Pí víz, csapi víz, vagy ásványvíz?
hirdetés
Címlap / Otthon / Pí víz, csapi víz, vagy ásványvíz?

Pí víz, csapi víz, vagy ásványvíz?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-14

Aki nem tart attól, hogy a sok víztől berozsdásodik a torka, annak azt ajánljuk, olvasson figyelmesen. Lehet, hogy jó szándéka, testtudatos táplálkozása, és fitt életmódja ellenére hatalmas galibát okoz a Földnek. Aki ugyanis Pille palackos üdítőket vásárol, az így tesz. 


Rendezvénynaptár
- A palackozott vízre szükség van ott, ahol ihatatlan a csapvíz. De ha feleslegesen fogyasztjuk, akkor súlyos károkat okozunk a környezetnek, nem beszélve a pénztárcánk felesleges megterheléséről -, hangsúlyozta Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja. 

Többek között a Trouw című holland újság számítására hivatkozott, mely szerint Hollandiában ezer liter csapvizet ihatunk fél liter palackozott ásványvíz áráért, s az arányok Magyarországon is hasonlóak. Felmérések szerint a világon évente 154 milliárd liter vizet palackoznak, és 2,7 millió tonna úgynevezett „pillepalack” kerül forgalomba, csak hazánkban évente több mint 90 millió ásványvizes palackot gyártanak. Ezek kezelése, újrahasznosítása sok helyen nem megoldott, és sok százezer eldobált palack a természetet rondítja el, ráadásul évtizedek múlva se bomlik le. 

HarmoNet tipp:
Tapossa laposra! –Zöldköznapi tippek környezettudatos embereknek >>

A magyar képviselő azt is kiemelte, hogy a palackozott víz üzletbe, majd haza szállítása és később hulladékként való begyűjtése is rengeteg pénzbe, üzemanyagba és környezetszennyezésbe kerül. Magyarországon általában jó minőségű az ivóvíz, magas a réteg- és karsztvizekből kinyert csapvíz aránya. Hegyi Gyula ezért szeretné, ha a magyar civil szervezetek, a fogyasztó- és környezetvédő mozgalmak is felhívnák a lakosság figyelmét, arra, hogy Magyarország nagy részén, ahol jó és egészséges a csapvíz, ott ne verjék felesleges költségekbe magukat, és ne károsítsák a környezetet palackozott vizek fogyasztásával. Ha az így megtakarított pénzt gyümölcsökre fordítják, akkor máris érdemben cselekedtek saját egészségükért és a környezet védelméért.


A HarmoNet körülnézett az ásványvizet kiváltó alternatívák után
Sorrendbe raktuk, hogy szerintünk melyik a legjobb, és fokozatosan haladunk, egészen a pille palackos ásványvízig:
  1. Víztisztító berendezések. Sokféle van belőlük, áruk párezer Forinttól a csillagos égig terjed. Van belőle kisebb és nagyobb, csapra szerelhető, vagy átfolyatós rendszerű, ozmózisos, vagy polarizáló, vitalizáló bioenergiákkal feltöltő, vagy csak egyszerű vizet tisztára tisztító fajta. Mindenképpen nézzük meg pénztárcánkat és a valódi igényeket. Hosszú távon a legolcsóbb és a legjobb megoldás egy ilyen készüléket beszereltetni vagy beszerezni otthonra. Először azonban nézzünk utána, hogy az ÁNTSZ javasolja-e a megvenni kívánt vízszűrőt, mielőtt komoly összeget szánnánk erre. (A tisztító filter, ha szükséges – szintén jelentős kiadás lehet évente – ennek utántöltési áráról is győződjünk meg vásárlás előtt!
    ITT megtalálható a hitelesített szűrők listája >>
  2. Azok, akik régi bérházban laknak és a csővezetékek miatt már sok szennyeződést innának a csapból folyó vízzel, először is azt javasoljuk, hogy forduljanak a helyi egészségügyi hatósághoz, (ÁNTSZ) és vizsgáltassák meg a vizet. Meg fognak lepődni, ugyanis ezek a vizek gyakran jobbak, mint a boltban vehető ásványvíz. Akinek az udvarában mélyre fúrt kút van, egyébként ugyanígy vizsgáltathatja be a kút vizét, hogy az alkalmas-e fogyasztásra. Ha a vizsgálat valamilyen szennyeződés talál, érdemes a vizsgáló szervnél érdeklődni olyan tisztító berendezés után, ami a káros anyagot hatékonyan tisztítja. Innentől ők is fogyaszthatják a csapvizet.
  3. Pí víz -  ez hazánkban a legrégebben ismert, és a legtöbb hívet szerzett víztisztító eljárás. Szerintünk, ha valaki nem csak tiszta, de energetizáló vizet szeretne fogyasztani, akkor a CSApi vizet érdemes 3 betűvel lecsökkenteni, és egyszerűen pí vízzé alakítani. A víz előnye, hogy nem árulják palackban, hanem hordozható, csak e célra használható kis kannákban is beszerezhető, ha valaki nem odahaza állítja elő, hanem vásárolni akar belőle. Sok bio bolt tart vidéken is.
  4. Forrásvizek – a forrásból. Sokan esküsznek rá, hogy a tiszta forrásvízér érdemes akár kilométereket is utazni. Kannákat, ballonokat töltenek meg vele, és odahaza tárolják. A forrásvíz nem poshad meg, nem romlik el, hanem friss marad, ha nem teszik tűző napra. Ám rendkívül macerás, ha nem a szomszédunkban van a forráskút.
  5. A pillepalackos ásványvizek közül – ha már nincs más lehetőség – érdemes azt választani, ami vagy visszaváltható (egyre kevesebb ilyen van!) vagy ami nagy kiszerelésben kapható. Mindenképp kerüljük a kis, félliteres műanyag palackokba zárt vizek, vagy más üdítők vásárlását! Irodákba érdemes inkább víz automatát beszerelni –SAJÁT pohárral, hogy ne szennyezzük a környezetet eldobható poharakkal.

Ha pedig nincs más lehetőségünk a hőségben, csak annyi, hogy vegyünk egy palack jól lehűtött ásványvizet, akkor legalább arra figyeljünk, hogy a kupakot ne tekerjük visza az üvegre, és tapossuk laposra! 

Földeák Iván – Gáspár Katalin 
 
[ 9241 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x