Mami, kinyírtuk a babysittert! - Hova tegyük a gyereket nyáron?...
Címlap / Otthon / Mami, kinyírtuk a babysittert! - Hova tegyük a gyereket nyáron?

Mami, kinyírtuk a babysittert! - Hova tegyük a gyereket nyáron?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Bekopogott a június. Alig néhány hét az óvoda, iskola, azután jönnek a legforróbb hónapok, ami sok családban nagy gondot jelent. A szülők éves szabadsága többnyire maximum a szünidő felét teszi ki, ha pedig ezt mindet a gyermekkel töltik, akkor vélhetőleg a szülők egy csepp időt sem tölthetnek kettesben. Ötletek és tippek a nyárra, hogy békében és nyugalomban teljen! 

A nyár során rettentő nehéz elérni, hogy a gyermek és szülő egyaránt jól érezze magát. A napi menetrendből kisiklik az ember, a gyermek nehezebben kel, és néha nagyon nehéz elhelyezni. Ahol a családban nagyszülők, rokonok segítenek, nincs probléma, máshol azonban, ahol nem, vagy csak ritkán állnak rendelkezésre, gyorsan és hibátlanul kell szervezni, hogy a gyermek is ól érezze magát, és a szülő munkahelye is megmaradjon.

Hová teheted a gyermeket? Kis szakmai áttekintő nagycsaládosoknak és nagy gondban lévőknek.

Nagyszülők
A legegyszerűbb eset. Ha van a családban, már a nyár elején le kell foglalni a heteket. Ez alól csak a nagyik egészségének romlása jelenthet kivételt, amúgy ne engedjük, hogy eltérjenek az időponttól. A gyerek számára ez nyaralásnak fog tűnni. Ha az idős rokonok vidéken laknak azt is élvezni fogja a gyermek. Ha mindkét szülő családjára számíthattok, akkor ez legalább 2 hét sikeres megoldást jelent. Arra sem árt gondolni, hogy nem minden nagyszülő tudja unokáit elhalmozni, anyagi helyzete miatt. Ezért kérdezzetek rá, hogy étkeztetésbe, programokba beszálljatok -e.

Szintén jó megoldás, ha 1-1 hétvégére nincs időd a gyermekkel lenni elküldeni őket cirkuszba, vagy színházba egy pár héttel korábban váltott, és a nagyival megbeszélt meglepetésjeggyel.
A keresztszülők, nagynénik és nagybácsik ugyancsak betölthetik ezt a funkciót.

HarmoNet tipp: Elengedjem-e a táborba? >>

A közös családi nyaralás
Természetesen nem maradhat le a palettáról. Külföld, vagy hazai vizek. Ha a család éppen úgy áll anyagilag, lehet, pont a panelban töltik. Nem kell aggódni, semmi probléma. A gyermek számára a nyaralás nem feltétlenül az elutazásról szól. Jól kell tálalni. Mit csinálhatsz vele akár egy nagyvárosban, akár ha egy apró községben laksz, s nem hagyjátok el az otthont?

Készülj fel kézműves foglalkozásokból (a háztartás tele alapanyaggal)
Sétáljatok a folyópartokon, tó mellett gyűjtsetek kagylókat, kavicsokat, készítsetek díszeket
A videotékából szabadság alatt naponta kivehető egy remek film, vagy kérd kölcsön barátaidtól
A bolti jégkrémből spájzolj be
A hétvégén iktass be egy strandnapot - ezt rá kell szánni
Menjetek el múzeumokba
Figyeld pl. a Harmonet hétvégi programajánlóját mert minden héten találhatsz közte ingyenes gyermekprogramokat, koncerteket
Szerezz be hosszú, modellező lufit és egy lufipumpát, napokig lehet vele ökörködni szaktudás nélkül is
Természetes vörös hennával otthon készíthettek tetkókat
Szintén lehet vele hajat festeni, frizurákat csinálni, gyöngyökből fonatot
Nagyobb lányoknak vegyél textilt és varrjatok közösen nyári szoknyát, ruhát (1 óra, egy gumi bele és tökéletes)
Ha már idősebb minden nap engedd el barátokkal is!
Olvassatok fel egymásnak
Hűvösebb napokon irány a környező hegységek, dombságok területe, a kirándulást mindenki szereti (gyűjtsetek terméseket, fotózzatok, készítsetek albumot)
A családi otthoni-nyaralási hetek alatt, ha csak nem létkérdés, sose tanuljatok!

HarmoNet tipp:
Kulcsos gyerek, táborlakó, vagy a nagyi kedvence? >>

Táborok
Nagyon nehéz jól megválasztani, de nem lehetetlen. A legtöbb gyermektábor többnyire irgalmatlan árban van (vannak kivételek is, pl. az Eleven Team Alapítvány táborai), de a legtöbb helyen valóban felkészülnek a gyermekek fogadására, és hosszas jelenlétére. A legjobb, ha személyiségének megfelelő tábort választunk. Sporttábor, lovastábor, énekkari, vagy zenetábor, vándortábor, stb. Fontos jól kifaggatni a gyermeket, hogy valóban érdekli-e, valóban szívesen menne-e, vagy csupán a szülő kedvéért indul útnak. Mindig legyen meg nála a szülő telefonszáma, egy kevés zsebpénz, ha haza szeretne telefonálni, vagy egy mobiltelefon, kizárólag - megbeszélve - erre a célra. A szülőnél pedig legyen meg a feleősséget vállaló tanár neve, és elérhetősége!!!

A táborok egy nyáron akár 2 hetet is kitesznek a szünidőből, és többnyire maradandó élményt nyújtanak. Néha kevésbé izgalmasak, máskor igazán szeretik a gyerekek és visszavágynak. Ha szokásban van egy éves tábor, van egy kialakult csapat, baráti kör, akkor erre a táborra a gyermeket mindenképpen fizessük be, évről évre. Amíg kisebb a gyermek, mi magunk is meglátogathatjuk egy táborban, a hétvégén, de csak akkor, ha ezt előre egyeztettük a gyerekkel, a legtöbb táborozó fiatalnak ugyanis a szülők jelenléte sokszor, valljuk be: ciki.

További tippekkel folytatjuk!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2839 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x