Vannak még rossz gyerekek? - Jónak lenni veszélyes!
Címlap / Otthon / Vannak még rossz gyerekek? - Jónak lenni veszélyes!

Vannak még rossz gyerekek? - Jónak lenni veszélyes!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Mi lenne a gyerekből, ha mindig azt tenné, amit a szülei mondanak neki? Mindig jó lenne, szófogadó, és mielőtt bármibe belekezdene, bárgyún nézné a szüleit, hogyan csinálja, csinálja-e egyáltalán, avagy rettegjen egész életében mindentől, amitől a felnőttek igyekeznek elijeszteni. Szerencsére a szülők nem mindig tudnak a gyerekre figyelni, legtöbbször más dolguk is van, ezért a legtöbb gyerek jól ismeri a szülők figyelmeztetéseit, de inkább véletlenszerűen lesz "jó vagy rossz". 

Cicuka apukája egyetemi tanár volt. Kisfiú korában valóságos nyakkendős úrigyerekként nevelkedett és így igyekezett nevelni lánykáját is. Az asztalnál mindig szépen kellett ülni és megenni a finom leveskét, amit a háztartást vezető gondos anyuka tudományos pontossággal készített, hogy tápláló legyen. Cicuska is kitűnő tanuló volt, még tornából is megkapta mindig a jelest, mert ötször is nekifutott a magasugró lécnek, megvolt benne az igyekezet, nem tehetett róla, hogy mindig leverte. Hatvanéves korában is megismerte mindenki, semmit se változott tizenöt éves kora óta, mivel tizenöt évesen is olyan volt, mint egy hatvanéves.

Nomármost. Mi lett volna szegénnyel, ha nem eszi meg a tápláló leveskét? A szülői intelem szerint minden bizonnyal éhenhalna.

Hej, ha az a sok ijesztgetés mind beteljesedne egyszer! A kedves szülők csak szülhetnék sorra a gyerekeket, és azok sorra halnának a sok veszedelemtől, amire figyelmeztetik.

Jó gyerekek képeskönyve

Ez a címe a zenés táncos színdarabnak, amiben az Örkény Színház bemutatja, hogyan tenné, tette avagy teheti tönkre a gyerekeit a szülő, ha komolyan veszi ő vagy a gyerek a fenyegetést.

Augusztácska nem ette meg a levest, naponta soványabb lett, végül kiszáradt és apuka szépen összehajtogatva beletehette egy vékonyka koporsóba. Ámde az élet szép, s a gyermekáldás teszi édessé az amúgy is édes otthont. A gólyanéni csőréből rendre csúsznak ki a pólyásbabák, anyuka, apuka nagyon büszke, hiszen jól látható, hogy rájuk hasonlít – elég baj az neki.


Melyik kisgyerek szereti vágni a körmét, a haját? Többnyire egyik sem, de ha nem fogad szót, apuka-anyuka „letépi a körmét, kiráncigálja a haját”, hogy megtudja, milyen is az angolok istene. (Emlékszünk még a „magyarok istenére”? Nem Petőfiére, hanem a meglátod majd, megver... kezdetűre.)

A jó pszichológus bácsi
A jó pszichológus bácsinak nincs gyereke, ezért ő tudja a legjobban, milyennek kell lennie egy jó gyereknek. Amilyen a nagykönyvben meg van írva. S ha nem olyan? Akkor formálni kell, majd a pszichológus bácsi megmondja, hogyan faragjunk jó állampolgárt. S minél keményebb a fa, annál keményebben kell faragni. Legfeljebb eltörik, akkor pedig végképp nem lesz vele semmi gond. Mert ez a fontos, hogy a szülőnek és a társadalomnak ne legyen gondja. Gyereket pedig lehet sőt kell újat csinálni, hiszen a gyerek a jövő, a reménység.

HarmoNet tipp: Boldog gyermek, ép felnőtt - Minden szülőnek minden gyerekről >>

Nyissz-nyissz

Konrádka az ujját szopja. Vagy az egyik kezén, vagy a másikon. Tudvalévő, hogy ezekkel az ujjszopós gyerekekkel nagyon kevés probléma van, hiszen ha bekapja az ujját a gyerek, és mellé még egy pelenkát vagy rongyot is simogathat, akkor tőle foroghat a világ, nem bánja. A szülők valahogy mégis képesek ebbe is belekötni. Bepaprikázzák, bilibe mártják, sózzák borsozzák, míg végül is jön a NYISSZ-NYISSZ. A Nyissz-nyissz nagy. Sokkal nagyobb, mint a gyerek, és főleg sokkal nagyobb az ollója. És Konrádkának vérezni fog az ujja. Sőt, a nyissz-nyissz olyan kegyetlen, hogy az összes ujjacskát levágja, akár szopta őket az ember, akár nem. Mert a kedves anyuka nagyon pontosan tudja, hogyan kell a gyereket halálra rémíteni, hogy többé ne legyen vele gond.

Láng, fapuska, székhinta
A kedves szülő felhívja a gyermek figyelmét a tűz veszélyeire, ámde egyedül hagyja a lakásban Hennikét és a gyufát. Mért hagyja egyedül? Mert mindig dolga van. Például vadászni kell mennie. De azért gyerek kell, gyerek nélkül nincs családi boldogság.


Nincs jobb mint a sweet home
Itt érzi magát otthon…
ámde a felnőtt nem ér rá foglalkozni a gyerekkel, leginkább csak büntetni tud.

A fapuskás, csúzlis huligánokat a Mikulás teszi helyre:
A Mikulás nagyon pipa,
A kis fejüknél megroppa’
Így lesz a tettesből tetem,
Szüleiket tiszteltetem.

 
Bizony a régi szép időkben legalább az iskolában nem hintázhattak a széken a gyerekek. Ez csak az otthonokban volt állandó vitatéma:

Ne hintázz, mert elesel.
Nem esek.
Ne hintázz, mert eltörik a szék lába.
Még sose tört ki.
Ne hintázz, mert elesel és lehúzod az abroszt!

HarmoNet tipp:
Mennyit kell a baba súlyának növekedni? Vajon elég a tejem? - A legfontosabb kérdések >>

Ma már a gondos, gyermekközpontú pedagógia gondoskodott az iskolában is hintázási lehetőségről.
Minden gyereknek van széke, hintázhat, sőt, leszedheti a székek lábáról a tapadókorongot, beleteheti a csúzlijába, s a vaslábú székekkel karcolhatja a parkettet, mert jobb iskolákban a gyerekeknek parketta kell. Az is jó alkalom arra, hogy hosszú vitát eredményezzen a gyerek és a pedagógus között.

Ha tehát valaki úgy érzi, gyermeke még nem elég felvilágosodott, hogyan lehet otthon jó kis veszekedéseket produkálni, vigye el a gyermekét is a színházba, mindnyájan sok újat tanulhatnak.

Dobosy Ildikó
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x