A legősibb és legátfogóbb: a Himalájai Tradíció
Címlap / Ezotéria / A legősibb és legátfogóbb: a Himalájai Tradíció

A legősibb és legátfogóbb: a Himalájai Tradíció

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A hagyomány az, amit az ősöktől kapunk és a jövő számára adjuk tovább. Ez a tudás a Védák és a Szútrák leírása előtt már létezett, ez az, ami öröktől fogva volt és lesz. Ezt nevezhetjük guru pamparának is, azaz a tudás(bölcsesség) megszakítatlan folyamának, áramlásának. 

Mi (a tradíció oktatói) azzal a törekvéssel tanítunk, hogy ezt a tudást továbbadjuk. Ez a legnagyobb és legszélesebb tárháza a létezésről alkotott információknak a világon, hiszen benne foglaltatik a kvantummechanika, a holisztikus látásmód, a fraktálok, természettudományok és humán területek, védák, szútrák, vallások, alkímia és okkultizmus. Ezen területek elemei megtalálhatók és összefüggéseikben válhatnak érthető egésszé. Bár a tudás bizonyos része még ma is csak beavatottak számára hozzáférhető, nagy része nyilvános.

A Himalájai Tradíció az emberélet művészetének olyan útján jár és azt az technikát, ismeretet adja át,ami az ősidőktől való és a jelen pillanaton keresztül a jövőbe ível, de minden mozzanatának lényege az itt és most. Így összeköti a modern tudományokat az ősi védikus tudással, a kvantummechanikát, a pszichológiát, az orvostant, stb. a rishik ismereteivel. A jóga ászanák, a légzésgyakorlatok és a relaxáció mind azt segíti elő, hogy itt és most tudj lenni. Az elméd és a tested össszhangban létezzen, együtt mozdulva a világegyetem szívdobbanásával. Mozdulj és létezz, olyan tisztelettel, mint amilyen tisztelettel látod, ahogy Isten létezik a természetben, a környezetedben. Mindezek által te is megtapasztalhatod elméd hatalmát, megismerheted tested működését és felfedezheted az univerzumot alkotó atomok közti kapcsolatot, ami benned teljesedhet ki. Ahogy Hermész Triszmegisztosz is mondta:„Amint fent, úgy lent” és ennek valóságát megismerheted, megtapasztalhatod a jóga útját járva. Ezért van az is, hogy minden misztérium alapjainál megtalálhatók a jóga egyes elemei. A Mesterek ösvényén járva a gyakorlásod által saját tapasztalásokat szerezve fedezheted fel spirituális és emberi lényed mélységeit és magasságait, és a világot alkotó erők rezdüléseit, minőségeit és áramlását is tudásod részévé teheted, tudatállapotaid megismerésén keresztül.

A Himalájai Tradíció a legenda szerint a himalájai barlangkolostorokban élő bölcsek adománya. A hagyomány több valláshoz kapcsolja a tradíció követőit, közvetítőit.


Előző guruja Swami Rama, aki megalapozta a nyugati kultúrában az ősi bölcsek és szentek tudásának átadási lehetőségeit, hogy a tanítások eljussanak a ma emberéhez. Swami Rama számos könyv szerzője, melyekből Magyarországon jelent meg a legtöbb keletet és nyugatot összekötő állomásként hordozva a szellemiség elemeit gyönyörű nyelvünkön. Gyógyító és meditációs központokat hozott létre Indiában és Amerikában, melyek mind a mai napig működnek és folytatják a tradíció tanításinak, a bölcsek tudásának átadását eljuttatva egyre több ország lakói számára.

A tanítás átadásának folyamata és hatásai
A tanítások irányvonala, az elme képzése és az önismeret. Segít felébredni és ráébredni Önvalód létére, elvezet ahhoz, hogy emlékezz arra, ki vagy valójában. A hagyomány módszerei megalapozottak, a tudomány szemszögéből is és ugyanakkor szisztematikusak és bizalmasak. A beavatási rendszer során a tanítványt fokozatosan vezetik az úton mindaddig, míg maga is mesterré válik.

Az oktatás és a közös gyakorlások során, több szinten is kap a tanuló tudást. Fizikai gyakorlatok, légzőgyakorlatok, relaxációs és meditációs gyakorlatok, finomenergetikai ismeretek formájában.
A Himalájai Tradíció magában foglalja számos meditációs rendszer legfontosabb tanait és gyakorlatait, sőt ezek a rendszerek a tradícióból fejlődtek ki, hiszen az ősi tudás formái. A vipasszana például a légzés-tudatosságot hangsúlyozza, bizonyos meditációs iskolák a mantra ismétlésére koncentrálnak, míg a legtöbb hatha jógát gyakorló főleg a testhelyzetre irányítja figyelmét. A Himalájai Tradíció tanításai szerint gyakorló mindezen elemekkel találkozik a megfelelő időben és helyen alkalmazva. A meditáció általi megismeréshez vezető úton a jógázó megtanul megfelelő testhelyzetben ülni, ellazulni, helyesen lélegezni, majd mindezek után tudatos megfigyelőjévé válni a légzésének, melyet mantrával összekötve az elme irányítását gyakorolni, majd a koncentráció fokozatainak elsajátítása folytán a tudatállapot változásokkal foglalkozni, tágítani tudatát és eljutni számos tapasztaláshoz.

