Pénzt, de minden áron! - bankrablás helyett, működő pénzszerző...
Címlap / Karrier / Pénzt, de minden áron! - bankrablás helyett, működő pénzszerző stratégiák

Pénzt, de minden áron! - bankrablás helyett, működő pénzszerző stratégiák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Puskin is megmondta, hogy minden az Anyegin múlik! - Ezt meg szintén Hofi monda. Szeretem Hofit! Hogy miért? Mert szerintem ő a legjobb "megmondó ember" aki élt a történelemben. Érdemes figyelni rá, ha pénzről van szó. Pedig amúgy nem szeretem azokat az embereket, akik tudják a frankót. Pláne, ha pénzről van szó! Lehet, hogy Hofi se szerette. Bár a mama tudta, ő mindig megmondta... 

Hofi – Életem Bére videója –bár azt hinnénk, idejét múlta, mégis nagyon sokat üzen a ma embere számára. Ha nem tartozol azok közé, akik úgy gondolkodnak: „felejteni, felejteni, felejteni” nézd meg itt!Soroztunk első részében arról beszéltünk, hogyan léphetünk ki a „bármilyen munkát elvállalok” szintű, önmagunkat lenéző, semmire sem jutó állapotból. A második fejezetben arról volt szó, hogyan ébredjünk fel és kapjunk frissen nekünk megfelelő feladatokat. Most a gyakorlatra tereljük a szót. Építsünk saját pénzügyi stratégiát! 

Hogy csináljunk egyszerűen pénzügyi stratégiát?
Ne kapj idegbajt! Nem fogom a BUX indexet idézni, és egyetlen portfólió-analízist sem teszek ide! Nyugi! Nem adok pénzügyi befektetési tippeket sem – bár nem mintha bajom lenne ezekkel. Most azonban nem erről van szó, hanem rólad! A minap találtam egy weblapot a neten. Nem tudtam, hogy röhögjek, vagy kolléganőmet idézve a „rovarirtó palack után nyúljak”. Kifejezetten nőknek szóló pénzszerzési stratégiákat kínáltak rajta, olyan szöveggel, amit valami szédületes marketing akadémián parasztvakítás céljára oktatnak. Ehh … én még soha nem láttam, hogy bármelyik pénznek fütyije, vagy punija van. Szóval tőlem nem fogsz kifejezetten női stratégiákat hallani. Csak olyat, ami működik. Mindegy, hogy nő vagy, férfi vagy, vagy öreg vagy, esetleg szemtelenül ifjú. Ez mindenkinél így van. Ami még fontos: én nem árulok befektetéseket, és egyáltalában nem érdekem, hogy neked legyen pénzed. Nem gyűjtöm az adataidat sem. Csak elmondom – tök ingyen. A te dolgod, hogy hiszed-e? 

HarmoNet tipp:
Kényelmes pénzkereset, laza munka - Legyél te is Net-munkás! >>

A pénzügyi stratégia alakításának lépcsői: 

Az első lépcső - mérd fel, ki vagy te.
Ki vagy te? Erre a kérdésre a guru szintig keresheted a választ, de most pont elég, ha személyed társadalmi definícióit számba veszed. Sőt! Fogj egy papírt, meg egy tollat, és kérdezd ki a szeretteidet, hogy őszerintük ki vagy te. (Fura eredményeket kaphatsz, de érdemes megkísérelni, hogy megtudd.) Például lehetsz te „a kiscsaj, aki istenien süt” meg „a kollegina, akinek sosem jön össze a fogyókúra, de jó kedélyű”, sőt lehetsz az, „aki folyton kiabál a párjával” de az is, aki „olyan precíz és alapos”. Apád szerint és anyád szerint, a húgod és a szomszéd szerint … na meg önmagad szerint. Hisz az értékeidet neked kell tudnod. Azok ugyanis, amiket így összeszedsz, önértékelésed alapjai. Szótagolj: Ön-ÉR-TÉK-el-és! Ezek azok az értékek, amikre alapozni tudod az összes többit. Mert a saját életed alapja te magad vagy. Nem a kormány, nem a főnök, nem a munkaadód. Te magad! 


