Csalók és tudósok, okkult tudományok
Címlap / Ezotéria / Csalók és tudósok, okkult tudományok

Csalók és tudósok, okkult tudományok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

Az asztaltáncoltatással egy időben bontakozott ki a tudományos okkultizmus, mely szakít azzal a hagyománnyal, hogy a az okkult erők megnyilatkozásai feltétlenül az elhunytaktól kell származzon.  

Médiumok és más parajelenségek vizsgálatát kezdik meg (pl. Wallace és Zöllner) tudományos alapossággal és folyamatosan kételkedve. Zöllnert például végtelenül lefoglalta a negyedik - szellemi - dimenzió kutatása, és nagyszabású munkába fogott, melyben bizonyítani kívánta, hogy a negyedik dimenzió nem más, mint a szellemvilág.                     

Csalók és tudósok


Az okkultizmus kutatói főként azon mesterkedtek - több kevesebb sikerességgel, hogy elválasszák a tiszta búzát az ocsútól, vagyis a tiszta médiumitást és szellemtudományokat a csalók képmutatásától. Természetesen a legnagyobbak is felültek ideig-óráig egy-egy "spiritiszta" mutatványainak. Mivel a kor ezeknek az érzelmeknek erősen kedvezett, sok önjelölt médium - sőt műszellem, mű-poltergeist - tevékenykedett. Például Darwin kortársa, a tudományos munkásságát tekintve is figyelemre méltó A.R. Wallace is bedőlt egy színpadokon delejező szemfényvesztéseinek, majd egy "szellemfényképész" hamisítványai mellett kardoskodott.A talliumot felfedezte, de a tapéta-ajtót nem...


William Crookes, aki a Talliumot felfedezte, saját maga is médium volt. Sokáig járt egy bizonyos Cook kisasszony szeánszaira, ahol egy életnagyságú szellemalak, "Katey" mint a túlvilág hírnöke adott randevút híveinek. Az elsötétített szobába a - hús-vér "szellemalak" - egy tapéta ajtón át érkezett. A tudós mindenféle tárgyat készített hivatalos méréseihez, ám éppen a józan eszét feledte otthon, mikor felült ennek a médiumnak.


Hívők, nem hívők, kórlélektani esetek


A spiritizmusban hívők - köztük, mint láttuk, nagy tudósok is - csatlakoztak a spiritiszta tanokat bizonyítani vágyó kutatásokhoz. Több-kevesebb sikerrel - és természetesen a kor eszközeinek igénybevételével, volt akinek sikerült is kimutatnia némi tudományos hátteret, mint például a Sorbonne professzora, Richet professzor, aki világelsőként indította be egyetemi keretek közt a médiumitás kutatását. Azonban olyanok is szép számmal akadtak, akik ezekben az esetekben a beteg elme megnyilatkozásait vélték felfedezni. Nekik is bizonyára sok esetben igazuk volt.

Időközben az egyetemi kutatást eltávolodott a hagyományos okkult spiritizmus irányvonalától, és a mai agyhullám kutatás előhírnökei elkezdték vizsgálni a gondolatolvasást, a telepátiát, és a tisztánlátást. Például a Duke egyetem laboratóriumában kísérleti statisztikákkal vizsgálták kritikus kutatók. Ez a labor - természetesen sokkal modernebb körülmények között - valószínűleg még ma is működik.


Parapszichológia és Európa


A parapszichológia szót először Németországban kezdték használni azokra az irányzatokra, melyek a mindennapi (általános) pszichológiai jelenségek mellett megfigyelhetőek. A szocialista Magyarországon ezen tanok vizsgálatára - mint a lélekkel és a feltételezett túlvilággal kapcsolatban álló dologra - sem idő, sem pénz, sem pedig ideológia nem állt rendelkezésre, így Magyarországon csak a rendszerváltás utántól alakultak olyan tudományos kutató csoportok, akik ezeket a kérdéseket komolyan vizsgálni kezdték. (például Paulinyi Tamás, Egely György és még sokan mások)A szocialista állásfoglalás szemben a mai tudományokkal


A szocializmusban még úgy tartották, hogy az okkultizmus "tüneményei" elsősorban a kórlélektan tárgykörébe tartoznak, és az agyvelő rendkívüli, többnyire kóros állapotainak megnyilvánulásaival magyarázhatók, sőt el is akarták törölni a metapszichika, vagy a parapszichológia elnevezéseket. Szerencsére azok a területek, melyekre eddig nem volt magyarázat, a pszichológusok érdeklődésének homlokterében maradtak, és nem nyilvánosan és publikus módon, de sokan foglalkoztak ezekkel a több oldalról is tiltott tudományokkal.

XXI. század - szkeptikusok és kvantumfizikusok ütközete 


Ma, a teljesen szkeptikusok (A Vágó István által híressé tett Szkeptikusok társasága, Magyarországon is közismert) úgy gondolják, hogy már mindent tudnak a természetfelettiről és az egész egy hatalmas csalás. Ezzel szemben sok kutató és tudós, például a népszerű mérnök - író, Balogh Béla is kutatja a természetfeletti jelenségeit. Európában és az USA-ban is több laboratórium foglalkozik a kvantumfizika olyan határterületeivel, ahol a rezgések továbbította információkat, a gondolatátvitelt, az agyhullámokat és hasonló, a korábban tudományos határterületnek számító dolgokat kutatnak. Fizikusok, pszichológusok, matematikusok, és biológusok fognak össze pszichológusokkal, hogy olyan kérdésekre adjanak választ, amelyek eddig az okkultizmus világába tartoztak. 

Számítani lehet arra, hogy amire sokáig nem tudutnk magyarázatot adni, ezek a kísérletek adják meg a megoldókulcsot. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x