10 dolog, amiről mindenképpen tudnod kell, mielőtt Budapestre...
Címlap / Kultúra / 10 dolog, amiről mindenképpen tudnod kell, mielőtt Budapestre utazol

>

10 dolog, amiről mindenképpen tudnod kell, mielőtt Budapestre utazol

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Azt gondolnánk, ha valaki, akkor mi aztán tényleg mindent tudunk fővárosunkról, Budapestről. Ha mégis belemegyünk a részletekbe, nagyon hamar rájöhetünk, hogy ez még sincs így. Te mennyire ismered Budapestet? Lássuk!  

Elfogytak az ülőhelyek

Budapesti lakosok számára nem idegen a tömegközlekedési járművek zsúfoltsága és az ezzel járó stressz: mikor már állóhely is alig marad az embernek. Ez viszont nem mindig jelentett problémát. 1903-ban egy miniszteri rendelet alapján eltörölték az „állóhely” fogalmát a budapesti villamosokon, így akkoriban ez a probléma ismeretlen volt az utazók számára. A villamosokon csak ülőhelyek voltak, ha pedig ezek megteltek, meg kellett várni a következő szerelvényt.
 

 
Ezek után már nem is tűnnek olyan szörnyűnek azok a zsúfolt reggelek, igaz?

Ülni tilos


Na jó, nem tilos, de a 20. század elején még fizetni kellett annak, aki egy pesti köztéri padon szeretett volna ülni. Minden pad ugyanis Buchwald Sándor, akkoriban igen népszerű vas- és fémbútorgyáros tulajdonát képezte. A díjak behajtására alkalmazottai is voltak: őket ‘Buchwald nénik’-nek hívta, ők voltak azok, akik az egész várost körbejárva behajtották mindenkitől az üldögélés árát.

Legolcsóbb város

Mindannyian tudjuk, hogy rengeteg külföldi utazik városunkba a számukra rendkívül kedvező árak miatt, de ez annyira nem is meglepő. Ami viszont számunkra is igazán meglepőnek tűnhet, az az, hogy idén ősszel Budapestet nevezték meg a legolcsóbb turistavárosként. Ebben a felmérésben számba vették a belépőjegyek árát, az étel, ital és a szórakozási lehetőségek költségeit. Úgy tűnik, még ha számunkra nem is tűnnek a városi árak megengedhetőnek, más nagyvárosok viszonylatában még mindig olcsónak számítunk. Gyanítjuk, ha a budapesti albérletárakat is figyelembe vették volna, más lett volna az eredmény. Nemrég végzett felmérések alapján ugyanis az átlagos négyzetméteráraink már Berlinével versengenek, Varsó, Pozsony és Bukarest árait pedig már bőven lehagytuk.

Elhagyatott Újlipótváros
 

 
A Vígszínház építésekor, 1896-ban még egyetlen ház sem állt körülötte, gyakorlatilag egy kisebb puszta közepén helyezkedett el. Akkoriban még gyakoriak voltak a környéken az utcai rablások, a helyiek pedig egyáltalán nem értették, miért pont egy ilyen kietlen helyre építenek színházat. Később aztán pont a színház hatására vált felkapottá a környék, megkezdődtek az építkezések és egyenes volt az út egy jó hangulatú városnegyed kialakulásához.

Szőlő utcai faluház

 
Magyarország legnagyobb lakóépülete Budapesten található, a faluház névre hallgat. 1970-ben épült, a benne található összesen 885 lakásban pedig közel 3000 ember él - ez a szám közel megegyezik Hévíz lélekszámával.

A Szent-Gellért szobor története

Budapest egyik legnevezetesebb turistalátványossága a Szent-Gellért szobor, meghökkentő történetét azonban még a magyarok között is kevesen ismerik.
 

Gellért éppen Palesztinába zarándokolt, amikor Szent Istvántól arra utasította, hogy útját megszakítva térjen vissza Magyarországra és térítse a pogány magyarokat kereszténységre. A pogány nép azonban nem értékelte Szent Gellért törekvését, Szent István halálával pedig az őt védelmező hatalom is elveszett.

Az alkalmat kihasználva a pogányok egy szöges hordóba tuszkolták Gellértet, majd legurították a mai Gellért hegyről. Jelenleg a Szent-Gellért szobor pontosan azon a helyen áll, ahol Gellért életét vesztette. Az őt ábrázoló szobor pontosan azon a ponton áll, ahol életét vesztette. A szobor lábánál néhány pogány magyar bámulja ámuldozva Szent Gellértet, aki rendíthetetlen pózban emeli keresztjét az ég felé.

Budapest vagy Pestbuda?


Még egy tény, amiről legtöbbünk még sohasem hallott. A történelemkönyvekből azt mindannyian megtanultuk, hogy Pst, Buda és Óbuda 1873 óta számítanak egy városnak. Arról viszont nem sokat hallhattunk, hogy a város neve Budapest helyett kis híján Pestbuda lett.

Fürdők városa

Budapest több, mint 80 éve büszkélkedhet a ‘fürdők városa’ címmel, 1937-ben ugyanis a Nemzetközi Fürdőszövetség örökös székhelyévé tette a fővárost. A cím nem meglepő: Budapest a világ egyetlen fővárosa, ahol 5, még ma is működő történelmi gyógyfürdő, valamint 123 gyógyforrás és kút található. Ezek a gyógyfürdők évről évre rengeteg turistát vonzanak városunkba, nem véletlenül, hiszen az utazóportálok programajánlatai között gyakran megtalálhatók.

Három parlament is épült
 

 
1881-ben hirdettek pályázatot az Országház megépítésére melyre összesen 19 pályázat érkezett. A pályázatok azonban profibbnál profibb munkáknak minősültek, így négy egyenlő díjat hirdettek ki: az „Alkotmány I.”, a „Patres conscripti”, az „Alkotmány II.” és a „Scti. Stephani regis” jeligéjű terveknek. Végül aztán ezek közül három tervet is megvalósítottak, ezek egyike a mai Parlament, a másik kettő pedig a Néprajzi Múzeum és a Földművelési Minisztérium épülete.

Végül pedig a legek

Végül pedig fussuk át fővárosunk legjeit.

Budapest leghosszabb hídja az Árpád-híd, a legrövidebb pedig a Szabadság hídunk. A városban található leghosszabb út az Üllői út, a legdrágább kerület az 5. a legolcsóbb pedig a 21. Legöregebb fánk 500 éves: a Nóra utcában található 5,5 m átmérőjű hársfáról van szó. Végezetül a legelső gyorsétkezde: az 1988-ban megnyílt, Régiposta utcában található McDonald’s.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2433 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x