Papírvarázs programok
Címlap / Őrület / Papírvarázs programok

Papírvarázs programok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-08

A gyerekek nagyméretű papírszobrokat készítenek, melyekre saját készítésű mozgófilmeket vetítenek, a domború felületen így torzulások, vicces  

 

KIDPIX DIGITÁLIS-ALKOTÓMŰHELY
A Kidpix Digitális-alkotóműhelyt képzőművészek, informatikusok és újmédia-teoretikusok vezetik (Majoros Zita, Soós Katalin, Sevic Katarina, Kőszegi Péter). Programjuk célja, hogy a gyerekek az alkotás révén tanulják meg, alakítsák a felfogott, érzékelt valósághoz való viszonyukat. A program a művészet és a vizualitás eszközeivel operál. A kortárs képzőművészet fogalmainak körüljárásával, az alkotómunka folyamata által megismerteti a gyerekeket a digitális technológia alkalmazási területeivel, valamint a digitális technológia fejlődésének hatására bekövetkezett civilizációs változásokkal, az ezt legárnyaltabban leképező művészet és kultúra összefüggéseivel. Módszerük a gyerekek számára is érthető, játékos módon tisztáz olyan jelenségeket, fogalmakat, mint pl. realtime aktivitás, interakció, virtuális tér.

Május 26. péntek 15 óra : MOZGÓ SZOBROK
A gyerekek nagyméretű papírszobrokat készítenek, melyekre saját készítésű mozgófilmeket vetítenek, a domború felületen így torzulások, vicces „szituációk” jönnek létre-életre kel és megszólal a szobor. Az elkészült művek a kiállító térben a fesztivál ideje alatt folyamatosan megtekinthetők.

Május 27. szombat 15 óra: ÉLETRE KEL A KÉP, AVAGY KIMEREVEDIK AZ ÉLET?
A gyerekek életképeket alkotnak, s ezekről az utcai jelenetekről fotókat készítenek. Projektor segítségével a képet kivetítik életnagyságban egy festhető felületre, s a végeredmény egy nagy közös festmény, mely a fotó alapján készült.

Május 28. vasárnap 15 óra: KÉPESLAPKÉSZÍTÉS
A gyerekek fotókat készítenek a fesztiválról, és mind manuálisan, mind digitálisan, montázs technikával átalakítják őket. Feliratokkal látják el és kinyomtatják. A gyerekekről munka közben, a fesztivál ideje alatt fotók készülnek, amiket ajándékul megkapnak. Az elkészült anyagokról készül egy weboldal, melyről letölthetőek lesznek az alkotások.

HANGA KIADÓ Május 26-27-28. 14 óra 20 óra között
PAPÍRVARÁZS-NAPTÁR ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS 2006 MÁJUSÁTÓL 2007. MÁJUSIG! Játékos naptárkészítés gyerekekkel, gyerekeknek! A Hanga Kiadó meghirdeti interaktív naptárkészítési programját a 3. Papírvarázs Fesztiválon: a fesztivál három napján gyerekek készíthetik el két reklámgrafikus segítségével a Papírvarázs-naptárt, mely a tizenkét évszakot jeleníti meg. A rajzból és színes papírhulladékokból készült, évszakokat ábrázoló kollázsokat a segítő operátorok „beszkennelik”, majd a gyerekek tovább alakíthatják őket számítógépen, míg a végeredmény, a színes print/nyomat létre nem jön. Az alkotások folyamatosan megtekinthetőek, majd a fesztivál zárónapján a tizenkét nyertes kollázsból egyet a közönség választ ki saját szavazatai alapján, a további tizenegyet a neves grafikusokból, képzőművészekből, fotóművészekből álló zsűri díjazza. Tehát így áll össze a 2006/2007-es Papírvarázs-naptár, amely májustól-májusig számolja az időt. A „Papírvarázs Naptár” a fesztivált reprezentálja. A nyertes gyerekek ajándéka 2 tizenkét-lapos naptár, de a Hanga Kiadó az ide látogató közönség számára kedvezményesen megvásárolható példányokat is készít.

CELLUX CSOPORT Május 26-27-28. 14 óra 20 óra között

UTAZZ PAPÍRBAN! A program lényege, hogy a gyerekek a nap folyamán különféle technikákkal járműveket készítenek maguknak papírból, illetve azokat a tájakat és világokat is megfestik, elkészítik, ahová utazni szeretnének. A nap végén egy zenés, vetítős mese keretein belül világgá mennek a járműveikkel azokba a mesevilágokba, melyeket ők alkottak meg.

