Megtekinthető a meggyilkolt festő képe!
Címlap / Őrület / Megtekinthető a meggyilkolt festő képe!

Megtekinthető a meggyilkolt festő képe!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Egy rejtélyes haláleset. Baráti viszony fűzte Móra Ferenchez, így napvilágra kerülhetett az esemény. Haláláról regény emlékezik meg. 

Újabb, ritkaságnak számító képadománnyal gyarapodott a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Heller Ödön Szeged-tápai festőművésznek Ganie János grafikusról 1915 körül alkotott portréját az ábrázolt személy unokája, a ma Londonban élő Gányi Piroska adományozta a közgyűjteménynek – közölte Szabó Tamás, a múzeum képzőművészeti osztályvezetője. E kitűnő kvalitású mű az egyetlen fennmaradt portréábrázolás Szeged egyik jeles ex-libris készítőjéről.

A festmény egyenesen Londonból érkezett a Móra Ferenc Múzeumba. Az adományt kísérő levelében Gányi Piroska közli, hogy Heller Ödön és a nagyapja a közös művészi érdeklődés révén kerültek szoros barátságba. A közlés szerint Ganie János a szegedi egyetemnek is dolgozott: az akkor divatos színes, művészi diplomákat festette, rajzolta.

A kép adományozója az alsóvárosi zárdában, a Miasszonyunk Nővéreknél érettségizett, majd később, a világhírű Ivanovics György mikrobiológus professzornak, a kétszeres Kossuth-díjas egyetemi dékánnak lett a titkárnője. 1956 után kivándorolt Angliába, ahol a dékáni ajánlólevél alapján állást kapott egy londoni bankban. A festményt ekkor vitte magával a Magyar Nemzeti Bank engedélyével.

1921 óta, Heller Ödön festő titokzatos halálának körülményeiről többféle feltevés látott napvilágot. Egyes feltételezések szerint fehér tisztek politikai indíttatásból gyilkolták meg. Az érthetetlen tragédia megihlette Móra Ferencet, a festő barátját is, aki az egyik legelső, „A festő halála" című lélektani regényében is felhasználta az esetet. Kevésbé köztudott, hogy Heller Ödönnek a fiatal Radnóti Miklós az unokaöccse volt.

A most a Móra Ferenc Múzeumnak ajándékozott mű a közgyűjtemény mintegy húsz darabos Heller-kollekciójába kerül.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1603 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x