Megvan az év kórháza
Címlap / Őrület / Megvan az év kórháza

Megvan az év kórháza

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-23

A mai napon kihirdették a beérkezett 63 ezer szavazat alapján megszületett eredményt, a legjobbaknak a magyar egészségügy szakmai és politikai vezetői adták át az elismeréseket 


Rendezvénynaptár
A HáziPatika.com www.azevkorhaza.hu honlapon indított felmérése sikeresen lezárult. A mai napon kihirdették a beérkezett 63 ezer szavazat alapján megszületett eredményt, a legjobbaknak a magyar egészségügy szakmai és politikai vezetői adták át az elismeréseket. A legjobbak között fővárosi és vidéki intézmények épp úgy megtalálhatóak, mint rendelőintézetek, kórházak vagy egyetemi klinikák.

A magyarországi kórházi betegellátás színvonalát különféle szakmai mutatók és mérőszámok segítségével a szakma és a finanszírozó is rendszeresen vizsgálja, azonban ezen eredmények elsősorban a szakma részére adnak visszajelzést, és csekély mértékben tükrözik az ellátott betegek véleményét.
Így a betegek véleményének jobb megismerésére, a HáziPatika.com szervezésében meghirdették „Az év kórháza” választást az interneten, ahol az érdeklődők 2005. szeptemberétől december 31-ig, egy külön erre a célra létrehozott oldalon (www.azevkorhaza.hu) szavazhattak Magyarország összes kórházára és klinikájára. A látogatók egy ötfokú skálán – az iskolákban megszokott módon – osztályozhatták az intézményeket összesen öt kategóriában: Orvos-szakmai ellátás, Ápolás- és szakszemélyzet, Infrastruktúra, Ellátás, Környezet és tisztaság. A legjobb kórházakról folyamatosan készültek a részletes bemutató anyagok, a kapcsolódó fórum oldalain pedig mindenki elmondhatta véleményét, észrevételeit.

A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy összesen 63.000 szavazat érkezett. Bár a szavazás során különféle technikai megoldásokkal ügyeltek a szervezők arra, hogy egy személy ne adhasson le több szavazatot, a szavazás jellegéből adódóan a kapott eredmények statisztikai értelemben nem reprezentatívak. Mindazonáltal a beérkezett szavazatok száma (a minta nagysága) alapján érdemes bepillantani az összesített eredményekbe.

Területi megoszlás
Területi megoszlás szerint áttekintve a szavazatokat számos érdekesség látható. Az egyes megyék, illetve a budapesti kerületek szerint (az adott területen lévő kórházak eredményeit summázva) összesített eredmények alapján nyolc megyének, valamint egy budapesti kerületnek sikerült 4,0 feletti eredményt elérnie, és egyikük sem teljesített 3,0 alatt.

A végső eredményből feltétlenül kiemelendő, hogy ebben a nem hivatalos versenyben az általában nem a legfejlettebb megyeként számon tartott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye végzett az élen, megelőzve Békés és Zala megyét, miközben a lista utolsó helyeit öt fővárosi kerület foglalja el.

Tovább árnyalja képet azonban, hogy az „Ápolás-szakszemélyzet” kategóriában az első, az „Orvos-szakmai ellátás” alapján összeállított lista első két helyén viszont fővárosi kerületek végeztek.

Az év kórháza
Az összesített eredmények alapján a 230 intézmény közül 28-nak sikerült 4,0-nál jobb eredményt elérni, és 23 kapott összességében a közepesnél (3,0) gyengébb osztályzatot. A dobogós helyen végzett intézmények a vetélkedés során folyamatosan az élbolyban szerepeltek, az összesített verseny eredménye igen szorosan alakult, a végső helyezést ezred értékek döntötték el.
A hivatalos végeredmény szerint az első helyet és így „Az év kórháza” megtisztelő címet az Országos Sportegészségügyi Intézet nyerte. Második helyen Megyei Jogú Város Kórháza – Nagykanizsa, harmadik helyen pedig a PTE ÁOK OEC Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinika végzett.

A nyertesek díjait Dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter nyújtotta át. Az erkölcsi diadal mellett mindhárom kórház – a szponzoroknak köszönhetően – modern számítógépekkel is gazdagabb lett.

Természetesen a szavazatok megoszlása az intézmények között nem volt egyenletes. Általánosságban elmondható, hogy az ellátási területhez közvetlenül kapcsolódó intézményekről szívesebben mondtak véleményt az érintettek, mint az olyan „nagyobb hatókörű” intézményekről, mint a fővárosi kórházak vagy egyetemi klinikák. Mindemellett – a jelek szerint – ezen utóbbi intézményekről inkább a rosszabb tapasztalatot szerzők nyilvánítottak véleményt, ami talán a magasabb elvárásokkal, illetve a lazább érzelmi kötődéssel (és így a pozitív vélemény kinyilvánításnak alacsonyabb hajlandóságával) magyarázható. Így a 3,0 alatt teljesítő ellátóhelyek között a négy orvosi egyetem 17 különféle klinikája is megtalálható.

Kategóriák eredményei
Kategóriánként számba véve az eredményeket az előzetes elvárások és a már közzétett részeredmények által sugalltak látszanak igazolódni. A legjobb eredmények „Orvos-szakmai ellátás” (46 intézmény teljesített 4,0 felett) és az „Ápolás- és szakszemélyzet” (42 intézmény eredménye 4,0 felett) kategóriákban születtek. A „Környezet és tisztaság”, valamint az „Ellátás” eredmények összességében az átlag körül, illetve egy picit annál gyengébben alakultak, míg az „Infrastruktúra” kategóriában az összesítésnél több mint másfélszer többen teljesítettek a közepes eredmény alatt, és itt bizony születtek 2,5-nél gyengébb intézményi osztályzatok is.
Az egyes kategóriák végeredményei és a dobogós helyezettek:

Ápolás- és szakszemélyzet
1. Országos Sportegészségügyi Intézet
2. Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza
3. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, a SZOTE Oktató Kórháza

Ellátás
1. Országos Sportegészségügyi Intézet
2. PTE ÁOK OEC Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinika
3. Megyei Jogú Város Kórháza - Nagykanizsa

Infrastruktúra
1. Megyei Jogú Város Kórháza – Nagykanizsa
2. PTE ÁOK OEC Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinika
3. PTE ÁOK OEC Idegsebészeti Klinika

Környezet és tisztaság
1. PTE ÁOK OEC Szívgyógyászati Klinika
2. Megyei Jogú Város Kórháza – Nagykanizsa
3. Réthy Pál Kórház-Rendelõintézet

Orvos-szakmai ellátás
1. Országos Sportegészségügyi Intézet
2. Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórháza
3. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, a SZOTE Oktató Kórháza


Összességében elmondható tehát, hogy a beérkezett 63.000 szavazat szerint a magyar kórházak erőssége a szakmai ellátás és a szakszemélyzet munkája, a gyengéjük pedig az infrastrukturális viszonyok. Bár ez a felmérés – ellentétben pl. a Magyar Kórházszövetség díjával – nem szakmai értékelés, a magyar kórházakban dolgozók számára feltétlenül pozitív visszajelzés, mint ahogy a kapcsolódó fórum beírásai is főleg pozitív élményekről számolnak be, cáfolva a híres magyar pesszimizmust.

Az eredmények ismeretében a szervezők biztosak benne, hogy az online szavazás eléri azon kitűzött célját, hogy hozzájárulhasson a hazai kórházak megbecsültségének emeléséhez.


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 960 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x