Készítsünk házilag savanyú káposztát!
Címlap / Nasira / Készítsünk házilag savanyú káposztát!

Hémangi Dasi

Készítsünk házilag savanyú káposztát!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-29

A savanyú káposzta ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel készül. Fahordóban, műanyag edényben, vagy kerámia hordóban készíthetjük. Hagyományosan fahordóba teszik, és gumicsizmával tapossák, hogy a káposzta megtörjön, és levet engedjen. 

 

Hozzávalók (10 literes kerámia hordóhoz):
11 kg legyalult káposzta
30 dkg só
6 ek fűszer ízlés szerint (babérlevél, egész feketebors, egész fűszerkömény, borókabogyó, kapor, csombor)
2 db kápia paprika
1 db zöld erőspaprika
1 db torma

A káposzta külső leveleit eltávolítottam, majd negyedekre vágtam a fejeket, és kézi gyaluval legyalultam. A végére már nem volt egyszerű, de ha ez megvan, onnantól már gyerekjáték az egész.

Az egyik fej káposztáról leszedtem 3 levelet, ez a hordó aljára kerül. Előkészítettem a fűszereket, megtisztítottam a tormát és a paprikákat, a tormát felcsíkoztam, a paprikát karikákra vágtam.
A legyalult káposztát összekevertem a sóval, a fűszerekkel, a paprikával és a tormával.
A hordó alját kiraktam a félretett káposztalevéllel, majd beletettem egy adag káposztát. Mivel gumicsizmám nincs, és amúgy sem férne bele a 10 literes hordóba, ököllel nyomkodtam le a káposztát, hogy levet eresszen. Megint beletettem egy adag káposztát, és újra jött a nyomkodás.

Mindez addig, amíg a káposzta elfogyott, a hordó pedig megtelt. A káposztát ekkor már ellepte a leve. Tettem rá egy kistányért, arra köveket nehezéknek, hogy lé alatt tartsam a káposztát.
Rátettem az edényre a fedelet, és a kis csatornát felöntöttem vízzel, így légmentesen záródott a hordó. Az edény a konyhában marad egy ideig (2-4 hétig), amíg végbemegy az erjedés. Amikor az erjedés megszűnik, a lé kitisztul, ekkor hűvös helyre kell tenni a hordót, és innentől fogyasztható a savanyú káposzta.


 
 
[ 7563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x