Élőszobrok idézik fel március 15-e hangulatát
hirdetés
Címlap / Őrület / Élőszobrok idézik fel március 15-e hangulatát

Élőszobrok idézik fel március 15-e hangulatát

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Szobrok osztogatják a Nemzeti dal frissen kinyomtatott példányait Budapesten. Az 1848-as forradalom és szabadságharc főszereplői elevenednek meg 2009. március 9. és 14. között Budapest forgalmasabb helyszínein: Petőfi Sándort, Vasvári Pált, Landerer Jenőt, Jókai Mórt és Szendrey Júliát neves hazai pantomim művészek és színészek keltik életre. 


Rendezvénynaptár
Az 1848. március 15-ei forradalomról idén is több programmal emlékezik meg a kormány, melyek között számos újdonság is szerepel. Az ünnepnapot megelőző héten a márciusi forradalom alakjai elevenednek meg élőszobrok formájában. Velük a héten minden nap 16 és 19 óra találkozhatnak a járókelők Budapest forgalmas csomópontjain. A pantomim művészek által előadott jelenet a Nemzeti Dal kinyomtatásának pillanatát idézi meg a Landerer féle nyomdában, amikor a márciusi ifjak, köztük Petőfi is először vehették kezükbe a szabad sajtó első nyomtatott lapjait.


A művészek játéka közben egy narrátor érdekes kortörténeti adalékokkal is szolgál a jelenlevőknek: aki kilátogat a rendezvény helyszíneire többek között megtudhatja hogyan született a Nemzeti Dal kezdő sora. Petőfi első változatában ugyanis nem a „Talpra magyar”, hanem a „Rajta magyar” szerepelt

Helyszínek:
  • március 9. Deák tér
  • március 10. Blaha Lujza tér
  • március 11. Ferenciek tere
  • március 12. Nyugati tér
  • március 13. Moszkva tér
  • március 14. Batthyány tér
  • március 15. Nemzeti Múzeum előtt


A Magyar Köztársaság Kormánya többhelyszínes rendezvénysorozattal emlékezik meg a forradalom és szabadságharc ifjú hőseiről. A hagyományos ünnepi események mellett a „Március 15 – Közös Tavaszunk” rendezvénysorozaton gyerekeknek, családoknak szóló programok várják majd az érdeklődőket a főváros különböző pontjain.

A rendezvényekről a www.magyarorszag.hu/marcius15 oldalon olvasható bővebb információ.
 
 
[ 2802 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x