A járművek elkészíthetők például: papírmaséból (helyben, illetve előre gyártott panelekből); kartondobozokból; megrajzolhatók, megfesthetők papírmasé tömbökre, kifeszített nagy papírokra, stb.; ezek a járművek lehetnek egy- vagy többszemélyesek; a gyerekekre szerelhetők, és önmagukban megállók; életnagyságúak és kisméretűek; mozgathatók és rögzítettek; térbeliek vagy kétdimenziósak.
A tájak elkészítésének módjai: pl. a gyerekek által készített rajzokból, vetítés különféle formájú papírmasé tömbökre; festés, ragasztás papírmaséra; festés, ragasztás nagy síkbeli papírlapokra; megformázhatók papírmaséból, kartondobozból, egyéb papírokból…
A nap végén a gyerekek, akik részt vettek az alkotásban, illetve, akik csak érdeklődnek elutazhatnak az elkészült járművekkel a különféle tájakra (pl. világűr, tengerpart, meseország, tenger mélye, stb. – bármi, ami a gyerekek fejéből kipattan). A gyerekekről fotók és videofelvételek készülnének, melyek a vetítés során is felhasználhatók, illetve később felkerülhetnek az Internetre, ahol a gyerekek megnézhetik magukat a mesevilágban, amit maguk alkottak. A vetítés során a felvételek, és a gyerekrajzok segítségével, végigmennénk az elkészült tájakon, zenés és szöveges aláfestéssel, úgy hogy a gyerekek eközben az általuk készített vagy választott járművekben ülnek. A szöveg a gyerekek saját műveikhez fűzött történetei alapján születne.

CSODAPAPÍRVILÁG A foglalkozás célja egy a gyerekek által írott mese és mesevilág megjelenítése. A nap egy közös mese kitalálásával kezdődik. A gyerekek egy nagy papírdobozból szereplőket, helyszíneket, eseményeket húznak, és ezek alapján közösen elmesélnek egy mesét, elképzelnek egy világot. Egyes gyerekek elkészítik a szereplőket, mások megépítik a mesevilágot.

A szereplők elkészítése például: rajzok, amelyeket később kivetítünk; formázás papírmaséból; különféle papírbábok alkotása, stb. A mesevilág elkészítése: pl. az előre elkészített papírmasé tömbökre festés, ragasztás; rajzok, melyeket később kivetítünk; síkban kifeszített papírra festés, ragasztás; formázás papírmaséból; építés dobozokból, papírból. A nap végén megelevenedne a mese egy nagy vetítés keretében, narrátorral, zenével.

DÍSZÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERESKEDÉS A papírmaséból előre elkészítünk madár-, pillangó- vagy hal-formákat, fatörzseket, virágszálakat, stb. A gyerekek ezekből színpompás állatokat és növényeket hoznának létre, különféle papírok felhasználásával: pl. hulladékpapír, selyempapír, újságpapír, vécépapír, zsebkendő, karton, rajzlap, színes papír, csillogó papír, stb. Ezekből a papírokból ragasztó, olló és festék segítségével színpompás díszeket készíthetnek a gyerekek a pillangóknak, madaraknak, fáknak. A foglalkozás végén egy kiállítás rendezhető az így elkészült művekből, melyeket a gyerekek legvégül természetesen hazavihetnek magukkal. A környék iskoláiban esetleg előzetes papírgyűjtés rendezhető, ahol a gyerekek hetekkel azelőtt elkezdik „beszerezni” azokat az anyagokat, melyekből később építeni fognak.

RÁDAY KÖNYVESHÁZ Május 26-27-28. 14 óra 22 óra között
GYERMEKKÖNYVILLUSZTRÁCIÓ KIÁLLÍTÁS
A Magyar Illusztrátorok Társaságával gyermekkönyv-illusztrációkat bemutató kiállítást tervez a Ráday Könyvesház, és természetesen ifjúsági- és gyermekirodalmat bemutató kiállítás és vásár kíséri az eseményt.

„SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ JÁTSZÓTÉR” Az évek óta sikeresen működő játszótér idén megújulva és jelentősen kibővülve várja látogatóit. A gyerekeket a „Legyél válogatós” játszótér várja, a kicsit idősebbeket egy szabadtéri játékterem, benne biliárd, darts, csocsó. Az internetes kapcsolat lehetővé teszi, hogy a gyerekek a www.legyélválogatós.hu honlapon információkat szerezzenek, játsszanak, levelezzenek, rajzoljanak.

KÖNYVMŰVÉSZET A rendezvények ideje alatt is üzemelnek mindazok a vendéglátóhelyek és üzletek, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a fesztiválhoz: éttermek, kávézók, papír-írószer boltok, fénymásoló üzletek, bútorboltok, cipő- és divatáruboltok, stb. Az utca egységes arculata érdekében ezekben a terekben is elhelyezik Pataki Tibor könyvművész plakátszerű grafikáit, rajta a fesztivál és az üzlet logójával, a kortárs gyermek és ifjúsági irodalmi szövegek részleteivel: Versbe öltözik az utca! Könyvbe öltözik az utca! Gyermekeké az utca! A logók a továbbiakban minden évben felhasználhatók.

