Milyen az eredeti olasz pizza?
Címlap / Nasira / Milyen az eredeti olasz pizza?

Milyen az eredeti olasz pizza?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-04

Az olasz konyha változatossága egészen, már viccesen óriási. Minden régiónak és provinciának ezerféle jellegzetes étele van. De pizza mindenhol van!  


Rendezvénynaptár
Pontosabban: pizza szinte mindenhol van, a legnagyobb kivétel Emilia-Romagna régió, ahol a piadina a helyi "főétel" - persze pizza is van azért. A neve sem az, ahogyan a magyarok és mások ismerik, a "pizza" kiejtés az égvilágon semmit sem jelent. A szó helyes ejtése "piccá" - cé mint Cecil hanggal ejtve. Igazi pizzát (vagyis ejtendő: piccát) sajnos nem könnyű találni.

Ha én viszek el valakit az általam ismert és autentikus pizzeriába (ejtendő: piccérÍÍá, hangsúly a hosszan ejtett utolsó hosszú í betűn, "a" betű nincsen benne csak egy rövid "á" a végén és természetesen "e" sem csak egy rövid hansúlytalan "é", vagyis semmiképpen nem "pizzÉÉrija" vagy "pizzeria"), akkor ott olyan lisztből sütik az alapot, ami máshol nem kapható, nem azonos a magyarországi, romániai búzaliszt-típusokkal. Itt más búzafajtákat termesztenek, a speciális lisztkeverékekben durumbúza is van.

A liszt minősége, "ereje" rendkívűl jó minőségű. Esetenként főtt krumpli is kerül az alaptésztába, amelyet vékonyra nyújtanak, ahol nem kerül rá sok feltét, ott papírszerű és ropogós foltok keletkeznek. A valódi pizzát direkt erre épített kemencékben sütik, egy ilyen kemence kb. egy autó ára, és még az sem mindegy, hogy a béléstéglához hol bányászták az agyagot.


A kemencét fával fűtik ki, és megvan, hogy milyen arányú és hol termett fa-fajták mekkorára vágott darabjaival, hogy a füst íze is megfelelő legyen. Az alaptésztára vékony "sugo" kerül általában, ami szabad ég alatt, lehetőleg vulkáni talajon (a vezúv oldalában termett a legfinomabb) nőtt nagyon erős ízű, rüzsnyös bingyó paradicsomból készül olivaolaj, friss bazsalikom hozzáadásával. Erre paradicsomdarabkák, friss vargánya és szarvasgomba, Délen termett vad csípőspaprika, valódi parmezánsajt, nyers, több évig érlelt pármai sonka, fűszeres olivabogyók, kapribogyó vagy kapritermés kerülhet ezerféle kombinációban.

Persze a siciliano, napoletano változatokra érlelt sós apró szardella, finom édes húsú garnélarák, ízletes tintahalkarikák, egyéb halak, olivában sült polipkarok kerülhetnek. Megjegyzem, hogy ezek a termékek (garnéla, kagyló húsa, tintahal, cápa haltörzs, kardhal) amennyiben nem turistabolondítóból valók, hanem professzionális halmészárszékból, frissen, akkor rendkívül finomak, és aki előtte soha nem evett ilyet, az is elsőre nagyon ízletesnek találja, feltéve, ha friss és a szabályok rigurózus betartásával készül.

Merem állítani, hogy a helyet jól ismerő bennszülött ínyencek által fogyasztott pizzák egészen meglepően finomak, érezhető és nagyon kirívó különbség van a fent leírt módon készült és a nem úgy készült pizzák közt. Hiába van itthon elektromos kemencénk, hiába szerzek be friss helyi alapanyagot, lisztet ami ehhez való, még soha nem sikerült reprodukálnom azt a gazdag ízvilágot, amit a professzionista szakácsok kemencében elérnek. Állítom, hogy igazi pizzát csak Olaszországban, vendéglőben és nem bármelyikben lehet találni, de csak aki tökéletesen ismeri a járást és még a dialektust is beszéli, nemcsak a nyelvet, hogy tudjon rendelni és értsék meg, hogy ínyenc és ismeri amit kér.

 

Eddig körülbelül láttuk, hogy mi nem a "piccá" és mi igen. De semmi gond, a "piccá"-hoz eléggé hasonló és meglehetősen finom valami a világ minden táján készíthető. Néhány alapszabály: az alaptészta vékony, jó minőségű, elegendően élesztős tésztából készüljön, elősütés után (hogy ne ázzon el) vékonyan kenjük rá a szószt (ízletes háziparadicsomból frissen készítve), de alkothatunk gombaszószt paradicsom nélkül rókagombából, hol nem, ha Erdélyben a világ egyik legfinomabb fajta sajtjai vannak, és a parázson sült vinettaszelet, paprikadarabok is csodajók - a fantáziánkat szabadjára engedve tükörtojás, sültszalonna, kolbászkarika, virsli mehet rá, de nem agyonzsúfolva. és jól kisütjük a lehetőleg nem gázlángú sütőben (szárít ugyanis) és azon forrón tálaljuk hideg sörrel, amelynek a hálbáját előzőleg üresen a mélyhűtőben tartottuk egy napig :)
   
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2951 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x