A modern kor totemei: Vihar kél
Címlap / Őrület / A modern kor totemei: Vihar kél

A modern kor totemei: Vihar kél

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-03-28

Különleges vándorkiállítás érkezett március 14-én a makói József Attila Múzeumba: több évszázad viharait megélt történelmi lobogókat mutat be a temesvári Bánát Múzeum zászlótörténeti kiállítása. A kuriózumnak számító, több száz éves városi, egyesületi és céhzászlók betekintést engednek nem csupán Temesvár, hanem az egész egykori Nagy-Magyarország múltjába is. 

 

A zászlók, lobogók egy közösség vagy nemzet hovatartozásának, összekovácsolódásának legfontosabb szimbólumai. Már az őskortól kezdve az ember életének fontos részei voltak: az ősközösségi társadalmakban használt totemek és különböző rituálék tekinthetők a zászlók elődeinek, melyek már akkor is az egyén csoporthoz tartozását jelképezték.

A zászló mai alakja a Távol-Keletről származik, Európában az ókori rómaiak használtak először lobogókat. Ezek általában rúdra erősített vörös, lángnyelv- alakú vászondarabok voltak, melyekre különböző motívumokat festettek és a csatákban a sereg élén hordozták őket. A vörös szín nem véletlen - a római mitológiában a tűz istenét a vörös színnel, láva alakjában feltörő jelenségként ábrázolták, a villámokat pedig az isteni tűzként jelenítették meg.

A középkorra egész Európában elterjedtté váltak a zászlók, és nem csupán egy rongydarabot jelentettek: minden esetben valamilyen jelkép, eszme hordozóivá váltak, és végig kísérték az emberiséget a történelem rögös évszázadain- akár áldozati, akár harci zászlóról vagy nemzeti lobogóról legyen is szó. Olyan nagy tiszteletben tartották őket, hogy megbecstelenítésükért komoly büntetés járt: kiközösítést, testi fenyítést vagy akár halált is vonhatott maga után.

Minden egyes zászló egy mérföldkő: egy nép, egy közösség életének állomásait, történelmének dicső és borús korszakait szemlélteti. Az összetartozás jelképei és művészi munkák egyaránt: elkészítésüket, feldíszítésüket különleges odafigyeléssel végezték, az elkészült lobogókat nagy tiszteletben tartották. Ezek a történelmi lenyomatok láthatóak a bánáti zászlótörténeti vándorkiállításon, mely március 14-től a makói József Attila Múzeumban tekinthető meg.

A március 14-én, szombaton 16 órától kezdődő kiállítás-megnyitón dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke és Dan Leopold Ciobotaru, a temesvári Bánát Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd M-Kiss Hédy textilművész nyitotta meg a tárlatot.

 
 
[ 1228 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x