In memoriam Peter Ogi (1954 - 2019)
Címlap / Kultúra / In memoriam Peter Ogi (1954 - 2019)

>

In memoriam Peter Ogi (1954 - 2019)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Elhunyt Peter Ogi zeneszerző, alternatív zenész, az első magyar punk zenekar, a Spions egyik alapítója. Személyes emlékezés.  


"Egy varázsló nem lehet olyan, hogy bekopog, és halkan megkérdezi, hogy varázsolhat-e... hanem varázsol." (Peter Ogi)

Vannak hideg napok, amikor egy váratlan telefonhívás nem jelenthet jót.

Késő májusi napokon se jelentenek jót. Akkor sem jelentett jót, amikor 2015-ben egy több tucat alkotóval megálmodott, varázslatos hangulatú összművészeti előadás után másnap azzal hívott egy közös ismerős, hogy „Ogit kórházba vitték”.

Hogy mi volt ezután, az most nem fontos. Vagyis dehogynem. Az igazi megismerés, a barátság ezután kezdődött. Előtte is voltak végigbeszélgetett éjszakák, de azok többnyire a közös munkáról szóltak. Meg a világról. A részecskékről, amik hullámok is. A rezgésről. Ahogy az a bizonyos előadás is, a Gong a kupolában.

Aztán a hosszú, hosszú kórházi napok – a csokikórházban. Mert az Uzsoki volt a helyszín eleinte, s a kincstári ágyneműre felírva a kórház neve, és így betűzted ki elsőre félálomban. Megtartottuk ezt a nevet, és jókat nevettél rajta. És meséltél hosszan, sokat. Sokat jegyzeteltem. Arra is gondoltunk, hogy majd összerendezzük könyvvé.

Neonfények rezgése. Lassú gyógyulás, újra önálló élet, aztán új tervek. Tervezgetések. Kávézások, nagy röhögések. Még az ősszel is. Még pár hete is. Amikor felhívtál, hogy mégse tudsz jönni a Kiscellibe, mert dolgozol, és határidős. Zenét írtál. Még decemberben is.

Aztán hirtelen itt egy ilyen hideg nap, kívül-belül. Nem tudok mit kezdeni a halállal, nem is igen hiszek benne. Öntörvényű vagy. Tutira varázsolsz tovább.

A Spoil Me-t hallgatom, meg nézem egy gyertya fényét. A francba vele, hogy csak ilyen kis teamécses. Úgy volna az igazi, ha a másik végét is meggyújthatnám. Mert élni, azt nagyon tudtál. 

Tudsz is, itt belül, bennünk.

Szia, Ogi.

 

Peter Ogi (Hegedűs Péter)

Hegedűs Péter (későbbi művésznevén: Peter Ogi) 1954-ben született. Zeneszerzés szakon Petrovics Emil és Kurtág György tanítványaként végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát, majd a kor hangját meghallva, 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst.

1978-ban elhagyta Magyarországot, 13 éves turnéra indult: az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott. Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, valamint közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: Adam Ant, Bow Wow Wow, Boy George munkatársa volt.

1983-ban New Yorkba költözött, ahol két együttest alapított: először a Backlash-t, Mark Ribot-val, Michael Blairrel, Greg Cohennel, akik Tom Waits, ill. John Lurie zenekarának tagjai voltak. A második zenekar a Central Europe volt, mely – jóval annak divatba jötte előtt előtt – a világzenei irányzat jegyeit hordozta arab hegedűssel (Djamel Ben Yelles), afrikai ütősökkel.

1990-ben a Central Europe a kelet-európai rendszerváltás hangulatában érkezett Magyarországra, és tovább bővült, Balogh Kálmánnal (cimbalom), Szalai Péterrel (tabla), és Másik Jánossal, Menyhárt Jenővel. Peter Ogi ezután főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált (pl. Szédülés, Zsötem), egyedi hangzású albumokat jelentetett meg (Songs, Blaze), és trió formátumban koncertezett Leskovics „Lecsó” Gáborral és Lantos Zoltánnal, majd néhány évig egy betegség és a gyógyulás távol tartották az aktív zenéléstől.

2003 körül kezdődött a visszatérés: Ogi először egy akusztikus, unplugged jellegű zenekarral a Central Europe Cafe-val koncertezett (a tagok között Korom Attila, Magyar Péter) ezt a formációt az OgiOneMan Társulat követte (Bujdosó Jánossal, Molnár Balázzsal), majd 2007 nyarától fiatal zenészekkel lépett fel. 2007-ben jelent meg a különös hangulatú Okok című CD-je, és ugyanebben az évben, a Gödör Klubban került sor életműkoncertjére.

A kisebb koncertek sorából kiemelkednek azok, amelyek Peter Oginak a kortárs költészet felé való fordulását jelzik: megzenésítette és előadta Tóth Krisztina, Babiczky Tibor és Molnár Krisztina Rita verseit.

Betegségei jó egy évtizede ismét erősen korlátozták a munkában, de amikor módja volt rá, folytatta alkotói tevékenységét: 2015-ben Gong a kupolában címmel tartott nagyszabású összművészeti előadást az általa alapított MusiContact; filmzenét írt Zagarral közösen (Az éjszakám a nappalod), részt vett a Pál Utcai Fiúk dalainak nagyzenekarra történő átírásában, illetve zenét oktatott.

Diszkográfia:
O.G.I. (LP, EMI, 1980)
Resist Dance (SP, EMI, 1981)
Szédülés (filmzene – Objektív Filmstúdió, 1990)
Zsötem (filmzene – Hunnia Filmstúdió, 1991)
Songs (MC, Bahia, 1993) Blaze (CD, Bahia, 1995)
OkOk (CD, Agape, 2007)
Spions: Menekülj végre (CD, Alexandra, 2009)

Filmzenék:

Szédülés (1990, rendező: Szász János – játékfilm – Objektív Filmstúdió)
Zsötem (1991, rendező: Salamon András – játékfilm – Hunnia Filmstúdió)
Sawdust Tales (1996, rendező: B. Parishan) Koko (1998, Muhi András – dokumentumfilm – Inforg Filmstúdió)
Flakon (2001 Kedves Lili – kisjátékfilm – Inforg Filmstúdió)
A pofon (2002, rendező: Dési András György és Móray Gábor – rövidfilm – Inforg Filmstúdió)
Csigaember (2003, rendező: Kollár László – animációs film – MyFilm)
Jocó (2003, rendező: Dési András György és Móray Gábor – rövidfilm – Inforg Filmstúdió)
Mi, szemüvegesek (2004, rendező: Takács Vera – gyerek tv-játék – TV2)
A 639. baba (2005, rendező: Dési András György és Móray Gábor – rövidfilm – Hunnia)
Magyarfutball - A 91. perc (2006, rendező: Muhi András Pires – Inforg Filmstúdió)
Sziréna (2006, rendező: Novák András – Inforg Filmstúdió)
Kilátások (2007, rendező: Sólyom Miklós – Inforg Filmstúdió)
Sírásók (2009, rendező: Kardos Sándor – játékfilm – Inforg Filmstúdió)
Az utolsó kép (2009, rendező: Dési András György és Móray Gábor – rövidfilm – Hunnia)
Az éjszakám a nappalod (2015, rendező: Dési András György és Móray Gábor – játékfilm – Új Budapest Filmstúdió)

Fotó: Béky Zoltán
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4080 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x