PAPÍRBÚTOR KIÁLLÍTÁS Nagyon sokan vannak – papírművészek, origamisták, iparművészek, belsőépítészek – akik a hagyományos anyagokkal egyenértékű alapanyagnak tekintik a papírt, ezt a szép szerkezetű, nemes felületű, meleg és barátságos anyagot, amely könnyű és könnyen megmunkálható, ugyanakkor rendkívül erős és rugalmas.
A papír évszázadok óta része az emberi kultúrának, történelemnek. A hullámkarton alig száz éve kifejlesztett termék, amely csomagolóanyagként meghódította a világot. Az a tapasztalatunk, hogy ha előítéletektől mentesen fordulunk ehhez a kissé lenézett csomagolóanyaghoz, egy hihetetlenül sokoldalú, és megdöbbentően újszerű megoldások kialakítására alkalmas anyagot találunk. A több éves fejlesztés eredményeként ma egy olyan termékcsalád áll rendelkezésünkre, amely széleskörű, kompromisszumoktól mentes, teljes értékű megoldásokat kínál a kiállítás építés, iroda- üzlet- és lakberendezés minden területén. További információ: www.papirbutor.hu

BUDAPESTI ORIGAMI TÁRSASÁG Május 26-27-28. 14 óra 22 óra között
ORIGAMI HAJTOGATÁS ÉS KIÁLLÍTÁS
Japán nyelven az „Origami” egyszerűen papírhajtogatást jelent. Az origami eredetére egyértelmű bizonyíték nincs, egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba. Az első vele kapcsolatos feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. Régen a papír értéket képviselt, ezért különleges, ünnepi szertartásokhoz készítettek hajtogatásokat. Ebből adódóan a hajtogatások kötöttek, merevek voltak. Később, ahogy a családokban a generációk egymásnak átadták a tudásukat, a hajtogatások egyszerűsödtek, kialakultak bizonyos hajtogatás alaptípusok. A hagyományos origami négyzetes papírból készül, és ebből hajtogatják a mintákat. A modern origami mintákat háromszög, ötszög, téglalap, vagy egyéb formájú papírokból is készítik, esetleg ollóval bevágják, vagy a részeket összeragasztják. A legújabb ötletekben igazi térbeli alakzatokat hoznak létre, általában sok hajtogatott részegység összeillesztésével.

EBRU-FESTŐK: SELMA ÖLES ÉS SZAKMÁRI KLÁRA Május 26-27-28. 14 óra 22 óra között
PAPÍRFESTÉS
Az „ebru” török papírdíszítő művészet. A perzsául felhőt/felhőset jelentő ebri, vagy a víz felszínét jelentő ab-ru, vagy csagatájul az ebre eres-hullámmintás papírt jelent. Az ebru készítésénél természetes, vízben nem oldódó és zsiradékot nem tartalmazó földfestékeket, rózsaágból és lófarokból készített ecseteket és a kitrét, azaz növényi gyökérből kivont enyvet használunk. Az ebru-művész festékeit, ecseteit, és a kitrét saját maga készíti. Az ebru készítéséhez a festéket ecsettel, bal kezünk mutatóujjához ütögetve, teknőben levő vízre csepegtetjük rá. Az így elkészült képet letakarjuk a kiválasztott nagyságú papírral, majd a papírt felemeljük, s a teknő szélén lehúzzuk. A víz felszínén létrejött mintázat pedig átkerül a papírra!

ÁRNYKÉPVÁGÁS: DLUHOPOLSZKY LÁSZLÓ SZILUETTKÉSZÍTŐ
VÁGOK RENDELKEZÉSÉRE… Május 26-27-28. 14 óra 22 óra
Silhouette - sziluett, árnyékrajz, árnykép: tárgyak, leggyakrabban azonban az emberi fej árnyékához hasonló kép, a profil fekete színnel kitöltött körvonal. Mint olcsó arcképpótlékot sziluettképnek is nevezik É.de Silhouette után, aki mint XV , Lajos francia király pénzügyi felügyelője elterjedését olcsósága miatt szorgalmazta.. Úgy készült, hogy az ábrázolandó személy a fényforrás és egy keretbe foglalt papírlap közé ült. A papírlapra felvázolt árnyékot kisebbítették, fekete papírból kivágták és fehér vagy színes alapra ragasztották. Egyes művészek közvetlenül természet után végezték a kivágást. Mi az Ön portréjához igazodunk! Három érv, hogy Önnek is kézzel fogható árnyéka legyen. Gyors – Látványos – Egyedi: 3 perc alatt kész a portré, egyetlen délután akár egy osztálytalálkozóé is! A kivitelezése – tapasztalat – tömegeket vonz! Igény szerinti felirattal, emblémával, monogrammal!


