Külföldi munkavállalás válságidőben - Álomország, és...
hirdetés
Címlap / Karrier / Külföldi munkavállalás válságidőben - Álomország, és ami mögötte van

Külföldi munkavállalás válságidőben - Álomország, és ami mögötte van

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-21

Wunderland nem létezik - mondta végtelenül szomorúan, 1991-ben Moha barátom, amikor visszajött az USA-ból. Én azóta tudom. Moha hiteles ember. De mi van azokkal, akik nem ismerik 1991 óta Mohát? 


Rendezvénynaptár
Vannak persze olyanok, akiknek bejött a külföldre menés. Ott van máris Laci az elsőről, aki Internet-milliomos lett. „Töri a mágyar”, mint Rozi néni a prézlinek valót, de neki bejött odakint. Aztán nézd meg ezt a Tamás gyereket, aki a nívós diplomáját hazahozva tanácsadóként annyit keres idehaza, mint odakint egy osztálytársa sem. Zsuzska három kecó árát összeszedte odakint, most alig kell dolgoznia idehaza, elvan a befektetéseiből. Hát ilyen is akad. De a többségnek nem jött be. Pláne mostanában.

Megmondták: el lehet menni!
Az atyai engedélyt megkaptuk, így hát sok fiatal vágott neki a nagyvilágnak. Magas szintű nyelvismerettel, némi kapcsolati tőkével (e nélkül az orrodat ne dugd ki!) és egyesek akár több diplomával is rendelkeztek. Nagy reményekkel nekivágtak a világnak, s végül nem sikerült semmi a reményekből és tervekből. Ismerünk olyanokat, akik diplomás szemétválogatóként tengődnek Angliában. (Idehaza jobb állásuk volt, s nem is kerestek rosszabbul – nem értjük!) Olyat is, akit az idegenben megtalált szerelem tett „back office managerből” lépcsőház takarítóvá, három felsőfokú nyelvvizsga és két diploma ellenére.  Ők ott maradtak …Akik hazajöttek – ciki vagy oké?

A nagy reményekkel külföldre (elsősorban az EU-ba és az USA-ba) utazók többsége az utóbbi időkben hazatér. Már olcsóbban dolgoznak a tőlünk keletebbről érkezettek az utcás melókon (zenészek, rajzolók, hennások és hajfonók..) nincsenek igazán fekete munkák, hiszen a helyi diákmunkások, vagy frissen papírt szerzett bevándorlók éppen jól beválnak a pincér-mosogató és egyéb munkákon, s ha a vállalkozó lebukik, bizony inge-gatyája a feketén foglalkoztatott miatti bírságra megy rá. Nem kockáztatnak. A jól fizető, kvalitásos állásokra ezeregy jelentkező lesz, hiszen az Internet korában ezeket az adatbázisokat bárki megnézheti és sok-sok országból pályázhatnak rá. Az esélyük nem lesz magas, hiszen a helyi munkaerő-toborzó iroda veszi alkalmazásba az embereket, és a próbaidő alatt gyakran csak kölcsönzi a cég a munkavállalót, majd csak utána lépteti be magához. Ebbe az irodába viszont nem lehet a hatóságtól munkavállalási engedélyt szerezni, így aztán a külföldi esélye nullára redukálódik.

Hazatántorog Európából hárommillió emberünk...

Akik kimentek a nagy reményeket kergetve, gyakran legatyásodva, de nagy élettapasztalatok birtokában térnek haza. Legtöbben azt mondják: rengeteget tanultak ebből, de semmi pénzért nem mennének vissza. Angliáról az általunk megkérdezett, ott dolgozott és hazatért magyarok többségének az a véleménye, hogy koszosak a népek, igénytelenek. A németeknél az idehaza megszokott rugalmasságnak nyoma sincsen, az osztrákok kicsit vállalkozóbbak, de ők meg lenézik a magyarokat.

HarmoNet tipp: Nyári munka - ötletbörze >>

Ócska melók – amortizált lelkek

Akik kint megelégszenek az ócska melóval, végtelenül sokat változnak. Még spirituális felfogásban dolgozva, az ócska melót alázattal, felajánlásból végezve is sérülnek lelkileg. Az ócska melót végző embert a társadalom legaljára degradálják. Aki korábban magasabb poszton volt, bizony annak ezt a tényt nehéz lesz megemésztenie. Kevesen vannak, akik valamilyen ügyeskedés folytán valami rendes pénzkereseti forrást találnak.

Érdemes most külföldre menni?
Biztos helyre, konkrét ajánlattal igen. Kvalitásos munkahelyre? Naná! Egészségügyi dolgozók, orvosok sokasága mondja: megéri kint dolgozni. Vannak olyan ügyeskedők, akik mindig megtalálják a lehetőségeket – nekik sem érdemes visszafogni magukat. Azonban a képzettség nélküli, alacsony beosztású, vagy kapcsolat nélküli emberek számára szinte garantált a kudarc, nekik semmi értelme egy kalap pénzt elszórni nagy remények táplálásával.Tippek, külfölddel kapcsolatban:

Egy világutazó életművészt kérdeztünk, milyen ötletei vannak azoknak, akik mégis világot látnának? Ezeket mondta: A keleti országok – Mongólia, Vietnam, Kambodzsa, Laosz, nagyon szépek és érdekesek. Ha van pénzed repülőre, onnantól már fillérekért tudsz élni odakint. Add ki a lakásodat odahaza – a bérleti díjból fedezd a kölcsönödet és a megélhetésedet – majd húzd el a csíkot valami ilyen helyre. Kint megélhetsz a nyelvtudásoddal idegenvezetésből (ha már megismered a helyeket), a haverok odacsábításából és olcsó, de neked mégis profitot hozó elszállásoltatásából, a turistáknak adott különféle szolgáltatásokból, vagy ha ismersz pár koktél-receptet, akkor a hotelekben dolgozásból. Ha van annyi tartalékod, hogy vegyél egy kisebb házat, akár éveken át nagyszerű életed lehet, ha nem herdálsz.

HarmoNet tipp: Útra kelni ötvenen túl >>

Képek: Piqs.de
 
 
[ 2576 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x