Védjük az utcán élő macskákat is?!?
Címlap / Őrület / Védjük az utcán élő macskákat is?!?

Védjük az utcán élő macskákat is?!?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Legyen zord hideg tél vagy nyári kánikula. A kutya az előszoba szőnyegén alszik. Jó dolga van, épp álmában macskákat hajthat, mert nyüszög, és rángatózik. A macska (aki a kutyával jó barátságban van) a radiátoron dorombol, gyúrja körmeivel a párnáját. 

Legyen zord hideg tél vagy nyári kánikula. A kutya az előszoba szőnyegén alszik. Jó dolga van, épp álmában macskákat hajthat, mert nyüszög, és rángatózik. A macska (aki a kutyával jó barátságban van) a radiátoron dorombol, gyúrja körmeivel a párnáját. Igazi jólét, állapotuk nem pillanatnyi, felelős állatbarát költséget nem kímélve tartja, gondozza, neveli a kedvenceit. Nem ilyen jó minden állat dolga

Az épített környezet civilizált embere az állattartás vonatkozásában három nagy csoportra osztható: állattartók, állatbarátok (de állatot nem tartók), állatot nem kedvelők.

A nagyobb városok lakóházaiban-tömbházaiban állandó probléma az udvarokban - pincékben szabadon élő macskák helyzete. A lakók egy része szimpatizál a kóbor cicusokkal, rendszeresen etetik őket, így ezek az állatok viszonylag jó fizikummal rendelkeznek. A lakók nagyobb csoportja állatbarát, de elzárkózik a ház körüli macskákkal való kontaktustól, illetve etetésüktől is. A pici mag, az “állatellenes közhangulat” viszont nem tűri környezetében ezeket az állatokat. A legtöbb helyen állandó a konfrontáció az állatbarátok, és az állatokat nem kedvelő lakosok között. Az állatok miatt a lakók van, hogy haragban élnek egymással, nem ritka, hogy egymást fizikailag is bántalmazzák.

És az utcán élő macskák csak szaporodnak... De miért... hogyan?

Az utcán élő macskák az állatbarátok által kapott táplálékok révén nagyobb ellenálló képességgel, ivarképesebbé válnak, és ivarzási időszakban könnyebben lesznek vemhesek, és jobban ki tudják hordani utódaikat. Egy nőstény cica a legrosszabb esetben (ellenőrizetlen szaporodási körülmények között) évente akár kétszer is képes kölyköket hozni, így évente akár 10-15 életképes utódot is teremthet (az utcára). A piramiselvet követve nehéz lenne kiszámolni, hogy egy kóbor anyamacska által hány kóbor utód keletkezhet.

A közterületen élő hontalan macskák az emberi szelekció (pl. lemérgezés, kegyetlenkedés) révén szelektálódhatnak, de betegségek által is ritkulnak. Az állatokat nem kedvelő lakosok a közterületeken tevékenykedő gyepmestereket (www.sinter.hu) is igénybe vehetik a nem kívánatos (élő és már elhalt) egyedek “eltakarításához”.

Hogyan lehetne élőlénybarát módon csökkenteni az utcán élő macskákat?

Ha nem születnek meg ezek az állatok, nem szenvednek, és nem szaporodnak. Ilyen egyszerű a folyamat. A lakókörnyezetünkben fellelhető kóbor macskákat a táplálékok kihelyezésekor (a helyi állatorvossal való konzultációk után) megetethetjük pl. fogamzást gátló szerekkel. A legjobb megoldás mégis az ivartalanítás lehet, azaz vagy a kandúrokat vagy a nőstényeket összefogva, el kell végezni az ivartalanítást.

A környezetre tudatos magatartás, a felelős állatkezelés mindannyiunk közös ügye, hiszen “felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk”. Az állatbarátoknak, és az állatellenes közegnek meg kellene hozniuk a konszenzust, és egy mindenkinek jó lakókörnyezet kialakításán kellene fáradozniuk (persze állatbarát módon).

Legyen Ön is Állatbarát!

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület
Zug - Állatbarát Web Kuckó

Infoline: 20/99-59-409;
Támogasd az állatvédelem helyzetét!
Adó 1%: Orpheus Egyesület - 18464654-1-06
Számlaszám: 11735005-20489094
Ingyenes kiadványrendelés állatbarátoknak: közepes méretű BÉLYEGES - megcímzett válaszborítékért térítésmentesen képeslapok, matricák, plakátok kérhetőek egyesületünk postacíméről (6701 Szeged, Pf.: 929)!
Ebugatta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1349 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x