Idegen spermára kényszerítik a "vadházasságban" élő párokat...
Címlap / Őrület / Idegen spermára kényszerítik a "vadházasságban" élő párokat

Idegen spermára kényszerítik a "vadházasságban" élő párokat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-04

Hiába szeretne évek óta gyereket egy pár, csak akkor kaphatnak orvosi segítséget, ha az állam előtt "papíron" is vállalják a kapcsolatukat. 

 

Bár felajánlották, hogy állják a drága beavatkozás költségeit, kapcsolatuk szentesítése nélkül nem kerülhetnek be a lombikbébiprogramba. Viszont egy ismeretlen spermadonorral már más a helyzet. Az illetékes minisztérium segítség helyett kioktatta őket.
 
„Mi mindenképpen szeretnénk a lombikbébiprogramban részt venni. Ám törvényi akadályokba ütközik, hogy a páromtól szüljek gyereket” – mondta Balogh Eszter, 38 éves gyermektelen nő a hvg.hu-nak.
 
A legfrissebb statisztikai adatok szerint minden ötödik pár szembesül azzal, hogy nehezen vagy egyáltalán nem sikerül természetes úton a gyermekáldás. A meddőségben közel 400 ezer embert érintett, és számuk napról napra növekszik. Nekik jelent nagy segítséget a mesterséges-megtermékenyítés, a lombikprogram és az inszemináció, ám ha nincs “papírra vetve” a kapcsolatuk, legfeljebb egy idegen spermadonortól kaphatnak segítséget.
 
Papír kell a gyerekcsináláshoz
 
Eszter öt éve él együtt párjával. Már nagyon régóta szeretne gyermeket, 2011 óta próbálkoznak. „Voltunk minden szükséges kivizsgáláson, mindkettőnknél rendben találtak mindent. Illetve részt vettünk három inszeminációs kezelésen, sajnos egyik sem sikerült. Két hónapja azonban spontán terhes lettem, de lelki okok miatt elment a baba” – mondta Eszter. Az orvosok szerint várniuk kellene még, de a pár mindenképpen szeretne a lombikprogramban részt venni, mivel a nő 38 éves, és ebben a korban egyre nehezebb természetes, illetve mesterséges úton is teherbe esni.
 
Ám nem egyszerű az eljárás, a párnak szembesülnie kellett a törvényi akadályokkal. Magyarországon jelenleg a lombikprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a felek házasok legyenek, vagy közjegyző előtt írjanak alá az élettársi kapcsolatról szóló nyilatkozatot. Amíg a papírokat be nem szerzik, addig Eszter jogilag egyedülállónak számít.
 
Az egyedülálló nők pedig az előírások szerint csak anonim donortól kaphatnak spermát. Tehát Eszter és párja együtt nem vehet részt a programban, mivel nincsenek összeházasodva és nem is szeretnének – szerintük ugyanis nem a „papír” igazol egy jó kapcsolatot. Emellett a férfinak már volt egy házassága és rossz tapasztalatai voltak, de mindenképpen szeretne gyereket Esztertől. Ám ezt a törvények kizárják, Eszter csakis egy teljesen idegen férfi spermáját kaphatná meg – ugyanis ezt viszont lehetővé teszik a jogszabályok.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma levelükre kioktató választ küldött, szerintük talán a leendő apának mégsem annyira fontos a gyermekvállalás, ha nem hajlandó arra, hogy a jogszabály által megkívánt életközösségi nyilatkozatot aláírja.

 
 
[ 2078 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x