A számítástechnika forradalmának évfordulója - ötven éve...
Címlap / Őrület / A számítástechnika forradalmának évfordulója - ötven éve született a chip!

A számítástechnika forradalmának évfordulója - ötven éve született a chip!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-01

Mindenki használja, nap mint nap. Benne van az órákban, a telefonokban, a liftben, az autóban, a mikrohullámú sütőben, a fényképezőgépben és igen, ez működteti a számítógépünket is, ami lehetővé teszi, hogy például ezt a cikket elolvassuk. 50 éve született meg az a találmány, ami lehetővé tette a modern számítástechnika kialakulását, ez pedig nem más, mint a Chip. 

A magyarul integrált áramkörnek, vagy angol rövidítésével IC-nek (Integrated Circuit) nevezett szerkezet nem más, mit egy félvezető lapkán kialakított nagyon kis áramkör. Az első IC-t Jack Kilby készítette 1958-ban a Texas Instruments amerikai elektronikai cég számára. A leggyakoribb alapanyaga a szilícium néven ismert félvezető, melyre tranzisztorokat építenek, ez adja magát az integrált áramkört. Kilby találmányáért érdekes módon 2000-ben kapta meg a fizikai Nobel díjat, úgy látszik addigra jutott el a tudományos világ, hogy a helyén értékelje ezt a korszakalkotó találmányt. 


Korszakalkotónak nevezem, mert az IC az alapja minden mikrochipnek, így a számítógépek „agyát” képező mikroprocesszoroknak (CPU) is. A mikroprocesszor több millió tranzisztor integrálása során keletkezik, és évről évre, hónapról hónapra egyre kisebb méretű, és egyre nagyobb teljesítmény leadására képes darabokat fejlesztenek ki. Az első mikroprocesszort egyébként 1971-ben az Intel gyártotta 4004 kódnéven. A nyolcvanas években aztán megjelent szintén ennek a gyártónak a 8086-os kódjelű processzora, amely a máig is szabványosnak számító IBM PC személyi számítógépek generációinak volt első képviselői. 


Ez a kis elektronikus mütyür tehát 50 éve indult világhódító útjára, azóta szerves része lett mindennapjainknak, szinte már nem is tudunk nélküle létezni. Gyakorlatilag az elektromos használati tárgyak nagy része tartalmaz chipeket, amelyek működtetik a modern ember számára nélkülözhetetlen gépek nagy részét. Nem csoda hát, ha feltalálója megkapta a megérdemelt elismerést érte, mint minden úttörő, aki valami olyasmit alkotott, ami előrelépést jelentett az emberiség számára. Ma, a nanotechnológia korában, ahol a mikroprocesszorok már szabad szemmel láthatatlanok, talán nem mérjük fel ennek a jelentőségét, de ahogy a kínai mondás tartja, az 1000 mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1353 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x