Páratlan felajánlás: Stradivarin játszhat Oláh Vilmos
Címlap / Kultúra / Páratlan felajánlás: Stradivarin játszhat Oláh Vilmos

>

Páratlan felajánlás: Stradivarin játszhat Oláh Vilmos

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Stradivari mester kisétált az erdőbe, és kiválasztott egy fenyőfát. A tökéletes fából tökéletes hangszer készült, és 300 év elteltével a Budapesti Wagner-napokon is szerephez jut: Oláh Vilmos szólaltatja meg azt az eredeti Stradivari-hegedűt, amit a a svájci Guarnieri Society ajánlott fel számára.  

Magyar zeneművészet kategóriában 2018-ban Fischer Ádám vehette át a Prima Primissima díjat, amelynek küldetése kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése. Fischer Ádámtól származott az ötlet, hogy Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész  egy Stradivari-hangszeren játszon a Wagner-napokon. Végül nagy öröm érte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesterét azzal, hogy a svájci Guarnieri Society nagylelkű és személyének szóló gesztusként biztosított számára egy több mint 300 éves hangszert.

„Megérkezett a hangszer a Guarneri Society Switzerlandnak köszönhetően. Több, mint 25 nagyértékű olasz mesterhegedűt próbáltam ki, közöttük 8 Stradivarit. A kiválasztás kritériuma volt az, hogy az instrumentum hangja és a személyiségem harmóniában legyen. Az Antonio Stradivari által készített hegedű először a Budapesti Wagner Napok keretében hallható a Müpá-ban” – számolt be nemrég a fejleményekről Oláh Vilmos.


A Stradivarius-okat minőségük miatt nehéz hamisítani: ilyen hangszereket még egyszer előállítani gyakorlatilag lehetetlen. 

Antonio Stradivari 1644 körül született a lombardiai Cremonában, műhelyét 1680-ban nyitotta meg. Az általa készített hegedűk titkát a mai napig csak találgatják a kutatók: a különleges hangzás lehet a fapácoláshoz felhasznált kvarc-kálium-nátrium keverék eredménye, esetleg a speciális lakkozásé, de még a klímáé is: az ún. kis-jégkorszaknak (a 14. századtól a 19. századig tartó viszonylag hűvös időszak) idején a legegészségesebb fákban teljesen arányos évgyűrűk alakultak ki. Ez a nyersanyag szinte tökéletesen mentes a hibáktól, Stradivari mester pedig személyesen válogatta ki a trentinói fenyőket hangszereihez.

Minden Stradivarius-nak saját neve van
, amelyet általában azokról kaptak, akik hosszú ideig birtokolták. A még egyben lévő, működőképes eredeti példányok (540 hegedű, 50 gordonka, 12 brácsa) múzeumok, világhírű művészek vagy magánszemélyek tulajdonában vannak.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2600 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x