Agyunk rejtett titkai
hirdetés
Címlap / Őrület / Agyunk rejtett titkai

Agyunk rejtett titkai

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Régóta tudjuk, hogy az emberi agy csodákra képes: tanulási, emlékezési képességeink egyedülállóak a földön, és bár igen keveset tudunk a működéséről, agyunk időnként tényleg meglepő dolgokra képes. 


Rendezvénynaptár
1., A megrázó élmények és a heves érzelmekhez köthető emlékek sokkal tovább maradnak meg agyunk hosszú távú emlékeket tároló részében, mint az átlagos, mindennapi dolgok, és sajnos valóban igaz, hogy a rossz dolgokra hajlamosabbak vagyunk részletesebben és tisztábban emlékezni, mint a jó élményekre, agyunk ugyanis ilyenkor egy ősi túlélési ösztönnek engedelmeskedve minden részletet rögzít, hogy az emlékek a jövőben figyelmeztetésként szolgáljanak.

2., Korábbi kutatások bizonyították, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanulunk: a művelt iskolázott emberek általában sokkal több tudást képesek felhalmozni, mint a kevésbé iskolázottak. Ezzel azonban együtt jár az is, hogy emlékezési képességeik könnyebben romlanak. Minél többet tudunk, annál többet kell felejtenünk, agyunk ugyanis nem végtelen, és az új információknak a régi emlékek törlésével csinál helyet.

3., Agyunk öregedésével és a hippokampusz funkcióinak romlásával együtt jár az epizodikus memória romlása is. Így az idősebbek nehezebben emlékeznek vissza arra, hogy bizonyos esetekben mit láttak, hallottak, éreztek. És mivel az emlékezésért és a képzelőerő működéséért ugyanaz az agyi rész felelős, az idősebbnek a fantáziája is szegényesebb, és nehezebben képzelik bele magukat elképzelt helyzetekbe. A jó agyi funkciók megőrzésének érdekében idősek esetén fontos a megfelelő, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag étrend, a testmozgás és a rendszeres agytorna (rejtvények stb.). Ezzel körülbelül a felére lehet csökkenteni a demencia kialakulásának esélyeit.

4., A módosított fotók eltorzíthatják az emlékeket: egy nemrég végzett kutatásból kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek egy jól ismert fotó módosított változatát mutatták meg, másként kezdtek emlékezni az akkor történtekre, mint azok, akik az eredeti fotót tekintették meg. A 2003-as római háborúellenes tüntetés jól ismert képeihez például maszkos tüntetőket és rohamrendőröket adtak a kutatók, így a résztvevők egy sokkal komolyabb és erőszakosabb eseményről számoltak be, mint ami valójában történt.

5., Ha szeretnénk megakadályozni, hogy elfelejtsünk valamit, aludjunk rá egyet! Egy rövid, ideális esetben 90 perces alvás segíthet agyunknak rendszerezni az emlékeket, így semmi fontosat nem fogunk elfelejteni. Agyunk ugyanis alvás közben az aktuális napi eseményekből hozza létre az emlékképeket.

Medipress 
 
[ 1166 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x