Nyári emlék - jövő nyári élmény: picture on!
Címlap / Kultúra / Nyári emlék - jövő nyári élmény: picture on!

>

Nyári emlék - jövő nyári élmény: picture on!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Itt a tél, mit is csinálhatnék mást: lélekápolásként a nyári fotóimat rendezgetem. Bildein van előttem épp, meg a picture on festival. Fogadjunk, hogy ilyen falut még nem láttál! Lakják vagy 350-en, és minden évben világsztárok nyomják a templom tövében felépített nagyszínpadról.  

 

November vége van. Ez azt jelenti, hogy lassan kezdem kipihenni a fesztiválszezont... Az egyik legjobb nyári kaland számomra a picture on fesztivál volt.  

Bildeinben járunk, magyar nevén Beleden, csak azért nem szerencsés a falu magyar nevét használni, mert van egy Beled a mai Magyarország területén is. 100 évvel ezelőtt értelemszerűen kettő volt...

Tehát Bildein közvetlen az osztrák-magyar határon fekszik, Szombathelytől mintegy 20 kilométerre. Ha rákeresel térképen, jól látszik, hogy nyílegyenes út vezet Pornóapátiból a tőle 8 km-re fekvő Szentpéterfára, csak épp kétszer léped át a határt közben. Vagy csak egyszer, mert ott ragadsz Bildeinben.
 

Nem a méret a lényeg! Ilyesmi csak ebben a lelkes határmenti faluban lehetséges: minden év augusztusában többnapos rockfesztivál a falu kellős közepén, a templomkertben! Közvetlenül a templom mellett, egy hatalmas platán koronája alatt áll a nagyszínpad. Pár méterrel odébb a borarchívumnak keresztelt vinotékából - akár egy pohárka „Pinkavüzet" (Pinkawossa) kortyolgatva - lehet belefeledkezni abba, hogyan zúznak a sztárok a reflektorfényben. Ritkán van a halandó fesztiválozónak alkalma rá, hogy nemzetközi csillagokat ilyen intim közelségből éljen meg. Chill-out zónájával igazi lazításra csábít az almáskertben felállított Uhudler-színpad. 

A picture on fesztivál szervezői tartják magukat ahhoz az alapelvhez, miszerint igazából nincs könnyű-, pop-, elektro-, komoly-, stb. zene. Jó zene van – és annak ott a helye Bildeinben. A magyarországi pinkarockerek részére a szervezők minden évben kitalálnak valamilyen kedvezményt, meg persze az se utolsó szempont, hogy a jegyek Ausztriában meglehetősen gyorsan fogynak.

Akarom mondani, villámgyorsan. A 2019-es fesztivál jegyei pár napja lettek elérhetőek, az első 900 db egyetlen perc alatt(!) elfogyott. (A magyarországi jegyelővétel majd ettől elkülönítve, minden évben valamilyen akcióval indul, pl. AlteRába vendégeknek, szombathelyi lakosoknak, a fellépő magyar zenekarok rajongóinak.) Mindezt úgy, hogy a fellépők névsorát majd csak február 22-én fogják közzétenni.
 

 
A fesztivál közel két évtizedes története során alatt koncertezett Bildeinben Jimmy Cliff, a Leningrad Cowboys, a Uriah Heep, a Bad Religion, a Sepultura – hogy csak párat emeljünk ki a világsztárok közül. A magyar zenekarok játszott már itt az Ocho Macho, a 30Y, az Anima Sound System, a Quimby, a Fatal Error, a Soulwave...

A kemping a falu szélén várja a pinkarockereket, akik a Pinka patak pár lépésnyi távolságban nyújtózkodó homokos strandján is kipihenhetik a hajnalig tartó bulikat. Az egészen óvatos duhajok pedig a strand közelében álló kisebb, "nyugis kempingben" hajthatják álomra a fejüket (itt nincs infrastruktúra). A tradicionális borivás és a klasszikus osztrák paraszti hidegkonyha szerelmesei kedvéért egy igazi buschenschank (hagyományos osztrák szőlőhegyi borozó) is ki szokott települni a kempingbe.

A lényeg a keverékben van: a program teljesen tarka, a reggaetől a keményrockig, az elektronikus zenétől a metálig, az indietől a skáig, a punktól a világzenéig, a folktól a jazzig tart a skála – a picture on a zene határtalan ünnepe. Kiegészítésül különleges kulturális csemegék is várják a pinkarockereket. Az ironikus, magvas és (nyárs)polgárpukkasztóan szemtelen pinkaparti úszószínpadi felolvasó programok a tavalyi első alkalom után legendává nemesültek. Németül értő pinkarockerek számára feledhetetlen élményt kínál az ország jeles színházaiban játszó színészei által előadott produkció.
 

 
 

 

 

 


fotók: Rózsa Melinda (Rose), 2018  
  

 
 
[ 957 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x