Átadták a 2012-es Katalizátor-díjat
hirdetés
Címlap / Kultúra / Átadták a 2012-es Katalizátor-díjat

>

Átadták a 2012-es Katalizátor-díjat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Motor kategóriában a Katalizátor-díj nyertese a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató lett, Újdonság kategóriában pedig a Hallgatói Hálózatot díjazta a tranzit.hu. Motor kategóriába a hosszú távon aktív, de katalizátorként működő kezdeményezések tartoznak, Újdonság kategóriában pedig a közelmúlt katalizátorai versenyeztek egymással a díjért. A helyi kortárs kultúrát a nemzetközi képzőművészeti diskurzusokon keresztül megszólítani igyekvő díjat minden évben két, motor illetve újdonság kategóriákban osztják ki. 


Rendezvénynaptár
A tranzit.hu kortárs képzőművészeti egyesület által meghirdetett Katalizátor-díjat alapítása óta idén harmadik alkalommal adják át. A 2012-es kiírás olyan művészeti, kulturális és politikai projektek értékelését tűzte ki célul, melyek formai vagy tartalmi hozzájárulást képviselnek az önszerveződés kérdéseiben. A Katalizátor-díj díjazottjai egyenként 500.000 Ft díjazásban és a Société Réaliste művészcsoport által tervezett díjban részesülnek. A helyi kortárs kultúrát a nemzetközi képzőművészeti diskurzusokon keresztül megszólítani igyekvő díjat minden évben két, motor illetve újdonság kategóriákban osztják ki.


A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a 2002 óta működő Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik fiókja. A budapesti Klauzál tér 14. alatt újranyitott zöldséges este hét után kulturális befogadó térré alakul át. A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a gazdasági és a művészeti színterek fúzióját hozta létre (részben a bolt jövedelméből fedezik a hely bérleti díját), a művészet így nem kiszolgáltatottja a piaci és az állami támogatási rendszereknek. A 2012-es Katalizátor-díj Motor kategóriájában a győztes egy olyan művészeti kezdeményezés, amely egy élhető, működőképes, fenntartható, rugalmas modell egy kiszámíthatatlan gazdasági közegben. A Lumen Alapítvány meg tudta őrizni a nyitottságát, megtalálta az egyensúlyt a gazdasági fenntarthatóság és a független kulturális gyakorlat között.


A Hallgatói Hálózat egy példaértékű, teljesen új alapokon szerveződő széleskörű összefogás, amelynek célja, hogy mobilizálja a hallgatókat, hogy felismerjék közös érdekeiket, és együtt léphessenek fel azok érvényesítéséért. Nem pusztán reagálnak az aktuális megszorításokra, hanem egy új típusú társadalomszerveződési formát valósítanak meg, melynek jellemzői a vitakultúra, bázis demokrácia, problémák szerinti munkacsoportok, és szolidaritás. Politikai szempontból nem semlegesek, hanem függetlenek.


A HaHa díjazásával a 2012-es Katalizátor-díj támogatja a bátor, erőszakmentes, következetes, politikai értelemben is tudatos, nem megosztó, jövőre orientált, a minőségi oktatás iránti elvárásaiknak hangot adó önszerveződő diákmozgalmat. A kortárs művészet elképzelhetetlen korszerű oktatási rendszer nélkül. Nagyon sok ember, nagyon sok munkája és szabad ideje érte el azt az áttörést, amelynek eredményeként a HaHa országos hálózattá alakult. A zsűri megítélése szerint a Hallgatói Hálózat által megvalósított önszerveződési forma példaértékű a jövőbeli érdekérvényesítő törekvések számára.

 
Facebook: www.facebook.com/tranzit.hu 
 
[ 1666 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x