Cápafaj? Van másik!
Címlap / Kultúra / Cápafaj? Van másik!

>

Cápafaj? Van másik!

Forrás: WWF
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

Hogyha tudósok felfedeznek egy új baktériumot, azon nem lepődünk meg. Na de hogy egy ilyen nagy állatot, mint egy cápa, mindeddig nem "vettek észre", arra már felkapjuk a fejünket. Lám, a természet mindig hoz meglepetést, megismerhetetlen, megunhatatlan. Azonban nagyon meg is kell becsülnünk, mert sajnos a kihalóban lévő fajok száma jóval nagyobb, mint az újonnan felfedezetteké. A vadiúj pörölycápáról, és vizek tisztaságáért folytatott harcról egyaránt szól az alábbi beszámoló.  

 

A halászatért felelős belize-i hatóságok és a Floridai Nemzetközi Egyetem kutatói a múlt héten megerősítették, hogy bizonyítottan új, a pörölycápafélék családjába tartozó cápafajt fedeztek fel Belize partjainál. A páratlan ritkaság felfedezése még inkább arra figyelmeztet, hogy az UNESCO világörökségi oltalom alatt álló, kulcsfontosságú tengeri élőhelynek további védelemre van szüksége.


A pörölycápafélék nem vándorolnak túl messzire, így az a tény, hogy épp ezen a területen találtunk rájuk azt jelzi, hogy a Belize Korallzátony területén található víz – különösen annak tisztasága – megfelelő élőhelyet biztosít számukra – közölte Nadia Bood, a WWF Belize terepi programjának kutatója. Hozzátette: Ez a felfedezés még inkább alátámasztja a tényt, hogy a Belize Korallzátony tökéletes környezetet kínál a világ legváltozatosabb tengeri életközösségeinek kialakulására. Pontosan ezért kell mindent megtennünk azért, hogy a közös természeti örökségünknek ezt az értékes darabját megőrizzük.


Az elnevezésre váró új cápafaj, melynek ivadékai felnövekvéséhez egészséges mangrove-erdőkre is szüksége van a partok mentén, a Belize környéki vizek egészségi állapotának indikátora. Ez arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a Belize-i kormány részéről sürgős intézkedések szükségesek e tengeri biodiverzitási forró pont védelmének megerősítéséhez.

A WWF 2016 októberében irányította a figyelmet a Belize Korallzátonyt fenyegető veszélyekre, amikor Belize kormánya bejelentette, hogy a terület olajkészleteinek felkutatására próbafúrásokat engedélyez a világörökségi területen. A globális felháborodást kiváltó engedélyt végül, a WWF mozgósító kampányának hatására visszavonták, ám a kulcsfontosságú tengeri élőhely védelme hosszú távon koránt sem biztosított.


Belize vizei 1400 állat és növényfaj számára nyújtanak menedéket, köztük ritka tengeri teknősöknek, rájáknak, cápáknak és delfineknek. Az ország lakosságának több mint felének, mintegy 190 000 embernek pedig közvetlen megélhetési forrást jelent a területhez kötődő halászat és turizmus.


A tengeri ökoszisztémákat óceáni áramlatok kötik össze egymással. A Belize Korallzátony egészségi állapota erősen függ tehát a szomszédos zátonyok és vizek állapotától. A Belize Korallzátony közelében való olajfúrás  visszafordíthatatlan károkat okozhatott volna a zátony élővilágában, amelynek páratlan értékeit még ma sem ismerjük teljes egészében. Éppen ezért a WWF mindent megtesz annak érdekében, hogy kiálljon mindannyiunk közös természeti értékeinek védelme mellett – közölte Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

 
 
[ 5798 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x