A második lépcső – miből gazdálkodhatsz?
Ha ebédet akarsz csinálni, automatikusan innen indulsz. Eleve olyan kajákban gondolkodsz, amit meg tudsz csinálni. Aztán megnézed, mi van otthon mindahhoz, amit főzni akarsz, és felméred, mennyi idő, míg elkészül. Nos ez a lépés most a pénzszerzésre vonatkoztatva úgy fest, hogy nézd meg az értékeidet, amiből gazdálkodsz, de a fizikai síkon is. Mid van? Van kocsid, hogy mobilis legyél? Van egy telefonod, amin mindenhol elérhetnek? Van egy kis szoba, amit nem használsz, de kihasználhatnád? Van egy olyan tudásod, amihez csak te értesz messze-távol e világon? Van egy házad valahol vidéken, amit értéktelennek hiszel? Van egy vasalód, és szeretsz vasalni, egyedüliként a barátnők között? Az eszközeid listáját szedd össze – bármi fontos lehet, ami kihasználatlan, amivel jól (vagy túl mostohán) bánsz, vagy ami másnak nincs. Írj belőle listát – sose tudhatod, mi hozza a hasznot! Erre tudsz alapozni! 

A harmadik lépcső – mennyire van szükséged helyett MIRE van szükséged?
Sokan azt hiszik, hogy a célkitűzés az, hogy mondjuk el akarom érni, hogy legyen egy családi házam, ami mondjuk 50 000 000 Ft-ba kerül – és a stratégiának úgy kell festenie, hogy idő után eljuttasson engem az ötven millához. Ez egy bazi nagy tévedés! Itt lehet legkönnyebben elbukni, mert ez olyan egyszerűnek tűnik! Az illető azt hiszi, hogy 50 millióra van szüksége! Frászt! Először is nézzük meg alaposan, kell-e neki egy olyan ház, ami ennyibe kerül. Kiderülhet, hogy igazából egy nyugalmas, csöndes házra vágyik, távol a világ zajától, meg egy kis lakásra, bent a belvárosban, arra az esetre, ha ki akar rúgni a hámból. A kettőt meg tudja szerezni 30 millióból. (5 millióért egy vidéki ház, 20 millióért egy fővárosi kisebb nívós lakás, 5 millióét egy klassz és tartós autó, amivel el tud jutni egyikből a másikba, és még üzleti célokra is megfelel.) Tényleg – már a vágyott cél kitűzésében spórolt 20 milliót, és sokkal boldogabb életképet rajzolhatott magának, sőt hihetőbb, részeire lebonthatóbb célt tudott kitűzni. Először is tehát nagyon jól kell körülhatárolni a célt. A „vissza akarom fizetni a kölcsöneimet” nem célkitűzés, hanem vágy. A 12 millióval tartozom a banknak egy konkrétum. A havi törlesztő részletem X Ft- ezt az összeget szeretném minden hónapban úgy megteremteni magamnak, hogy ne okozzon nehézséget a megélhetés a törlesztés mellett. Ez egy reális cél. Találd meg a reális célodat, amit hihetőnek tartasz! Olyan dolgot, amiben képtelen vagy hinni, nem tudsz megvalósítani! Ha szükséges, kérj segítséget, és ne az egyik hülye légy a sok közül, aki a karrier problémájára a jósnőtől kér tanácsot! A karrierépítéshez értő tanácsadók egyikét kérd meg!

