Választhatok béren kívül is juttatást? - Lehetőségeid...
hirdetés
Címlap / Karrier / Választhatok béren kívül is juttatást? - Lehetőségeid a munkahelyeden! Ismerd meg!

Választhatok béren kívül is juttatást? - Lehetőségeid a munkahelyeden! Ismerd meg!

Forrás: Job-Center
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-13

"A Cafeteria típusú juttatási rendszer a béren kívüli juttatások olyan rendszere, amelynél a munkáltató a munkavállalók számára biztosítja, hogy egyes juttatási elemcsoportokra megállapított személyes keretösszegük terhére olyan juttatást válasszanak, amely az igényeiknek legjobban megfelel." 


Rendezvénynaptár
Vagyis az egész olyan, mint az étlap a kávézóban. Adott egy sor juttatás, azaz a „kínálat”, mellette az összeg, amelyben maximálisan felhasználható, vagyis az „ára”, és adott egy előre meghatározott összeg, amely rendelkezésre áll a válogatáshoz - ez a „pénz a zsebünkben”.

Az elmúlt 2 évben a választható elemeknél az összeghatár növekedését főként a minimálbér emelkedése okozta. Mindezt részletesen mutatja az alábbi táblázat.

Juttatás formája
                                   2008
Hideg étkezési hozzájárulás            6.000,-/hó
Meleg étkezési hozzájárulás          12.000,-/hó
Iskolakezdési támogatás                20.700,-/év
Egészségpénztári hozzájárulás     20.700,-/hó
Nyugdíjpénztári hozzájárulás          34.500,-/hó
Üdülési csekk                                    69.000,- / év
Csekély értékű ajándék utalvány   20.700,-/év
Kultúra utalvány                                 korlát 400e Ft
Internet hozzájárulás                        korlát 400e Ft

A Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda kollégái 2583 másik megkérdezettel együtt részt vettek egy felmérésben, amely a Cafeteria rendszer különböző aspektusait vizsgálta. Az adatok frissek, maga a felmérés 2008. június – július hónapjai alatt zajlott.


Az első fontos kérdés az, hogy a megkérdezettek - legyenek munkaadók vagy munkavállalók - egyáltalán hallottak-e már a Cafeteriáról, vagyis a választható béren kívüli juttatási rendszerről. A válaszadók 23%-a még mindig nem tud semmit a rendszerről, pedig már jó néhány éve jelen van Magyarországon. A fennmaradó 77% két részre oszlik. A nagyobbik felük, pontosabban 54%-uk jól ismeri a Cafeteria nyújtotta lehetőségeket, míg 23%-uk kiokosításra szorul.

HarmoNet tipp: Munkahely és pihenés - A hosszú szabadság fogalma és a bűvös hetes! >>

Ami még fontosabb, hogy egy vállalat kihasználja-e az ilyen módon adható juttatások előnyeit? A válaszolók 13%-a nem nyilatkozott, és szomorúan tapasztaltuk, hogy 54% nem használja dolgozói keresetének kiegészítésére, azaz munkavállalóinak motiválására a Cafeteria rendszert.

És hogy mik a legnépszerűbb juttatások, amelyekben a megkérdezett munkavállalók részesülnek? A válaszok bizony szerteágazóak. A három „sztár” juttatás a hideg étkezési utalvány (39%), a vállalati mobil (37%) és a meleg étkezési utalvány (30%). A legkevésbé népszerű manapság a ruhapénz (15%), a céges kocsi (15%) és a vállalati hitel (10%) A felmérésben résztvevők 20%-a úgy nyilatkozott, hogy nem részesül semmilyen béren kívüli juttatásban.


A munkáltatók ekképp nyilatkoztak az általuk adott juttatásokról. 50 százalékuk céges mobiltelefonnal segíti alkalmazottait, a második legnépszerűbb juttatás a hideg étkezési utalvány, ezt a munkáltatók 38%-a nyújtja dolgozóinak, míg a vállalkozások 32%-a támogatja a kollégák utazási költségeit. Ami itt is a legkevésbé népszerű, az a nyújtott vállalati hitel, vagy kölcsön.

Végezetül a kérdőív kitöltésére vállalkozók 74%-a nyilatkozta, hogy szerinte mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyös a rendszer, míg összesen 1 százalékuk mondta, hogy egyáltalán nem előnyös. Ebből is látszik, hogy aki már kipróbálta a választható béren kívüli juttatások nyújtotta lehetőségeket, annak abszolút megelégedésére voltak.

Mesterházy Fruzsina
Job-Center Kft. >>
 
 
[ 2225 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x