Cigány lélek lakik benned? Próbáld ki!
Címlap / Ezotéria / Cigány lélek lakik benned? Próbáld ki!

Cigány lélek lakik benned? Próbáld ki!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-01-27

Mennyire vagy szabad? Tombol-e benned a vágy, hogy birtokba vedd az erdőt és a mezőt, hogy az út legyen az otthonod? A kaland vágya mennyire erős benned? Lássuk!  

 

Rendezvénynaptár
Itt a kocsi a képen - a régi cigányok ilyesmikkel járták az utakat. Vajon te kipróbálnád ezt a kalandot? 

Milyen az igazi cigány lélek? 


Ahogy a nóta mondja; őszinte és szenvedélyes. Ilyen ember vagy? Ezeket a régi kocsikat látva, a korai vándorló életmódra visszatekintve sokan éreznek egyfajta nosztalgiát. A kocsin, ma már nehéz elképzelni - egy család minden holmija rajta volt, az összes dolog amire csak szükségük volt az élethez. A család tagjai nem csak a kocsin utaztak, hanem a kocsi körül gyalog és lovakon haladtak, így a kocsi gyakorta csak szállítási célt szolgált. 

Külön feladata volt a mutatványos kocsiknak, ahol családi tradíció szerint már kicsi gyerekkortól foglalkoztak a szórakoztatás mindenféle válfajával. A cirkuszos karavánok, a búcsúk, mulatságok, vásárok elengedhetetlen résztvevője volt már akkoriban is a jósnő, aki ismerte a jövendőt. 

Kocsija rejtekén titkos füveket árult, - például olyasmit, amitől megjön, vagy épp elmúlik a férfiember harci kedve, vagy segít a kecskének az elléskor, esetleg ami gyógyítja a futószemölcsöt, vagy a lázat - és persze mágikus varázslatokat hajtott végre. Ki ne hallott volna már a titokzatos "cigány átokról" ... Hogy zajlott a jóslás a kocsin? 


A korabeli jóslatokat nem úgy kell elképzelni, ahogy a mai értelemben a jóslást értelmezzük. A régi erdélyi cigány hagyományban még él az úgynevezett "szerencsemondás", mely a jóslás valódi őse. Aki "megmondja a szerencsédet" valójában nem a jövőt látja. Egyfajta mágikus jókívánsággal lát el, amely védelmezni fog, amolyan talizmánként óvó szófordulatok sokasága. 

Miért tudtak jósolni a régi cigányasszonyok? 


Gondold el - egy átlag falusi legfeljebb a legközelebbi városig jutott el egész életében! A módosabbak a megyeszékhelyre, vagy a járás központjába. Ennél messzebb bizony ritkán mentek. Azoknak az embereknek a száma, akikkel találkozhatott az élete során, bizony korlátozott volt. A faluban lakott párszátzember, akit mind ismert, és a városban, szomszédos falvakban is voltak ismerősei. Biztonságos, ugyanakkor elég szűk ismerősi kör volt, aki egész élete során elkísérte. 

A vásárokon látott sokaság - a mai értelemben gyérecske forgalom - volt a maximum, amit ismerhetett. Ehhez képest egy cigánykaravánnal utazó ember tényleg világlátottnak számított és tapasztalatai okán a bölcsesség birtokában volt. Így aztán egy jobb beszélőkével, jó megfigyelőkészséggel megáldott, sokfelé járt és sokat látott cigányasszony bizony sok fontos tudást tudott átadni a hozzá fordulóknak. 

Mennyire vagy szabad? 


A régi cigánykaravánok utasai szabadok voltak - gondoljuk mi. Azonban szabadságukat erősen korlátozták a karavánutak, sok veszély leselkedett rájuk, és - mivel a népes családok és a lovak bizony legelőt és életteret igényeltek, - bizony nem is mindenütt látták őket szívesen. 
A relatív szabadságuk egyfelől vonzó volt, hiszen nagyon sok kalandot és fordulatot jelentett, másfelől a gyökerek hiányát is hordozta. Az igazi "cigányélet", a vándorlás, a ma itt, holnap ott élés romantikája mögött ott van a bizonytalanság. 

Előző életek - bejátszik-e a jelenedbe? 


Amikor ezt a kocsit meglátják az emberek, sokan azonnal ki is szeretnék próbálni. Felmásznának a bakra, vagy világgá indulnának rajta, hogy az utakon megtapasztalják a kalandok és a beavatás útját. Azt mondják, hogy nosztalgiát és hívást éreznek arra, hogy egy ilyen kocsin járják a világot, de legalább a jóslást kipróbálhassák. Ennek most már semmi akadálya nem lesz! 

Van kedved kipróbálni igazából, milyen lenne? 

A képen látható kocsit felkészítjük az útjára. Festék, ecset, játékos kedv, alkotókészség kell csak hozzá - ha érzed a hívást a szívedben, akkor ott van benned ez is! Gyere és vegyél részt a kocsi dekorálásában. Induljon a kaland péntek 13-án egy áldással, és záruljon tánccal, zenével, és persze jóslással. Készüljön rólad is kép ezen a csodaszép kocsin - és végül gyere az Everness fesztiválon a HarmoNet standra és tapasztald meg, hogy milyen lehetett a régi vándorcigányok élete! 


A cigány jósda kocsi dekoráló workshopja most, péntek 13-án indul kattints ide és csatlakozz hozzánk >> 

 
 
[ 3017 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x