Barangolás a neten: Online álláskeresés valótlan munka?...
Címlap / Karrier / Barangolás a neten: Online álláskeresés valótlan munka? - Tények és tennivalók az interjúig

Barangolás a neten: Online álláskeresés valótlan munka? - Tények és tennivalók az interjúig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Ma már a kétszemélyes mikro- és kisvállalkozásoktól kezdve a legnagyobb multinacionális vállalatokig, miden munkáltató megtalálható az interneten, aki munkaerőket keres. De hogy találkozik a munkaadó és a munkavállaló? Mit kell tennem, hogy megtaláljam a számomra megfelelő állást? Annyi a hirdetés, hogy nem győzöm elolvasni őket... Ha valamikor már te is kerestél állást akkor bizonyára találkoztál az előbbi problémákkal. 

Szinte már minden cég meghirdeti álláslehetőségeit az interneten is és nem csak a hagyományos lehetőségekkel él. Az online hirdetések böngészése, ma már szinte elengedhetetlen formája az álláskeresésnek. A legnagyobb cégeknek saját állásajánlati oldaluk van. A kisebbek pedig, ha nem saját oldalon, akkor több állással foglalkozó honlapon is hirdetnek.  A munkaerő keresésnek ugyanis ez a leggyorsabb és a legolcsóbb formája.

A munkát keresőknek az internetes regisztrálás általában (csak ilyet szabad választani) ingyenes, ugyanis a weboldalakat működtető cégek bevétele a munkaadóktól származik. Az állásoldalakon lehetőség van nemcsak az éppen aktuális álláshirdetések megpályázására, hanem a passzív álláskeresésre is, ugyanis a weboldalak adatbázisaiban feltöltött önéletrajzokra bármikor felfigyelhet egy munkáltató.
  1. Érdemes gondoskodni arról, hogy a munkaadó felfigyeljen az önéletrajzodra, leginkább találkozzon vele. Ezért jó, ha felteszed olyan, honlapokra, adatbázisokba, ahol az általad kiválasztott munkaadók megfordulhatnak. Ha van saját önéletrajzi honlapod, akkor mindenképp utalj rá, hiszen ott bővebben megismerhetnek téged és képességeid.
  2. Tehát egy újabb lehetőség a saját honlap készítése ahol elhelyezheted bemutatkozó önéletrajzod és az irántad érdeklődők ott részletesebb képet kaphatnak rólad.
  3. Természetesen aktív kereséssel is kell kutatni az aktuális munkalehetőségeket, megpályázni a kínálkozó pozíciókat. Nem elég arra várni, hogy valaki rád találjon, hiszen a verseny óriási, a vetélytársak száma többszázezer, érdemes tehát céltudatosan információ után szörfözni.
  4. Ez a két álláskeresési forma pedig párhuzamosan is működtethető. Ha elhelyezed profi módon megalkotott önéletrajzod a számodra legfontosabb oldalakon, akkor magad is körülnézhetsz a weben, állásajánlatok és hirdetések után kutatva. Erre több módszert kínálkozik.
  5. Álláshirdetés található az online karrier magazinok oldalain, ahol ráadásul még tájékozódhatsz is a munkaerőpiacról, tendenciákról, elvárásokról.
  6. Továbbíthatod álláskereső üzeneted levelezőlistákra, vagy barátaidnak, ismerőseidnek, hiszen a többen tudnak keresésedről nagyobb esélyed van.
  7. Ha van kedvenc céged, vállalatod, akkor az ő oldalukon is körülnézhetsz. Sose lehet tudni... előfordulhat, hogy épp olyan embert keresnek, mint amilyen te vagy. Ha pedig épp nem keresnek, akkor juttasd el hozzájuk önéletrajzod.
  8. Nézd meg apróhirdetési oldalakat is, ahol az állás rovatban mindig akad néhány friss hirdetés. A munkaadóknál, ma már nagy előny, sőt sok helyen követelmény az internet használat, ezért is  jó ha online jelentkezel.
  9. Használd a web keresőket! Ha ügyesen választod meg a kulcsszavak kombinációját, lehet, hogy azonnal rátalálsz a számodra érdekes állásajánlatra, vagy arra a web oldalra, ahova érdemes rendszeresen ellátogatnod, mert épp az általad érdekesnek ítélt szakmák, munkalehetőségek lelőhelye.

HarmoNet tipp: 7+7alapvető álláskeresési hiba, amit ne kövess el >>

Ha már behívtak interjúra

Amennyiben sikerült a kiválasztottak közé kerülni, akkor a következő lépcső a személyes interjú lesz. Még ebben a fázisban is használhatod azonban az Internetet, mint segítséget nyújtó eszközt.  A találkozó előtt szerezz be minél több információt a cégről. Először nézd meg a cég honlapját, majd keress sajtócikkeket, referenciákat, netán ismerőst a leendő munkatársak között. Ezáltal közelebbről és behatóbban megismerheted a céget és annak tevékenységét, céljait, irányultságát. Nem utolsó sorban, pedig az interjún mindenképpen jó, ha felkészült vagy és ismerd a céget. Kérdezni csak így fogsz tudni és bővebb információ cserére is, ezáltal van lehetőség közted és munkaadó között.Felkészülés az interjúra

Ehhez tehát mindenképp szükség van arra, hogy ismerd valamelyest a céget ahova pályáztál. Keress fel olyan oldalakat, ahol tájékoztatást kapsz arról, hogy milyen egy interjú és milyen szabályokkal találkozhatsz, esetleg milyen kérdéseket kaphatsz. Találhatsz a weben továbbá, olyan teszteket, melyekkel feltérképezheted képességeid és erősségeid. Ezeket érdemes kitölteni, hiszen a személyes találkozás során biztos lesz olyan kérdés, ahol az önismeretedre is szükség lesz, és bármilyen állás megpályázásakor, tudnod kell te, miért vagy alkalmas erre az állásra, milyen tulajdonságokkal rendelkezel, ami a munkaadónak hasznára lesz.

HarmoNet tipp: Álláskeresés gyes után - Előítéletek csapdájában, anyaként a munka világában >>

Az interjú után

A személyes találkozás során valószínűleg kapsz névjegykártyát, vagy elérhetőséget. Ha nem akkor kérj bátran, hogy tudj a későbbiekben érdeklődni, vagy akár egy köszönőlevelet küldeni, aminek a későbbiekben még hasznát veheted.

A megfelelő munka megtalálása azonban, nem a képzettségeden és az álláskeresési és önéletrajz írási profizmusodon múlik (azért az alapokat tudni kell) hanem azon, hogy TE mit szeretnél valójában. Milyen munkát akarsz csinálni. Ha, van elképzelésed, megtalálod a megfelelőt, ha csak keresgélsz, mert kell valami munka, semmit sem fogsz találni, vagy csak csalódások fognak érni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3826 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x