A negyedik lépcső – honnan jön, ami neked kell? Biztos, hogy a pénz az?
A fenti példákra visszatérve, egész biztos, hogy a pénz fontos, de nem biztos, hogy olyan nagyon. A sógornőm egyszer panaszkodott: - elromlott a kazán a házukban, egy kazán akkor 300 000 Ft-ba került, és neki ennek az összegnek csak egy része volt meg. Azon tanakodott, hogyan szerezhetné meg a maradék pénzt. Azt tanácsoltam neki: - Neked nem pénz kell, hanem kazán! Keress kazánt! Hazafelé talált egy hirdetést az oszlopon: Építkezésen maradt, helyhiány miatt be nem épített „Éppenmegfelelő Típusú” kazán azonnali elszállítással eladó. Ár: pont annyi, amennyi a sógornőmnek volt. Aki csak „pénzre gyúr” az lehet, hogy a valódi lehetőséget elszalasztja. Akinek ülőgarnitúra kell, az ne pénzre áhítozzon, hanem a garnitúrára. Számos helyről lehet jót kapni, ajándékba, nyeremény útján, vagy éppen a neten fél áron újat … mindig a célra koncentrálj. Ha új állást szeretnél, ne a fizetést akard belőle, hanem a feladatot – amit utána megfizetnek. Úgy sikered lesz – fordítva kizárt. 

Az ötödik lépcső – találd meg a piacot, ahol Téged keresnek
Ha már tudod ki vagy, hogy mik az erősségeid, mik a gyengéid, mire van szükséged a harmonikus élethez, akkor meg kell találnod a piacodat, ahol éppen Rád van szükség. Hallottam egyszer egy mondást: „A narancs egy olyan citrom, ami kapott egy lehetőséget, és élt vele!” Legyél te is egy narancs! És ebbe kérlek, ne vidd bele a pártpolitikát! Keresd meg azt a lehetőséget, amit kaphatsz. Élni a lehetőségekkel, megteremteni őket, nem holmi „ügyeskedés”, hanem a normális ember normális reagálása a világ pozitív alakulására. Nézd meg, hogy hol van szükség a világban olyan előnyökkel rendelkező emberre, mint te vagy. Előnyeid értékesek, és biztos van, ahol ezeknek jó hasznát veszik. A net-titkárnők (www.nettitkarnok.hu ) például elvégzik azt a munkát, amire mások nem vállalkoznak szívesen. Például a sorban állást, vagy a szöszölős adminisztrálást. De a példákat még sorolhatnánk hosszasan. A legapróbb hajlandóság, vagy képesség lehet igazi piaci előny. 

HarmoNet tipp: MLM-em - leemelem. Gyors meggazdagodás, kamu, vagy tisztességes munka? >>

A hatodik lépcső - A kurva stratégia, avagy kelts vágyat magad iránt
Megvan, hogy mi a piacod? Hiába vagy a legjobb, ha nem kívánnak, akkor nincs üzlet. Ha nem akarsz a sorban ezredikként állni, akkor valami olyat kell tenned, ami igazán merész, formabontó, és ami miatt csak rád lesznek kíváncsiak. Egyszer egy kurva, kinn a soron, úgy kezdett ügyfelet fogni, hogy nagyon mélyen benyelt egy banánt … Hirtelen minden pasi odament, csodálták, és sorban álltak nála. Később már a többi lányt oktatta a trükkre, és nem is foglalkozott új pasikkal. A stricik hozzá hordták az új csajokat, hogy tanítsa meg nekik a technikát. De az elit férfiak, aki a nagymestertől akarták az élményt, mindenképp hozzá mentek. Nem számított, hogy már öreg, vagy hogy mások is tudják ezt a trükköt. Addigra kialakult a „guru nimbusza”. 

Hetedik lépcső – tartsd magad a topon! Tied az élet!
A fenti példából kiderült még valami. Nem elég, hogy többet és jobban adsz elő a „soron”, de meg kell tartanod a piacodat. Ahhoz, hogy az a bizonyos „nimbusz” kialakuljon, és melletted tartsanak ki, nem elég, ha középszerű vagy. A legjobbnak kell lenned – és ezt másoknak is el kell hinniük rólad. Az pedig úgy kezdődik, hogy tudatosan építed az önbizalmadat és mire eddig a pontig elérsz, egyszerűen nem csak azt fogod hinni magadról, hogy a legjobb vagy; TUDNI fogod, ahogy mások is. 

A sorozat részei:
Bármilyen munkát elvállalok >>
Rendes összeget akarok keresni! >>
Pénzt, de minden áron! >>

Gáspár Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11709 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x