JÁRTÁL MÁR AZ ÚJ GOETHE INTÉZETBEN? Május 26-27-28. 15 óra 18 óra
Gyere el hozzánk, és hozd el a szüleidet vagy barátaidat is! Megmutatjuk vadonatúj intézetünket, kiskertünket két fügefánkkal és nyugágyainkkal – s ha érdekel, akár tantermeinket is megnézheted.
Hogy mi mindennel foglalkozunk? Mi vagyunk Németország kulturális intézete, a világ 128 országában jelen vagyunk. Budapesten 1988 óta működünk. Kulturális programokat szervezünk, szuper nyelvtanfolyamokat tartunk (kezdő szinttől felsőfokig), ahol sokat játszunk, beszélgetünk, nevetünk – és közben persze tanulunk is. Nálunk a nyelvvizsga majdnem mindenkinek sikerül! Minden tíz vizsgázóból legalább nyolcnak. Van könyvtárunk is: rengeteg német zenei CD-vel, csodaszép könyvekkel és ingyenes internet-használattal.

Hogy mivel várunk május 26-tól 28-ig a Ráday utca 58-ban? Izgalmas kvízzel a Grimm-mesékről vagy a német kultúráról és kirakós játékokkal Németországról. Megismerkedhetsz fantasztikus nyelvtanárainkkal, akik szívesen elmondják, hogyan lehet könnyen, gyorsan és jól megtanulni németül. És rögtön meg is tanítanak a tíz leghasznosabb német szóra! Vagy ha már jól tudsz németül, megtanítjuk a legfontosabb focival kapcsolatos kifejezéseket!

ARANYECSET
BOHÓCMESEJÁTÉK – ZENÉVEL Május 26 péntek 15 óra
A Dajka Színház előadása. Nemes Nagy Ágnes keleti meséi alapján írta Greifenstein János: Szádeli – az esetlen segéd – aranyecsetet kap az öreg elefánttól, hogy végre megfesthesse a cirkusz plakátját, ám Szádeli képei életre kelnek… Csaó cirkuszigazgató úr mindenkivel elégedetlen: az elefánt túl lusta, a bohóc túl fiatal, a közönség pedig, na az is megéri a pénzét. De majd ő megmutatja, mi a fenomenális ementális művészet! Hogy mi lesz ebből? Megtudhatod, s ha figyelsz, beláthatsz a porond mögé is, hogy mi-minden történik ott, amíg zajlik az előadás

BOHÓCJÁTSZÓ Május 27 szombat 15 óra
Titok: Ne mond el senkinek, hogy a bejárat, a Bálna száján vezet át, mert így egyes-egyedül te bújhatsz be a patakba, a víz alá, ahol elcsípheted az aranyhalakat, és kiadogathatod őket a horgásznak, ha néha felnézel, és egy békát, vagy lapulevelet látsz a fejed fölött. Utána egyből az erdőbe menj, mert ha az erdő fáj, az érkezésedre zenélni kezdenek, akkor már csak az odúkon kell áthatolnod és a fészek titkait kikutatnod, hogy azután az oroszlán száján át kijuss, s ha ott visszanézel láthatod, hogy ismét benne vagy a vízben! De ez titok. És még el sem mondtam, hogy bohócok is lesznek arrafelé…

JÁTSSZUNK PANTOMIMET!
JÁTÉK SZAVAK NÉLKÜL Május 26 péntek 17 óra; Május 27 szombat, 17 óra Május 28 vasárnap 18.30 óra
Interaktív dramatikus játék a gyerekekkel: Gondoltátok-e? A kimondott szavaknál jóval többet mondanak el rólunk, érzéseinkről, szándékainkról. A mozdulataink, az arckifejezésünk és a testtartásunk még akkor is, ha manapság a legtöbb ember nem fordít elég figyelmet a szavakon túli jelzésekre. Dvorák Gábor pantomimművésztől megtanulhatjátok, hogyan lehet különféle karaktereket „ábrázolni”, avagy láthatatlan tárgyakat, élőlényeket megjeleníteni. Komikus bemutató a tárgyteremtő pantomimről. Asszociatív játék, együttes „varázslás” a metakommunikáció és a gesztusok eszközeivel. Vidám történetek, melyekben együtt kacaghatunk az emberi butaságon.
 
 
[ 1860 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x