Amitől biztos kibuksz az állásinterjún! - Mit csinálj, hogy...
Címlap / Karrier / Amitől biztos kibuksz az állásinterjún! - Mit csinálj, hogy túléld?

Amitől biztos kibuksz az állásinterjún! - Mit csinálj, hogy túléld?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Állásinterjún a következő kérdésre biztosan lehet számítani: Milyen előnyös tulajdonságait tudja felsorolni? Milyen fejlesztendő területei vannak személyiségének? Hol érzi, hogy kevésbé hatékony? stb. Ha nincs önismereted, akkor nehéz lehet ilyen kérdésekre helyesen válaszolni. Összeszedtünk pár ötletet, hogyan ismerheted meg magad úgy, hogy nyerő legyél. 

Önismeret
Az önismerettel kapcsolatban felmerül mindig az a kérdés, hogy ki vagyok én? Milyen vagyok én? Akkor mondjuk, hogy valakinek van önismerete, ha áttekintése van saját személyiségéről, annak összetevőiről, korlátairól és lehetőségeiről. Rálátása van a viselkedését mozgató erőkre. Tudja, hogy milyen helyzetekben hogyan reagál. Ráadásul, helyesen ítéli meg az emberi kapcsolatokban játszott szerepét.

Az önismeret szerzés módjai:
Környezeted
Leginkább környezeted ismer a legjobban, így tőlük tudhatod meg a legtöbbet magadról, vagy meditáció során, mikor felébred benned a felismerés, hogy ki is vagy valójában és létre tudsz hozni magadban egy megfigyelő állapotot majd ezzel a „tanú” tudatosságával vagy jelen az életben. Nem csak mások szavaival kifejezett vélemény a fontos, hanem a hozzá tartozó metakommunikáció (fejtartás, testtartás, mosoly, tekintet, stb.) is, és az, hogy ezeket a jeleket az ember helyesen értelmezze.

Az önismeret-szerzést nehezítheti, hogy gyakran az emberek valamilyen oknál fogva (érdek, félelem, tapintat, stb.), túlértékelik a jó tulajdonságokat, és alul értékelik a rosszakat. Főleg gyermekkorban megfigyelhető a gyakori kíméletlen, kegyetlen kritika. A másik gyerektől kapott őszinteség, sajnos azonban nem önismereti folyamatot indít el, hanem erős ellenállást, vált ki és védekező vagy agresszív magatartást hoz létre. Az önmegfigyelés nagyon hasznos eszköz, hiszen szükségünk van a belülről jövő jelzéseinkre is. Az önmegfigyelés lehet esetenként, vagy rendszeresen. Ha esetenként fordul elő akkor valószínűleg egy-egy adott szituációra vonatkozik megfigyelésed. Ha rendszeres akkor több helyzeten keresztül méred fel viselkedésed, reakcióid, érzelmeid stb. Vannak, akik ezért írnak naplót vagy jegyzetelnek, de lehet, hogy csak emlékeidben tárolod az információkat.

Az élet során lehetnek olyan helyzetek, amikor a körülmények, az egyén iránti elvárások, feladatok jelentősen megváltoznak, és ekkor az ember identitáskrízisbe kerülhet, azaz, az énképe nem illeszkedik az új elvárásokhoz. Ilyenkor hatékony lehet megfelelő szakember felkeresése. Ez előfordulhat egy új munkahely miatt, vagy azért mert épp otthon kell maradni, vagy akár ha csak más képességeinket igénylő munkakörbe kerülünk, vagy az élet állít család, válás vagy haláleset elé.

Önismereti tesztek
Számos ilyen jellegű teszt található ma már az interneten, de érdemes olyanok között keresgélni ahol nívósabb szakmai volumenű kérdésekre kell válaszolnunk, és nem csak olyan kérdésekre, például hogy - Hánykor kelsz fel reggel? Ha 5-kor az azt jelenti, hogy bagoly típus vagy, ha hatkor az azt jól bírod a három műszakot, vagy - Milyen irányból mosod a fogad? - Ha a jobbról balra, akkor depresszióra hajlamos vagy, ha pedig balról jobbra, akkor optimista. Ha nem tudod a kérdőívek alapján behatárolni személyiséged általad átvilágítani kívánt területeit, akkor inkább keress szakembert. Ekkor azonban felmerülhet a kérdés, hogy egyéni vagy csoportos foglalkozás-e a megfelelő? Esetleg terápia vagy tréning, pályaorientációs vagy álláskeresési tanácsadás.

Önismereti tanfolyam, tréning

Itt sok olyan ismeretet szerezhetsz önmagadról, ami segíteni fog eligazodni a nagyvilágban. Nemcsak a munka területén, hanem a magánéletben is hasznosítható tulajdonságokat ismerhetsz fel magadban. Megerősítheted elképzeléseid és orientációd biztonságos talajra épülhet. Segít az önbizalom megszerzésében, erősítésében. Jobb rálátást nyújt saját viselkedés mintáidra és segít másokét objektíven látni, értelmezni. A testbeszéd ösztönös megértésén keresztül fejleszti kapcsolataid. Továbbá olyan készségeket is feltárhat, amelyeket képességgé kovácsolva a munka világában egy óriásit léphetsz előre a sikeres karrier felé.

HarmoNet tipp:
Te milyen típus vagy a munkahelyi csapatban? >>

Egyéni tanácsadás

Egyéni tanácsadás keretében is sokféle van a piacon. Lehet például pályaorientációs tanácsadóhoz fordulni, ha felmerül benned, hogy nem vagy a helyeden, vagy valami mást szeretnél csinálni, tanulni. Pszichológus segíthet abban, hogy megtaláld mi a számodra megfelelő munkakör. De grafológiai tanácsadáson is sok hasznos információt kaphatsz magadról a munka viszonylatában.

Álláskeresési tréning

Itt összetett feladatokkal találkozhatsz. Kapsz némi önismeretet, majd felkészítést az álláskeresésre, interjúra. Tanulsz interjútechnikákat. Megismerheted az általában felmerülő kérdéseket és szituációkat. Megtudhatod, hova milyen ruházatban illik menni, és hogyan kell viselkedni.Önismereti terápia

Itt mélyebb szintű önismeretre és átalakításra tehetsz szert. A pszichoterápia célja, az ember működészavarának, betegségének, esetleg kapcsolati zavarának vagy élethelyzeti problémájának megoldása. A terápiás helyzet az önismereti munka sajátos formája, amely felszínre hozza azokat a lelki jelenségeket, amelyek más körülmények között nem hozzáférhetők vagy részletes vizsgálatuk nem lehetséges. Olyan alapvető viselkedési minták átalakításában lehet segítségedre, melyekkel például; régóta nem tudsz megbirkózni és vissza-visszatérő motívumként jelennek meg életedben. A mélyén gyökerező lelki probléma, itt feltárásra kerül, és új viselkedéssel tudsz a későbbiekben reagálni.

HarmoNet tipp: Én-kép: A személyiség felfedezése >>

Elménk ismerete, önmagunk ismerete

Az elménk magában foglalja, ezeket a viselkedési mintáinkat, gondolatainkat, a hozzájuk kapcsolódó érzelmekkel együtt. Ha megtanuljuk megfigyelni az elmét, elkezdjük megismerni önmagunkat és adott helyzetekben lassanként új viselkedésmintákat tudunk kialakítani.

Végül álljon itt egy idézet Paulo Coelho-tól
”Két út áll előttetek: vagy ti uralkodtok az elmétek fölött, vagy az elmétek uralkodik fölöttetek.”
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4576 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x