Luca napja a boszorkányok napja
Címlap / Ezotéria / Luca napja a boszorkányok napja

Lénárt Évi

Luca napja a boszorkányok napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Szinte mindenki ismeri a Luca-napi népszokásokat, babonákat, varázslatokat... ezt a napot Gonoszjáró napjának is nevezik, mert sokan Lucifer, a bukott angyal nevéhez kötik ezt az ünnepet. Pedig ez az ünnep Szent Lúciához fűződik, aki egy nemesi szicíliai családból származott és apácaként élte le életét. Szüzességét Krisztusnak szentelte és ezáltal Szent Lúcia neve a tisztasághoz és a fényhez kapcsolódik. Luca napján több tilalom is volt érvényben! Tilos volt sütni, fonni, pénzt kölcsönadni, mert úgy tartották a gonosz boszorkányok kezébe kerül.  

Luca napi babonák
 
Luca széke
13 fa darabból álló szék, amihez mindennap karácsony napjáig hozzá szegelnek egy darabot. Karácsony éjszakájára elkészül a várva várt Luca-szék, aminek jó erősnek kell lennie, mert december 24-én este  egy hajadon lánynak rá kell állnia , hiszen arról látja majd meg a férjét.
 
Luca-cédulák
Fogjunk egy papírt, írjunk rá 13 db fiú vagy lány nevet és karácsonyig mindennap dobjunk ki egy cédulát! Ami megmarad a rajta szereplő névvel, úgy fogják hívni a férjünket vagy feleségünket.


Luca-naptár
Azt jelenti, hogy karácsonyig 12 nap van hátra és ez a bűvös 12 szám a 12 hónapot jelöli. Tulajdonképpen ez a Gergely naptár.
 
Luca-búza
Ilyenkor kezdődik a búzaültetés. Az volt a szokás, hogy egy kis tálkába búzát ültettek, karácsonyig mindennap öntőzték és szép nagyra megnőtt. Ez azt jelezte, hogy bőséges termés lesz és a közepébe ezek után még mécseseket is tettek.

Luca-napi jóslás
Ilyenkor nagy népi szokás a jóslás. A jósnő 12 darab cédulára felírt férfi neveket és abból megjósolták ki lesz a férje a szerencsés hajadonnak. A 12 cédulára  jellegzetes tulajdonságokat írt, mint pl. a manapság divatos Angyalkártyákon szereplő mondatok, szavak és ezekből húztak egyet és az jelentette a jövőt.
Luca napján gyerekek beöltöztek szellemeknek, ijesztő jelmezekbe bújtak, pont mint Halloweenkor és azt mondogatták, ha nem kapnak édességet, akkor átkot szórnak a ház lakóira.
 
Manapság már csak a boszorkányok ünneplik a Luca ünnepét, de azt tudni kell erről a napról, hogy ez a nap a jóságot, bőséget, szerelmet, szerencsét hordozza magával. Ezen a napon pontosabb a jóslás,  a mágiák hamarabb teljesülnek.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7021 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x