Város a világ tetején: séta az örökkévalóságban
Címlap / Kultúra / Város a világ tetején: séta az örökkévalóságban

>

Város a világ tetején: séta az örökkévalóságban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

A világ valamennyi hegye közül első helyen a Kájlász áll, mert ez képezi a világ két legfontosabb, legősibb civilizációjának mozgatóját, melyek évezredeken át érintetlenül megmaradtak. Ez a két civilizáció a kínai és az indiai. Innen jött Shambala királya Buddhához, hogy avassa be a Kálacsakra - Időkerék gyakorlatokba. Itt lenne hát Shambala, a bölcsek országa? 

A tények rabruháját

nehéznek érzi az igazság;
de könnyed és szabad lesz,
ha öltözteti a költészet.

(Rabindranath Tagore)

A Kájlász az emberek hite szerint az Univerzum központja. A tibetiek és az indiaiak számára a Kájlász szent hegy, ahol az ember leborul és imádkozik. A buddhisták szerint, aki felmegy a hegy közepén található lépcsőn, az találkozhat magával Buddhával. A hinduk számára a hegy csúcsa Síva isten palotája. 

Szent vizek
Ázsia négy hatalmas folyója, a Brahmaputra, az Indus, a Karnali és a Gangesz itt ered. A hegy közelében fekvő tó is tele van a múlt mítoszaival. Az indiaiak úgy hiszik, hogy ez az Élet vize. A legenda szerint Buddha édesanyja is megmosta magát benne, azután hozta világra fiát. 

„Le kell mosnunk mindazt a bűnt, amit korábban elkövettünk. Az ember sok hibát követ el életében, de ha megmártózik ebben a tóban, az Isten előtt megtisztul vétkeimtől.”

Tovább megyünk nyugatra, a Hold palotája felé. Nappal kopárnak látszik, de amikor feljön a Hold, olyan, mintha az ember képzeletbeli palotában járna.


Shambala, a misztikus országát a Himalája kietlen völgyében keressük. Elindulunk hát Shambala felkutatására. A sziklákkal, kövekkel takart hegycsúcson a kövek mögötti barlang csodálatos buddhista templomba vezet. Színes falfestmények köszöntenek ott, ahol eddig élőlénynek nyoma se volt. Olyan színesek, mintha előző nap készültek volna. De nemcsak az élénk színek lepnek meg, annál is különösebb, hogy sok képet arannyal festettek. Hat-nyolc-kezű táncoló Sívák, négyfejű buddhák néznek a világ minden tája felé. 

Kik éltek itt, és vajon hová tűntek?
Az angol turisták után a hetvenes években kínai kutatók szállták meg Tibetet, és azonnal nemzeti kincsükként tanulmányozni kezdték annak múltját. A hajdan itt létezett királyság neve: Guge. A több száz éve készült képek olyan különösek, sem Kínában, sem Tibetben nincs hozzájuk hasonló. Ezenkívül a területről sokféle harci fegyver került elő. Kardok kések, nyilak. Vajon mire használhatták itt ezeket?

A kínai invázió után a megmaradt tibeti szent iratokat Dharamszalába, Indiába mentették át. Ez egy észak-indiai város, itt működik a száműzött tibeti kormány. A könyvtárban kutatva fény derült a Guge királyság történetére és az uralkodók családfájára. 

HarmoNet tipp:
A Mennyei Birodalom >>

Guge királysága

Guge hétszáz éves fennállása alatt tizenhat király uralkodott. Fénykorában Észak-India és Kasmír felett is hatalmat gyakorolt. A hetedik században erre járt a híres buddhista szerzetes, Hszüan Chang (Nagy nyugati utazás) indiai útja során. A szerzeteseket, tudósokat igencsak megbecsülték, írásaikat kinyomtatták, s arannyal fizettek nekik Annyi aranyuk volt, hogy a festett buddhák fejét, testét, lábát arannyal festették be, azok ma is csodálatosan ragyognak. 

A folyó mentén számos aranybánya van. A bányából a lyukakon keresztül a folyóba került az aranytörmelék, azt az aranyásók ott szűrték ki. Az aranytermelés tehát fontos tevékenység volt Guge királyságban. Guge jelenkori szomszédai

Egy közeli faluba, Szaffarába is ellátogattunk. A falusiak semmit se tudnak Guge múltjáról. Házaikat vályogból építik, ami beleolvad a tájba. Se kő, se fa nincs a közelben. A hegyekben már ezer éve is vályogból építkeztek. Ha jobban szétnézünk, mégis találunk beépített deszkákat az épületekben.

Honnan kerültek ide a deszkák?
A falfestményekről ezt is megtudhatjuk. A képeken az emberek és az állatok deszkákat szállítanak. Mégpedig gyalogosan jönnek keresztül a Himaláján. Mind a mai napig megteszik ezt a háromszáz kilométeres utat az ötezer méter magas hegyeken keresztül. Nepál környékén sok fa van, ők deszkákkal kereskednek. Szűk ösvényeken mennek egymáshoz elcserélni termékeiket. A vásár azt jelenti, hogy letelepszenek a határban, és addig nem mennek el, amíg el nem adják termékeiket. A tibetiek sót adnak a Himalája parasztjainak, mert az ott hiánycikk. Negyven nap az út oda-vissza. 

HarmoNet tipp: Ahol az ember lemászott a fáról?! - Nagy Zimbabwe >>

A sziklafalban barlangok találhatók, ezekben szállnak meg a nepáli kereskedők. Ezeket Nepál-hotelnek nevezik. Van, hogy az időjárás miatt hónapokig is itt kell meghúzódniuk. 

A vándor útja a hegyen

Azok, akik feladták a kényelmet, a biztonságot, a saját életükkel való törődést, mentális képességeik felfokozódnak, tudásuk, spirituális érzékenységük növekszik, indivíduális tudatuk visszahúzódik, és helyet ad a mindent átölelő kozmikus tudatnak.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4236 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x