Házi tábor - ahogy a pedagógusok is megirigyelnék!
Címlap / Otthon / Házi tábor - ahogy a pedagógusok is megirigyelnék!

Házi tábor - ahogy a pedagógusok is megirigyelnék!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Az úgy kezdődött, hogy mire végre kiszemeltünk egy szimpatikus tábort, amin Lányom két barátnőjével szívesen részt vett volna, kiderült, hogy nem gyűlt össze elég jelentkező. Összművészeti néven futott, amúgy és nem tűnt olcsónak, de hasznos és jó időtöltésnek bizonyult volna. Volna. Helyette maradt: a házi tábor. Profi szervezéssel. Töltsétek tökéletesen az utolsó hétvégét a sulikezdésig! 

Profi, házi szervezés
Gyors elhatározással körbetelefonáltam a lányok szüleit és beharangoztam, hogy majd Velencén megtartom én az összművészeti tábort, leegyszerűsített formában persze, csak juttassák el hozzánk a lányokat.

Úgy is lett, terveztem, hogy majd festünk selymet, az anyukák pedig hoztak agyagot.
Óvintézkedésként a Nagynak is beszerveztünk erre a hétre egy barátot, nehogy a lányokat piszkálja unalmában. A Kicsi pedig, mint mindig, jól járt, mert kedve szerint hol ide, hol oda csapódhatott.


Összművész felnőttek
Jó kedvben peregtek a napok, a kézműveskedés persze nekem okozta a legnagyobb kikapcsolódást, hiszen a lányok, olyan jól elvoltak egy hintaágyban kuncorászva napokig, hogy szinte kegyet gyakoroltak, hogy odafáradjanak az agyagozós asztalhoz, ha már az ősök több kilónyit ideszállítmányoztak. A selyemfestést azért ők is várták, mert az egy csuda dolog. Leírhatatlan érzés, amikor a színek szétfutnak a kifeszített selyemképen. Most is látványosra sikerültek a képek, nem tudom mi a titka, kész varázslat az egész, ahogy ülünk az almafa árnyékában, a színek pedig futnak a kezünk alatt.

Hogy mit csináltak ezen kívül a lányok egy röpke hét erejéig? A napi strandoláson túl melyet mindig késő délutánra tettünk, bicikliztek a közértbe, paníroztak a teraszon és meggyet magoztak a hintaágyon, ha pedig úgy alakult reggelit készítettek az ébren lévőknek, amíg én szunyókáltam.

HarmoNet tipp: Anyu, rajzban mondom el Neked! - Titkok a gyermekrajzok mélyén >>

A szabadság adta jókedv
Az utolsó napokban menetrendszerűen olyan sikongatásokat hallattak mintha a hullámvasúton ülnének egy öt lejtős pályán, mindig egyszerre, szinte összhangban felbuggyanóan kacagva visítás volt ez. Nem volt nehéz kitalálni, hogy így az utolsó napokban a fiúk úgy döntöttek, hogy megpróbálnak valamit kezdeni a lányokkal. Életkorukat jócskán meghazudtolva fotelosdit játszottak. Ez annyit jelentett, hogy takarókba burkolózva karfás fotelformát alakítottak magukból, és árulták egymást a piacon, majd mikor beleültek a lányok a fotelokba, jött kórusban a visítós kacaj. 

A hangulat bevonzott két helyi gyermeket is. A kilenc éves fiúcska, aki meggyrázásból érkezett vissza a gyümölcsösükből, egyszer csak új játékötlettel állt elő: Most játszunk "szegényembereset"! A mi városi gyerekeink teljes értetlenséggel fordultak felé: „Az meg milyen?” „Egyikőnk lesz a szegényember a többi meg a gyereke.” Ő lett a szegényember beterelte a gyerekeit, annyit mint rostán a lik, a kertvégi kis faházba, és oda gyűjtött nekik élelmet, járt szántani. Szóval belecseppentek egy népmesébe, gondolhatják, hogy kellő távolságból kíváncsian figyeltem a játékot. Aztán madarat lehetett velem fogatni, amikor a szülei meghívtak minket Szent Iván éji tábortűzi mulatságukra.

HarmoNet tipp: Ne féltsd a gyereket a levegőn! - Fényt a szemnek! >>

Népművészeti elemekkel...
Mivel az anyuka a helyi népdalkör szervezője ezért nem lepődtünk meg, amikor egy citerás házaspár is érkezett, egy három fiút nevelő apukáról pedig akkor vált számomra világossá, hogy néptáncoktató, amikor nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is kígyóztatta, csokrokba rendezte.


Hatra volt meghirdetve az összejövetel, ekkor érkeztünk mi is egy tálca sütivel. Lassan-lassan gyűltek a családok, a fiúk meggyet préseltek iváshoz. A fiúgyerekek bunkert építettek, és az idő előtt lepotyogott kisalmákkal dobálóztak a hatalmas több házat körülölelő telken, mert itt még a testvérek és a szülői ház egy telken van. Hosszas nyugalomban érkezgettek az emberek aztán előkerültek a házi borok, az asztal megtelt sültekkel, a finom köretről pedig megkérdeztem mi az- hát zab!

A természet ölén kiokosodva
A házigazda, aki egy olyan két gyermekes értelmiségi, aki gyümölcsösből és földművelésből él, otthonukban zongorával, olyan sajátkészítésű szalonnát osztogatott vékonyra szelve, hogy le kellett volna festeni. Mély lila szín élesen elválasztva egy fehér csíkkal, kész költemény. Koccintottunk egy piros traktorra, a család új büszkeségére, amit aznap vezetett haza a családfő. Három órányi gyülekezés, hangolódás, eszem iszom után érkeztek meg a citerások, mikoris megrakták a tüzet és kezdődött a tánc az ének. Énekeltek itt nemcsak a nők a férfiak is. Frissen tanult felelgetős dalos játékkal vonultunk haza a hat gyerekkel a sötét utcán, mind a fiúk és a lányok énekelték hazafelé, egyre gyorsabb tempóban: Hogy a csibe hogy? Három forint húsz. Három forint húsz a csibe ára, leteszem az asztalára. És még gyorsabban és még gyorsabban, és közben egyre kapkodósabban egymás tenyerébe csapva, végén egymást pörgetve.

Lesz mire emlékezni nyár után a városi hajtásban, a lányok és én is vágyakozunk majd a szabad játék után, a selyemszínek után, az együtt éneklés után, ég és föld után!

Jakabosné Kovács Judit, Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3056 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x