Testgyakorlások közben folyamatosan szembesülsz a határaiddal, melyeket megélve haladhatsz tovább, léphetsz át változást előidézve testedben és elmédben. A légzésre koncentrálva ilyenkor a személyiség korlátait is feszegeted - így alakulhatsz, és így segíthetsz magadnak a változás létrehozásában, ami természetesen kihatással lesz környezetedre is. Ha helyesen gyakorolsz, a körülötted élők észre fogják venni a változást, hiszen békésebben és nyugodtabban fogsz élni. Konfliktushelyzetekben a légzés áramlásának figyelése lecsendesíti a tudatot, és átsegít a folyamaton - például más szemszögből is képes leszel megvizsgálni egy helyzetet. A relaxáció kisimítja a tested is és az elméd is, így mélyebb érzésekkel, kifinomultabb érzékekkel fogsz gyarapodni. A határok érzékelésekor megéled a pillanat varázsát és úgy érzed, hazaértél. A jóga gyakorlása által elégedettebbé válsz, és könnyebben elfogadod magad. A Himalájai Tradíció rendelkezik a legtöbb és legátfogóbb meditatív hagyománnyal, amelyeket a tanárok óráikon adnak át lépésről-lépésre.

A meditáció előnyei – néhány példa a sok közül:
 • Csökken a stressz
 • Nagyobb rugalmasság és egyensúly
 • Önismeret
 • Tudatosság
 • Önfegyelem
 • Nagyobb koncentrálóképesség és termelékenység
 • Éberség, éleslátás
 • Nyugalom
 • Kellemes környezet
 • Energia, frissesség
 • Lelki növekedés
 • Megnövelt kapacitás a szerelemben is


Segít az elégedettség elérésében, a harmonikusabb kapcsolatok kialakításában, finomítja a személyiséget, továbbá az egészség és a jólét felé vezet.

A hagyomány és a vallások közötti kapcsolódások
Szvámi Ráma személyében több hagyományvonal egyesülése jött létre, mely a sannyasa hagyományban a védikus időkig nyúlik vissza, Shankaracharya-n keresztül a Bharati-vonallal együtt.
Az elvonulások és ima a hagyománynak ugyanúgy részei, mint a kereszténységnek. A reinkarnáció hite nem követelmény, de akik hisznek ebben, azoknak elmondom, hogy a Tradíció egészen Krisztus koráig nyúlik vissza.
Kapcsolat a buddhista hagyománnyal: ahogy Szvámi Véda jóga beavatásakor Swami Ráma mondta, hogy az eljövendő Maitreya Buddha számára készítjük elő a környezetet.A Tibeti hagyomány is az örökség része, így tanításaink, tudásunk részét képezik, hiszen Tibeti Mester volt Szvámi Ráma Guruja.
Ide tarozik még a bhakti hagyomány is Szvámi Ráma egy korábbi inkarnációján, Madhusudana Saraswatin keresztül, aki meghonosította a vonalat a 16. században.
Shankaracharyától folyamatosan továbbadták a Sri Vidya tudását is, ami ezáltal csatlakozik a hagyományhoz.

Swami Veda Bharati a ma élő vezetője a hagyománynak, már kora gyermekkorától kezdve tanított a Védák szent irataiból és Patanjali Jóga Szútráiból. Ezt úgy képes megtenni, hogy mind előző életbeli mind jelen tudását ötvözte élete és tanítása során. Így tehát a Védikus tudás, és Patanjali hagyománya is az örökség része. Az első Jóga Szútra tanításait kilencévesen adta és tizenhárom volt, amikor brahmanként celebrált a Vedayajna ünnepen, ahova magas szintű tanítók érkeztek, akik látván, hogy ilyen fiatalon idős, tanult embereket vezet, igencsak meglepődtek. Behívták a kunyhójukba és két napon keresztül vizsgáztatták kérdezgetve, hogy ismeri-e mind a négy Védát. A vizsga pedig sikerrel lezárult, mivel oldalszám szerint tudott idézni és lefordítani is az adott szöveget.
Azt mondja Swami Veda, hogy „Minden lépést, amit teszek, a Guru vezet.” Ezt a törekvést pedig minden oktatónak átadják a magasan képzett külföldi tanárok a hagyomány ereje által.

Mi az, ami ennek a tapasztalásnak a lendületét egészen eddig vitte és a jövőben is viszi? Nem más, mint azok a jógik, jóginik, rishik és szentek, akik a megvilágosodott tudatállapotban élnek.

Szeretnéd kipróbálni, megtapasztalni a Himalájai Jógát?

November 12-én 15.30- 16.30-ig ingyenes bemutató órán vehetsz részt a Holistic Health Center nyílt napján! További infó itt vagy a Facebook-on >>>

Egry Márta

Képek: markuso / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x