Jerry Leiber magára hagyta Mike Stollert
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Jerry Leiber magára hagyta Mike Stollert

Jerry Leiber magára hagyta Mike Stollert

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-03-03

A rock and roll legrégebbi slágergyártó "üzeme" immár végleg a múlté, Jerry Leiber és Mike Stoller, az egyik legrégebben működő szerzőpárosa volt, amelynek nemcsak a rock and roll nagyjai köszönhették legnagyobb slágereiket.  


Rendezvénynaptár
Jerry Leiber 78 éves korában eltávozott az élők sorából. A mundér becsületének őrzése tehát a vele egy esztendőben született Mike Stollerre maradt.
 
A slágereket általában előadóik teszik naggyá, a szerző – tetszik vagy sem –mindig háttérben marad. Vannak legendás kivételek – közéjük tartozott a most elhunyt Leiber és társa, továbbá a Pomuis-Schuman, a Goffin King alkotókettős a Holland-Dozier-Holland alkotótrió, akik kétségtelenül a legtöbbet tették a rock and roll műfajért.

Hatvan évvel ezelőtt hozta össze a sors Jerryt és Mike-ot, szemtelenül fiatal korban kezdték a szakmát. Első dalaikat Big Mama Thornton, Charles Brown, a Coasters együttes, Ray Charles énekelte s csakhamar beállt a sorba Elvis Presley is.
 
A Hound Dog volt az első átütő siker, Big Mama Thornton és Elvis is sikerre vitte, természetesen az utóbbié lett a népszerűbb változat, de elővette például Little Richard is. S akkor még csak húszévesek voltak a legények. A Coasters korai sikerei közül a Yaketi Yak, a Searchin’, a Poison Ivy is az ő konyhájukból került ki (rengeteg feldolgozást ért meg mind).  És amiről mindenkinek felötlik az ő nevük is, a Jailhouse Rock is, amely a korábban említett dalokkal együtt bekerült boldog-boldogtalan repertoárjába.
 
A Stand By Me (Ben E. King klasszikusa)  az Under The Boardwalk (Drifters), valamint a Kansas City szintén megszámlálhatatlan változatot ért meg. Nem árt tudni, hogy a két úriember producer is volt. Első saját lemezcégüket, a Sparks Recordot, 1954-ben hozták létre, a céget később megvásárolta az Atlantic, a termékeny tulajdonosaikkal együtt. A hatvanas években is ügyeltek a korszellemre, újabb és újabb sztárokat dobtak a köztudatba.
 
Nótáikat később énekelte az Everly Brothers, a The Clovers, az Exciters, a Jay and The Americans, s persze a  Beatles, a Beach Boys, a Rolling Stones, Tom Jones, a Procol Harum, Aretha Franklin, Otis Redding, John Mellencamp, Luther Vandross, de százakra rúg a névsor. A blues óriásai közül B.B. Kinget és Muddy Waterst is sikerült megnyerniük dalaik számára. A nyolcvanas évek nagy dobása részükről az Only In America című musicaljük.
 
Tengernyi elismerést sepertek be, teljesen megérdemelten: Bekerültek a dalszerzők, a producerek, a Rock and Roll halhatatlanjai közé, megkapták a zeneszerzők, szövegírók és kiadók amerikai szervezetének (ASCAP) díját. Hound Dog című daluk pedig a Grammy-díjasok halhatatlanjai közé került. Természetesen Ivor Novello díjat is kiérdemelték, s nevüket őrzi a hollywoodi hírességek sétánya is.
 
Leiber Baltimore-ban született. Némi felsőbb iskolai tanulmányok után lemezboltban dolgozott. Mindketten (Stollerrel) imádták a bluest és a rhythm and bluest, nem csoda, hogy első dalukat a Real Ugly Womant, Jimmy Whitherspoon énekelte lemezre.

A már említett legendás rock and roll slágerek után a hatvanas években ismét saját kiadóval próbálkoztak, majd független producerként tevékenykedtek. A hetvenes években újra nagy céghez, az A&M Recordshoz kötötték szekerüket.

Jerry szív és tüdőproblémák következtében halt meg.


 
 
[ 1356 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x