Szeretet hitelből - avagy a karácsonyi ajándékok
Címlap / Karrier / Szeretet hitelből - avagy a karácsonyi ajándékok

Szeretet hitelből - avagy a karácsonyi ajándékok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-26

Közeleg a szeretet ünnepe, ami hajdanán arról szólt, hogy örömet szerezzünk a szeretteinknek, aztán ez az örömszerzés a felfokozott életvitelünkben, átcsapott komoly üzleti fogássá. Karácsony előtt az ember végig gondolja, hogy mi mindent nem tudott megadni az általa szeretett személynek és akkor nyílik a pénztárca, vagy a hitelkeret növekszik egy újabb tétellel. 

 

Kiválasztottuk a megfelelő ajándékot, de a pénztárcánk a „takarónk” nem elég, hogy megvehessük a kiszemelt ajándékot és akkor jön a reklámokból és minden csapból is folyó „kedvező” hitel, ami lehet áruhitel, személyi kölcsön, stb.

Itt jegyezném meg, hogy az áruhitel nem rossz találmány, abban az esetben ha ezt a helyén kezeljük és arra használjuk amire való (pl.: költözésnél új mosógép, hűtő és egyéb háztartási vagy munka eszköz beszerzésére).

A 0 %-os áruhitelek általában, nem rosszak, hiszen a mosógépet költség nélkül 10-11-12 havi részletre vásárolhatjuk meg, de karácsonyi ajándékra már nem a legelőnyösebb.


Az áruhitel, amivel örömet szeretnénk szerezni, komoly anyagi teherré válhat egy idő után ha például egy váratlan megbetegedés, vagy egy munkahely elvesztés esetén nincs meg a megfelelő fedezet a számlák kiegyenlítésére. A bankokat, mivel ez számukra ez egy üzlet így nincs helye az érzelemnek, nem érdekli, miből és hogyan kerül kifizetésre a felvett hitel.

HarmoNet tipp: Légy tudatos pénzügyeidben - Hogyan? >>

Ha adósságot veszünk a nyakunkba azt csak nagyon komoly célért érdemes megtenni,
hiszen hosszú távú kötelezettséget vállalunk és a karácsony örömteli pillanatai már réges-régen tovaszálltak.

Érdemes évközben figyelni a szeretteinket, mi az ami számára örömet okoz, lelkesedést kelt benne, örömét leli abban az adott cselekvésben, vagy tárgyban és azt vagy ahhoz kapcsolódó meglepetést készíteni.

Legyen itt néhány ötlet amivel az értékes műszaki eszközöket ki lehet váltani és sokkal személyesebb mint a nagyképernyős tv.

HarmoNet tipp: Mi lesz veled Karácsony? - A pénzügyi válságról tárgyaltak >>

Az alábbi ötleteknél, nem az értékre helyezzük a hangsúlyt, hanem az örömszerzésre, a meglepetésre:

  • Egy olyan térkép elkészítése az adott ország vagy város nevezetességeivel ahol együtt jártak, vagy szeretnének eljutni.
  • Nagyszülők nagyon tudnak örülni egy olyan naptárnak ahol az unokák fényképei adják a díszítést. Ezt is sokan csinálják már jó pénzért, de valahogy más annak a naptárnak az értéke amit a gyerekekkel együtt készítünk a nagyiéknak.
  • Könyvet lehet antikváriumban is venni, ahol jóval kedvezőbben lehet hozzájutni - és a ma már nem nyomható kuriózumok is beszerezhetők, ha szemfülesek vagyunk.
  • Ha vásárolunk valamit tegyük személyessé, pl. családi fotó aláírva egy szép pénztárcába.
  • Ha van varrógép készíthetünk karácsonyi terítőt szalvétákkal, alátettel és egyéb kiegészítőkkel.
  • Táska mellé egy szép kendő, vagy papírzsepi tartó.
  • Férfiaknak, aki mandzsettát hord egy szimpla darabot felturbózhatunk egy kis ragasztó és némi kreativitás segítségével.
  • Ha nagyobb értékű az ajándék akkor a család összefog (szülők, nagyszülők, testvérek, stb.) és közösen vásároljuk meg, még örülnek is többiek, hogy nem kell az ajándékon gondolkodni.

Érdemes költségvetést is készíteni mennyit is szánunk ajándékokra, a karácsonyi vacsorára, utazásra a rokonokhoz és még számos egyéb kiadás is előfordulhat, így sokkal tervezettebben figyelünk a pénztárcánkra és adott esetben még megtakarítani is tudunk.

A másik apró lépés az ünnepi vacsora megtervezése és a vásárlási lista elkészítése, így elkerülhetjük azt a számos esetben előforduló helyzetet, hogy élelmiszert, vagy kész ételt kell kidobnunk.

A pénzügyi tervezést kis lépésekben kell elkezdeni, hosszútávon ezekkel az apró kis lépésekkel komoly tőkét is tudunk megtartani és egy jó befektetéssel a guruló Forintjainkat „megfogni” és  fialtatni. 

Tollonics Éva
Személyi gazdasági konzulens, „pénzügyi szabász”

 
 
[ 1062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x