Fáklyákkal Mohácson
Címlap / Őrület / Fáklyákkal Mohácson

Fáklyákkal Mohácson

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

Fáklyás felvonulással, kiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeznek Hódmezővásárhelyen nagyapáink Mohácsáról. Az Emlékpont Múzeumban nyíló tárlaton eddig nem látott dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők a Doni-katasztrófáról, a magyar hadtörténelem legnagyobb veszteségét okozó szovjet offenzíváról. 

 

A széles közönség által még nem látott dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők az Emlékpont doni kiállításán. Többek között a fronton katonák által saját kézzel készített képeslapokat, amelyeket szeretteik számára rajzoltak, festettek a honvédek – abban bízva, hogy minél hamarabb láthatják őket. Közel 150 ezer magyar fiatalembernek és közöttük 150 hódmezővásárhelyi lakosnak azonban ez az öröm soha nem adatott meg, mert a pergőtűzben vagy a kegyetlen hidegben elpusztultak a Don-mentén és mindörökre orosz földben nyugszanak. Számukra állít mementót a vásárhelyi kamara-kiállítás, amelyen láthatóak lesznek egy vásárhelyi katona kint készített fotói is. A honvédek doni mindennapjait Karai László örökítette meg, aki egy szerencsés véletlennek köszönhetően élte túl 1943 januárjának borzalmait. Közvetlenül mellé csapódott be egy gránát, amely ha felrobban, darabokra tépte volna a vásárhelyi férfit és társait is. A gyilkos eszköz azonban néma maradt, csak pörgött az aknalövedék, de nem robbant fel.

Kiállításra kerül egy vásárhelyi katona által a doni áttörés után néhány nappal talált tábori imakönyv is, amit megtalálója elesett harcostársa és a doni áldozatok emlékére haza hozott, így lehet része a hódmezővásárhelyi mementó-tárlatnak.

Megtekinthetik az érdeklődők azt az 1983-ban kiadott könyv, a Pergőtűz egy példányát is, mely a doni katasztrófáról szól és 1 héttel a megjelenése után a doni tragédiára érzéketlen kádári hatóságok betiltottak és bezúzásra ítéltek. A több mint 80 ezer példányban napvilágot látott kötetből alig maradt fenn néhány. Az egyiket – több szempontból is mementóként - most az Emlékpontban nézheti meg az utókor.


A január 18-ig látható tárlat az Emlékpont Múzeum szervezésében Kárai László hagyatékára építve a vásárhelyi levéltár és Kovács Ferenc magángyűjtő közreműködésével jön létre. A kiállítást dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő nyitja meg.

A „Nagyapánk Mohácsa, a Don-kanyar" című vásárhelyi megemlékezés az Emlékpont Múzeumban január 12-én, hétfőn 17 órakor kezdődik. A tárlatmegnyitót követően a doni tragédia szakértői: Szakály Sándor egyetemi tanár, Halmágyi Pál, a makói múzeum igazgatója és Pintér István történész kerekasztal-beszélgetés keretében vizsgálják, hogy mi vezetett sok tízezer ifjú magyar katona szörnyű halálához.


A kerekasztal-beszélgetést követően fáklyás felvonulás lesz az Emlékponttól az Andrássy úton a Kossuth téren át a Hősök teréig, ahol az emlékezők megkoszorúzzák a második világháborús emlékművet.

 
 
[ 1815 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x