Templom tengeri kagylókból Taiwanon (Mesés fotókkal!)
hirdetés
Címlap / Kultúra / Templom tengeri kagylókból Taiwanon (Mesés fotókkal!)

>

Templom tengeri kagylókból Taiwanon (Mesés fotókkal!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

Taiwan ma már elválaszthatatlan része Kínának. Hogy Kínát szeretjük-e, vagy az emigrációban élő tibetieket, ez leginkább kultúra és elkötelezettség kérdése Magyarországon. Kétségtelenül idáig is eljutottak a tibeti indulatok hullámai a tévén keresztül és társaságok napi problémái között; ilyen a Tibetet Segítő Társaság jelenlegi álláspontja. "Gyalázat, hogy hivatalosan nem hívhatunk meg emigrációban élő tibetit, kivéve a Dalai Lámát és kíséretét, akik már India polgárai 1960 óta." 


Rendezvénynaptár
Szóval miközben barátaim egy része Kína-barát, mások pedig - s köztük én is – a Dalai Láma személyes tanítványai. De ettől még nem kerüljük egymás társaságát, és tiszteljük mind a kínai mind a tibeti nép kultúráját. 

Szonja, a barátnőm, gyerekkora óta kínai nyelvet tanul. Ezt eredményesen teszi, mert most az egyetemen oktatja azt maga is, és idejének jó részét a kínai egyetemen tölti Pekingben. Mindent szeret, ami kínai, teljesen otthon érzi ott magát. Nemcsak a nagyvárosokat járja, hanem folyamatosan ismerkedik a nagy kontinens belsejével, és szigetvilágával is. Legutóbb Taiwan szigetén járt és elkápráztatott minket a kínai lélek csodálatos világával. A barátok nagy része még nincs tisztában Taiwan politikai hovatartozásával, most tudtuk meg pontosan, hogy Taiwan elválaszthatatlan része Kínának – ezt a kifejezést már hallottuk egy másik területére is a Köztársaságnak, de hát itt valóban kínai lakosság él. 

Taiwan politikai helyzete

Tajvan (vagy: Taiwan) egy csendes-óceáni sziget Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre. A kínaiak fedezték fel Taiwant. Első ízben a harmadik században költöztek Taiwan szigetére, majd a 17. századtól holland gyarmatosítók telepedtek a folyamatosan bevándorló kínai népre. A kínai-japán háború után aláírták ugyan a Simonoszeki szerződést, miszerint Taiwan Japánhoz tartozik, de mivel a lakosság kínai volt, a kínai kormány 1937-ben hatálytalanította a szerződést. Japán 1945-ben feltétel nélkül megadta magát, s a sziget újra Kína felségterülete alá került. 1949-ben egy Amerika-barát kormány került hatalomra Csang Kaj Sek vezetésével, és szembe kerülnek a szocialista Kínai Népköztársasággal, de 2004-ben demokratikus választások folytán döntöttek a Kínai Köztársasággal való egységről. 2008. januárjában pedig gazdaságilag is teljesen csatlakoztak. 

HarmoNet tipp: Amerika Velencéje - Tenochtitlan >>

Közismert a kínai export jelenléte Európában, s abban is különösen jelentős a taiwani elektronikai termékek világa. Precíz, gyors és főként olcsó a kínai munkaerő. Textil, számítógép, kémiai anyagok, plasztik eszközök mindenütt viselik a made in Taiwan megjelölést. Aminek azonban csak a híre, vagy fényképe jut el hozzánk, azok a különleges építményei.
 

Kagylótemplom - Milyen vallást követnek a kínaiak?

Kínai Köztársaság ugyanúgy ateista, mint a Magyar Köztársaság, s mint az egykori szovjet-barát országok mindegyikében kötelező volt. De ahogy a legbaloldalibb kormány vezetői is elvitték vendégeiket a Bazilikába, a Mátyás templomba, Kínában is élnek a hagyományok: virágzik a buddhista, taoista, keresztény, és zsidó vallás is. Fönn a taiwani hegyekben pedig olyan világból elvonult művészek élnek, akik az ősi istenségeket megformálják a környék adta anyagból: a tengeri kagylókból. Szinte az egész templomot befedik a képek: sárkányok, vízi élőlények, halak, haltestű, emberfejű sellők, szimbólumok, melyek ismerősek a Nagy Kínai Utazás című regényből. A sárkány nem az európai gonosz, emberevő szellem, hanem a szerzetes társa a hosszú úton, segíti a víziszörnyekkel való harcában, s egyben akadályt is állít a megvilágosodás útjába, hiszen indulatos, harcra kész, mint a küzdő ember. A szörnyekben magára ismer az úton járó, saját félelmeit, indulatait látja megtestesülni. S ha emberfejű, állattestű lénnyel találkozik, felismerheti a természettel való küzdelmeit. A szent, mennyei birodalom központi meditációs szimbóluma a jin-jang, a világosság és sötétség váltakozása. 

HarmoNet tipp: Ahol az ember lemászott a fáról?! - Nagy Zimbabwe >>

A természet minden megnyilvánulása meditációs téma lehet a befelé élő, gondolkodó embernek. Gazdasági és politikai korszakok követik egymást, verseny dúl a világpiacon, s közben egy művész csodálatos kagylókat, kavicsokat válogat színek szerint, s az általa megismert világot megjeleníti. Nem tudunk semmit a művészekről, ugyanúgy, mint a vallásos középkorban, csak a teremtést és a Teremtőt dicséri az ember a munkájával. 

Dobosy Ildikó 
 
[ 2112 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x