Ma van február 30.! Mi van?!
Címlap / Kultúra / Ma van február 30.! Mi van?!

>

Ma van február 30.! Mi van?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Jó, igazából nincs, de volt idő, amikor volt ilyen nap a naptárban. A rómaiaknál, a svédeknél, meg a Szovjetunióban is.  

Mivel az idei év szökőév, most 29 napos volt február, de többnyire eddig és ne tovább! Szóval a február 30. a mai naptárakban nem létező nap. Ugyanakkor a történelem során a Szovjetunióban kétszer, Svédországban pedig egy alkalommal előfordult, hogy jegyeztek február 30-át.

Tizenkét alkalommal a Római Birodalomban is 30 napos volt a február, de azokat a napokat még máshogy hívták, mert a napok számozása visszafelé történt. Így február hónap 30. napja neve „pridie calendas martias” (március első napját megelőző nap) volt.

Az eredeti julián naptár szerint az év utolsó hónapja (február), 29 napos volt, a szökőévekben pedig 30 napos. 12 ilyen alkalom volt A.V.C. 710. (i. e. 44.) és A.V.C. 746 (i. e. 8.) között, bár ezen idő alatt csak kilenc szökőévnek kellett volna lennie.



Az, hogy a február lerövidült, Augustus császárnak köszönhető. Amikor elnevezte magáról az akkori hatodik hónapot, és ugyanolyan hosszúvá tette, mint amilyen a július volt, azaz 31 napossá, akkor valahogy korrigálni kellett a többletet... Ennek esett áldozatul a február, ami innentől fogva 29-ről 28 napra, szökőévekben 30-ról 29-re rövidült. Ha Augustus csak egy kicsit hiúbb, és 60 napos hónapot akar magának, el is tűnt volna egészen.

Svédországban 1699-ben döntöttek úgy, hogy áttérnek a julián naptárról a Gergely-naptárra, és ennek érdekében 1700-tól negyven éven át elhagyják a szökőnapokat. 1700-ban tehát nem volt szökőév Svédországban, de a tervektől eltérően ez volt az egyetlen módosított év, mivel az 1704. és 1708. éveket már újra szökőévként kezelték. Ebben az időszakban tehát a svéd naptár egy nappal előbbre járt a julián naptárnál, ugyanakkor tíz nap hátránya volt a Gergely-naptárhoz képest....

1711-ben elhatározták, hogy visszatérnek a julián naptárhoz. A következő évben, 1712-ben hozzáadtak egy pótnapot a februárhoz, így lett az 30 napos. Ez a nap a julián naptárban február 29-nek, a Gergely-naptárban pedig március 11-nek felelt meg. Svédországban végül is a Gergely-naptár végleges elfogadása 1753-ban történt meg.

1929-ben a Szovjetunió forradalmi naptárt vezetett be, melyben minden hónap egységesen 30 napos volt. A fennmaradó 5 (szökőévben 6) pótnap pedig pihenőnap lett, és ezek nem tartoztak egyik hónaphoz sem. (Ez egyébként nem szovjet találmány, az ókori egyiptomiak is ezt a rendszert követték.) Az 1930. és az 1931. év februárja tehát 30 napos volt a Szovjetuniában, azonban 1932-ben ezt a naptárat részben feladták, és a hónapok visszanyerték eredeti hosszukat.
  
 

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3094 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x