Jazztörténeti időutazás Szakcsi Lakatos Bélával
hirdetés
Címlap / Kultúra / Jazztörténeti időutazás Szakcsi Lakatos Bélával

>

Jazztörténeti időutazás Szakcsi Lakatos Bélával

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élménysétája az egykori budapesti jazz élet legmeghatározóbb helyszíneivel, művészeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A 2019. március 9-i séta alkalmával Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész mesél a zenei irányzat kialakulásáról, akinek szerepe elévülhetetlen volt a fúziós jazz térnyerésében.  


Rendezvénynaptár
A New Orleans-ban született zenei irányzat a harmincas évekre teljesen meghódította Amerikát, Európát, így Magyarországot is. A radikálisan új zenei stílus szinte a szabadság szimbólumaként tört be a két világháború közötti időszakban. A séta keretein belül a résztvevők megismerik a jazz kialakulását, annak történelmi hátterét, és az is kiderül, hogy vajon a németek és a szovjetek miért tiltották, majd az amerikaiak hogyan vetették be „kulturális trójai falóként”.A séta elején Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész mesél a korszak érdekességeiről, többek között arról, hogy az ötvenes-hatvanas években, miként vált a jazz a szórakoztató- és vendéglátóipar legfontosabb elemévé. Ő maga kilenc évesen kezdett zongorázni, majd a klasszikus zene után figyelme a jazz felé irányult. A séta keretein belül nem csak a korszakról, hanem az odavezető útról is sok érdekességet tárunk fel.
A séta kidolgozója és vezetője a zenei világban elismert Jávorszky Béla Szilárd, zenei szakíró, szerkesztő; a hazai és nemzetközi populáris zene évtizedeit feldolgozó könyvsorozatok szerzője, társszerzője. Fő szakterülete a rock-, a folk-, a jazz- és a kísérleti zene. Nevéhez olyan könyvsikerek fűződnek mint A rock története vagy a A magyarock története.
A Jazztörténeti időutazás a belvárosban sétán a jazz ritmusai kísérik utunk. A résztvevők felfedezik a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit, mint az Astoria szálló, és megismerkednek a korszak legnagyobb művészeivel, miközben a zenei hangzás jellegzetességei és az irányzat fejlődésének íve is kirajzolódik az esti Budapest csillagtérképén.

A séta a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, az Astoria szállótól, és feltérképezi a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazz élet színtereihez.

További információ és regisztráció
 
 
[ 1076 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x