Luca széke. Hogy is? 13 féle fából állnak össze elemei. A Bihar megyei Síterben úgy tartják. tizenháromféle fából, tizenhárom nap alatt kell elkészíteni a Lucaszéket úgy, hogy minden nap hozzátesznek egy-egy új darabot. Luca napján kezdik, s karácsony estjén fejezik be. Kelemen János elbeszélése szerint az éjféli szentmisén a padok elé kell helyezni a széket, majd a készítője ráül, és figyeli a templomba jövőket. "A széken ülve rögtön megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert minden boszorkánynak láthatóvá lesz a szarva, és mikor belép a templomajtón, lehajtja a fejét, hogy a szarva bele ne akadjon a szemöldökfába." A Luca-napkor kezdődő, s az éjféli miséig tartó boszorkányjáró időszak neve: lucatizenketted.Dologtiltás - asszonyrontás

A nők ezen a napon csak fosztó, bontó dologba kezdhettek, mert ha mással foglalatoskodtak volna, azt sosem fejezik be. Aki ezen a napon lisztbe nyúl, az orbáncos lesz, aki pedig ezen a napon tüzet rak, és kenyeret süt, annak kenyere kővé változik. Lucaboszorkány - a kelta mitológiából is ismert a napja - megköveteli asszonyhíveitől, hogy az ő napját az asszonyok megbecsüljék, és ne dolgozzanak. Aki meg akarja lesni a boszorkányt, az ennek a napnak éjfelén meglesheti a boszorkányt a keresztútnál. Ennek módja, hogy kört von maga köré, mind a négy égtáj felé keresztet vet, és elmondja a Miatyánkot. A kört szent krétával, vagy szentelt vízbe mártott éjfélkor hasított mogyorófavesszővel kell meghúzni, és abból kilépni nem szabad, mert utoléri a rontás azt, aki elhagyja a mágia körét.

Luca napi lakoma

A jeles nap a szellemirtás napja is egyben, így a fokhagymás kenyér, a fokhagymás ételek, fogyasztása ajánlatos. A fokhagyma elriasztja a szellemeket, a rontást. Jó szolgálatot tesz a küszöbön, párna alatt újszülöttek ágyában egyaránt.

Luca napi jóslások

A termésjóslás ezen a napon a legbiztosabb. Cserépedényben (Ez fontos!) "lucabúzát" vetnek, azt naponta meglocsolják. Ha karácsonyra kizöldül, jó termés várható. Ha nem, akkor szerény lesz a jövő év termése. Az éjféli miséig a lucabúzát az asztalon tartják. Akkor elviszik a templomba, a pappal megszenteltetik, majd hazaérve megetetik az állatokkal. Férjünkre vonatkozó jóslás is vonatkozik ehhez a naphoz. Gombócot sütünk, mindegyikbe egy-egy férfi nevét tesszük, minden nap egyet megetetünk az állatokkal, az utolsóban talált név gazdája lesz a férjünk az idei farsangban.

Vannak tájak, ahol egy gombócot üresen hagynak, ha ez marad utolsónak, akkor a leány nem megy férjhez abban az évben. Hasonló - inkább polgári családokban elterjedt - jóslás. Írjunk 13 papírszeletre férfineveket, egyet hagyjunk üresen. Rejtsük a párnánk alá, és minden este dobjunk el egyet. Karácsony estére kiderül, kihez megyünk a farsang idején.

Luca napkor gyertyát és ólmot is öntenek. Az ólomöntést - az ólom egészségkárosító gőze miatt - nem javasoljuk, de a gyertyaöntés jó szórakozás a mai önjelölt boszipalántáknak is.

Ezoterikusok tanácsai a Luca napra

A gyertyaöntéshez némi gyertyaviasz, lapos lábas langyos víz és egy adag fantázia szükséges. A gyertyaviaszt felolvasztjuk tűz felett, és a vízbe öntjük. Az így kapott alakzatokat megfigyelve, azok szimbolikáját kiolvasva következtethetünk a jövőnkre. A cigány vetőkártya ezen a napon biztos jövendőt mutat. Érdemes jósnőhöz, vagy javasemberhez fordulni mindazoknak, akik a jövendőre kíváncsiak. Különösen alkalmas időpont ezen éjszaka az álmok figyelésére, álomfeljegyzés készítésére. Az álmok javas tartalmúak lehetnek.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8449 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x