Titkos rendőrségi jegyzetek kerültek a nyilvánosság elé!...
Címlap / Őrület / Titkos rendőrségi jegyzetek kerültek a nyilvánosság elé!

Titkos rendőrségi jegyzetek kerültek a nyilvánosság elé!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-07

Négy titkos minősítésű rendőrségi jegyzetfüzet került a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába. A rendőrségi munkatársak számára tartott eligazításokon készült feljegyzések az 1970-es évekre datálhatóak. Többek között megismerhetőek belőle, hogy miként kellett bánniuk a helyi rendőröknek a nyugatról hazatért emigránsokkal vagy hogy mit tanítottak a korszak egyenruhásainak, mikor használhatnak fegyvert. 

 

A jegyzetekből kitűnik, az eligazítások, munkaértekezletek során számos alapvető rendőrszakmai téma terítékre került, de még a teljesen hétköznapi utasításokat is bizalmasan kellett kezelniük a rendvédelem munkatársainak. Az egyik jegyzetfüzetre tulajdonosa gondosan rá is írta: „titkós"  - hát, ehhez nem nagyon van mit fűzni.

A titkos iratokból az is kiderül, hogy a belügyminisztérium álláspontja szerint a kapitalista országokból érkezett külföldiekkel máshogy, nagyobb odafigyeléssel kell bánni, és hogy a rendőröknek minden kémkedésre utaló jelenséget fel kell jegyezni – különös tekintettel a gyanús gépkocsik rendszámára.
 
Mai szemmel kissé mulatságosnak tűnnek azok a bejegyzések, amelyek arról tanúskodnak, miként próbálták az egyenruhásoknak megtanítani a meghívott előadók, hogy mi a szocialista forradalom tartalma, és hogy mi a szocializmus gazdasági alapja. A jegyzetelő gondosan felírta, hogy a szocialista rendszer „jelentős lépést tett az elmaradott gazdaság felszámolására", de azt az álláspontot is rögzítette, hogy a „a legfejlettebb polgári demokráciákban is a lakosság kisebbségére korlátozódik az önigazgatás lehetősége."

Az előbb említett politikai vagy társadalmi problémák mellett a munkaértekezleteken napi ügyek is terítékre kerültek. Megdorgálásban részesült például az állomány egy bizonyos Papp főhadnagytól, mert a helyszínelő táskák nincsenek kellőképpen kihasználva vagy mert kevés az igazoltatások száma.

A tollal írt feljegyzéseknek köszönhetően a kutatók betekintést nyerhetnek a 70-es évek világának rendőrségi atmoszférájába, abba hogy miként gondolkodtak a rendőrségi vezetők, és hogy mi módon próbálták nevelni, befolyásolni, utasítani a beosztott egyenruhásokat. A most közgyűjteménybe került rendőrségi jegyzetfüzetek az Emlékpont további anyagaihoz hasonlatosan a korszakkal foglakozó történészek rendelkezésre állnak. Az intézmény kutatószobájában a korszakkal foglakozó iratok, interjúk nagy része digitalizált változatban kutatható. 

 
 
[ 796 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x