Hogyan legyek harmo-mama? - Szoptatás, tápszer, bűntudat
Címlap / Otthon / Hogyan legyek harmo-mama? - Szoptatás, tápszer, bűntudat

Hogyan legyek harmo-mama? - Szoptatás, tápszer, bűntudat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Őrjítő információ kavalkád zúdul a kismamákra. Vajon, hogyan segítenek ebben a családtagok és a szakemberek? Mindenki mást mond. Mi a helyes táplálás csecsemőkorban, mikor, hány grammnak kell lennie, mikor forduljon meg? Már másznia kellene - és hasonló információs záporban próbálnak lavírozni az anyukák. Ebből lesz a para-anya, pedig a pszichés kiegyensúlyozottsága rendkívül fontos a baba számára, és ha parázik, pl. a táplálás miatt a mama, akkor ez nehezen megvalósítható. 

A Védőnői Szakmai Kollégium a Magyar Gyermekorvosok társaságával karöltve készít új irányelvet a táplálás témakörében.

Az MGYT indított májusban, figyelemfelkeltő kampányt, melynek novemberi állomásán Fekete  Gáborné a MAVE-n belül a Felnőttképzési Szakmai Tanácsadó Testületben tevénykedő vendég is szerepelt Dr. Szabó László az MGYT elnöke mellett.


Szoptatás, tápszer, bűntudat

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 tavaszán egy Magyarországon hiánypótlónak számító reprezentatív kutatást készítetett, amelyet hat és tizenkét hónapos csecsemők édesanyja körében végeztettek.
Azt térképezték fel, hogy vajon az édesanyák tisztában vannak-e azzal, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük helyes táplálásához.


A kutatásból kiderült, hogy – vélhetően a szoptatást támogató kampányoknak és a védőnők munkájának köszönhetően – ma már széles körben elterjedt: az anyatej a legoptimálisabb táplálék a csecsemők féléves koráig. 

A már nem szoptató anyák egyharmada bűntudatot érez azért, mert nem tudta olyan hosszú ideig anyatejjel táplálni gyermekét, ameddig szerette volna. 
Ugyanezen édesanyák egyötöde nyomasztónak érzi a szoptatással kapcsolatos elvárásokat – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből, amely során 6-12 hónapos csecsemők anyukáit kérdezték.

Ma már a magyar anyák 80%-a tápszer elfogadó, míg 20%-uk tápszerfóbiás, így akkor sem adna gyermekének tápszert, ha az indokolt volna.
Érdekes jelenség, hogy mégis a kisebbség ad hangot legintenzívebben kategorikus véleményének a közösségi fórumokon és állítja: „Olyan nincs, hogy valaki ne tudna szoptatni, ha nagyon akar!”.
Pedig van, hogy fizikai,biológiai tényezőkre vezethető vissza a szoptatás hiányának oka, állítják a szakemberek.

HarmoNet tipp: Feloldható a csecsemőtáplálással kapcsolatos szorongás >>

„Szoptatási kudarc” jelenség
A köztudatba bekerült, a „szoptatási kudarc” jelenség - miszerint aki nem szoptat, az rossz anya.
A Társaság kutatási eredményeiben is jól tükröződik: bár a már nem szoptató anyák 55%-a szerint nem igaz, hogy mindenki tud szoptatni, mégis háromnegyedük állítja, hogy „A jó anya ameddig csak tud, szoptat.”.

A 6-12 hónapos magyar babák 58%-át már nem szoptatja az édesanyja, ennek hátterében legtöbbször fizikai korlát áll. „Az édesanyák jelentős részénél a pszichés nyugalom az alapfeltétele annak, hogy legyen elegendő anyateje. Az ő esetükben a szoptatás kudarcának leggyakoribb oka a teljesítményszorongás.” – állítja Dr. Kovács Dóra pszichiáter.
Dr. Szabó László a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint az anyatej minősége is összefügg az anya pszichés állapotával. A doktornő szerint ma Magyarországon minden nyolcadik anyát érint a szülést követő depresszió, nekik pszichiáter/pszichológus segítségére lenne szükségük.

Mit tehet a mama a kiegyensúlyozottságáért?
Kísérletek bizonyítják, hogy a csecsemő egészséges testi-lelki fejlődéséhez még a megfelelő táplálásnál is fontosabb a harmonikus, önmagával és a világgal összhangban élő édesanya, azaz a „harmo mama”.

A szakemberek most arra intik az édesanyákat: gyermekük egészsége érdekében szorongásos helyzetekben bátran kérjenek segítséget. Ha tanácstalanok, forduljanak a védőnőhöz és a gyermekorvoshoz. Nézzenek szembe a problémáikkal, és ha egyedül nem tudnak megbirkózni velük, forduljanak pszichológushoz! Mindez nem csak a táplálással kapcsolatos szorongásra vonatkozik.
A pszichés diszharmóniát okozó források közé tartozhat pl. ha valaki nehezen dolgozza fel, hogy eddigi pörgős életét hirtelen egy csendes többnyire csak a babával töltött időszak váltotta fel.

Halottunk, már arról, hogy valaki szociofóbiás lett a játszótéren egymással rivalizáló mamák rázúduló kérdéseitől. Ha egy anyuka túlzottan előtérbe helyezi gyermekét, annak szuper fejlődését és kiválóságait kiemelve, firtatva a másik anyuka csemetéjének képességeit, súlyát, mikor fordult meg, mikor mászott, állt fel, kezdett beszélni stb. olyan versenyhelyzetet teremt ami bizony kényelmetlen helyzet lehet. Ilyenkor a szakember szerint érdemes máshova menni, kerülni az ilyen típusú szülőt, ha minket ez zavar. Ugyanakkor az is kiderült, hogy aki versenyhelyzetet teremt, provokálni próbál, annak valószínűleg önbizalmával és saját anyaságával vannak problémái.  

HarmoNet tipp: Fájdalmas, sebes mellbimbó? - 7+1 tipp a gondtalan szoptatásért! >>

A baba egy szenzor
A baba egy szenzor hangzott el, helyesen ez a kifejezés. A kisbaba a mama minden rezdülését, minden apró hangulatváltozását érzi. Sőt nem csak a kisbaba hanem az óvodás korban lévő gyermek is. Erről bővebben a következő cikkünkben olvashatnak.

E.M.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9812 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x